H&M, çocuk işçilikle mücadelede kararlı

Güncelleme Tarihi:

H&M, çocuk işçilikle mücadelede kararlı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 23:50

Dünyanın en büyük perakende gruplarından H&M’in CEO’su Karl Johan Persson kendi üretim fabrikaları bulunmasa da dünyanın dört bir yanındaki tedarikçilerini sık sık denetlediklerini ve çocuk işçi çalıştırılmasına müsaade etmediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

H&M CEO’su Karl Johan Persson, çocuk işçi çalıştırma konusunda sıfır taviz politikası bulunduğunun bir kez daha altını çizerek, H&M’in bu konuda çok kararlı olduğunu belirtti. Persson Hürriyet’e yaptığı açıklamada H&M’in hiçbir koşulda çocuk işçi çalıştırılmasını tolare etmediğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları ve Uluslarası Çalışma Örgütü sözleşmeleri çerçevesinde 1997 yılından bu yana çocuk işçiliği üzerine yürüttüğümüz bir politika var ve bu doğrultuda tüm tedarikçilerimiz, katı iş etiği tüzüğümüzü imzalamakla yükümlüler.” Persson, bir daha tedarikçilerde çocuk işçi saptanmayacağının garantisinin verilemeyeceğini ancak bu sorunun çözümünde en önemli adımların, firmaların şeffaf ve kararlı tutumlar izlemesi olduğunu sözlerine ekledi. Açıklamada verilen bilgilere göre kendi üretim fabrikaları bulunmayan ancak 61 pazarda tedarikçi firmalarla çalışan H&M, çalıştığı üreticilere denetim düzenliyor.

AKSİYON PLANI

Haberin Devamı

H&M, tedarikçilerinden birinde çocuk işçi çalıştırıldığını saptarsa hemen harekete geçmekte ve gereken müdaheleyi yapıyor. Eğer bir tedarikçi firma, H&M’in düzenli denetimlerine rağmen, çalışma izni bulunmayan göçmen işçi çalıştırıyorsa H&M söz konusu firma ile iş ilişkisine son veriyor. Eğer tedarikçi firma çalışma izni bulunan göçmen işçiler ile çalışıyorsa, söz konusu çalışanların tüm diğer işçiler ile aynı haklara sahip olduğu garanti altına alınmasını sağlıyor. Sorunu çözebilmek için tanımanın ve saptamanın ilk adım olduğunu ileten Persson, tüm süreçlerin ve denetimlerin şeffaf olarak raporlanması gerektiğini vurguladı. Tüm markaların bu konuda bir birine örnek olması gerektiğini söyleyen Persson, her markanın adil çalışma koşulları, göçmen işçiler ve çocuk işçiler ile ilgili bir aksiyon planı hazırlaması gerektiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!