Güvenen: Ekonomiyi kayıtdışı dengeliyor

Güncelleme Tarihi:

Güvenen: Ekonomiyi kayıtdışı dengeliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

DPT Müsteşarı Orhan Güvenen, ekonomiyi krizlerden özel sektörün dinamizmi yanında kayıtdışı ekonominin de koruduğunu söyledi. Güvenen, kayıtdışı ekonominin 100 milyar dolar dolayında olduğunu söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Orhan Güvenen, ‘‘kayıtdışı ekonomiye’’ ilginç bir bakış açısı getirdi. DİE ve DPT Müsteşarlığı'nın, İstanbul ve Koaceli illerinde ortak yürüttükleri, ‘Gümrük Birliği’nin Türk Ekonomisi üzerindeki etkilerini İzleme Projesi'nin sonuçlarının açıklandığı toplantıda soruları yanıtlayan Güvenen, kayıtdışı ekonominin ekonomik dinamiğe etki yaptığını, bir anlamda supap görevini gördüğünü söyledi.

Güvenen, ‘‘Ciddi yapısal sorunlarına rağmen Türk ekonomisinin süreklilik göstermesi, iş dünyasının dinamizminin yanısıra kayıtdışı sisteme bağlıdır. Kayıtdışı ekonomi sistemi dengeliyici boyutlarda’’ diye konuştu. Bu yıl Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın nominal olarak 204 milyar dolar olarak tahmin edildiğini kaydeden Güvenen,

kayıtdışı ekonomiyle beraber bu rakamın 300 milyar doları aştığını belirtti.

Ekonomide kararlar alınırken, kayıtiçi ekonominin yanı sıra kayıtdışı ekonominin de dikkate alınması gerektiğini bildiren Güvenen, aksi taktirde yanlış yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Güvenen, bir başka soru üzerine de, kayıtdışı ekonominin sistemi çarpıttığını, ekonomik dengesizlikler yarattığını ve kesinlikle kayıt altına alınması gerektiğini anlatarak, bunun da zamanla ve kademeli olarak yapılabileceğini vurguladı. Dünyanın hiçbir yerinde kayıtdışı ekonominin sıfır olmadığını da söyleyen Güvenen, ‘‘Olması gereken kayıtdışının asgariye inmesidir’’ dedi.

DİE Başkanı Ömer Gebizlioğlu ise konuyla ilgili olarak, kayıtdışının ölçülmesinin zor olduğunu ancak, DİE'nin ölçüm için bilimsel bir yöntem çalışması başlattığını bildirdi.

GB anketinde sonuç olumlu

DPT Müsteşarı Orhan Güvenen ve DİE Başkanı Ömer Gebizlioğlu'nun ortaklaşa düzenlediği toplantıda, anketten alınan sonuçların, genelde olumlu olduğu açıklandı.İstanbul'da 1213 ve Kocaeli'nde 310 imalat sanayi işyerine yapılan anket sonucunda, firmaların yaklaşık yüzde 70'i, gümrük birliğinin ‘‘ürün kalitesi, ürün çeşidi, üretim miktarı, karlılık, pazarlama sorunları ve bürokratik işlemler’’ gibi parametreler üzerinde bir etki yaratmadığını belirttiler. Üretim miktarının olumsuz yönde etkilendiğini ifade eden firmalar ise bu etkinin öncelikli olarak, ‘‘pazar payındaki daralma, hammadde teminindeki güçlükler, ithalattaki artış ve ihracat güçlüklerinden’’ kaynaklandığını düşünüyorlar. Firmaların yaklaşık yüzde 55'i, gelecekte ‘‘üretim miktarı, ihracat potansiyeli ve yeni yatırımlarda artış meydana geleceği’’ni belirttiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!