Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2008 00:00
Gürcistan’daki savaş Türk yatırımcısını ve ihracatçısını da tedirgin etmeye başladı. Bölgede yatırımı olan firmaların güvenliği en üst seviyeye çıkardığını söyleyen Delta Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Sami Habbab, "Bölgeye 30 milyon dolar yatırım yaptık. Gürcistan uluslararası enerji koridoru olarak dikkat çekiyor, buradan vazgeçemeyiz" dedi.
RUSYA ile Gürcistan arasında patlayan savaş bu ülkede yatırımı olan Türk işadamlarını tedirgin ediyor. Delta Grup’un, 2000’li yılların başında 30 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Gürcistan’ın en büyük petrol depolama terminalinde de güvenlik en üst seviyeye çıkarıldı. Gürcistan’ın enerji konusunda uluslararası alanda stratejik önemi olduğunu söyleyen Delta Grup Yönetim Kurulu Üyesi Sami Habbab, "Savaş başladığından beri devlet yetkililerine ulaşmaya çalışıyoruz. Güvenlik önlemlerimizi artırdık. Umarım biran önce ateşkes ilan edilir" dedi.
Ortam hep gergindi
Sami Habbab, bölgedeki gerginliğin son zamanlarda arttığını belirterek, yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "Yatırımlarımıza başladığımızdan beri bölgede bir hareketlilik söz konusu. Zaman zaman çatışmalar yaşanıyordu. Genel olarak bir uyarı havası vardı. Son zamanlardaki uyarı ateşleri ve çatışmalar beklenenlerin üzerinde tesir etti. Geldiğimiz nokta uyarı mekanizmasından çok daha fazlası. Ancak olay büyür mü bilmiyoruz. Devlet yetkililerin kullandığı önemli yerler boşaltılıyor. Herkes tedbir almaya çalışıyor. Üretim tesisleri ve daha bir çok nokta güvenliği üst seviyelere çıkarmış durumda."
Yatırımı gözden geçirmeyiz
Bölgede birçok uluslararası yatırımcının bulunduğunu da dile getiren Sami Habbab, şunları söyledi: "Bu tür durumlarda yatırımcılar ürker. Bölgedeki yatırımlarını bir kez daha gözden geçirirler. Ancak Gürcistan böyle bir yer değil. Yani yatırımları bir kez daha gözden geçirmenin anlamı yok. Çünkü orası enerji alanında çok stratejik bir öneme sahip. Enerji hatlarının geçiş noktası. Tüm yatırımcıların ve devlet yetkililerin harekete geçip bu savaşı biran önce bitirmesi gerekiyor. Bölgede kalıcı bir barışın olması şart."
120 çalışanımız var
Gürcistan’da iletişim kanallarının çalışmadığını anlatan Sami Habbab, şöyle devam etti: "Haberleşme kanallarında büyük sıkıntı çekiyoruz. Telefon ve internet gibi iletişim kanalları neredeyse tamamen kapalı. Ağırlıklı olarak elçilikler aracılığı ile bilgi edinip bölgedeki devlet yetkilileri ile irtibata geçmeye çalışıyoruz. İşçilerimizin güvenliği bizim için çok önemli. Depolama tesislerinde 120 personelimiz bulunuyor. Bunun yüzde 10’u Türk çalışandır. Bölge dışına çıkılmaması için uyarılarda bulunduk. Güvenliği en üst seviyeye çıkardık. Şuan için tesislerimizin bulunduğu noktalarda bir sıkıntı söz konusu değil."
Kapılar açık ama ancak TIR’lar beklemeye başladı
GÜRCİSTAN’daki savaşla birlikte Türk ihracatçısının mallarını taşıyan TIR’lar da beklemeye başladı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, sadece Türk TIR’larının değil yabancı firmaların da bir bekleme sürecine girdiğini belirterek, "Savaş yatırımcıyı ve ihracatçıyı tedirgin eden bir durumdur. Böyle bir sürece girildi. Kapılar açık ama bekleme süreci yaşanıyor" dedi.
Kapılar kapanabilir
Tamer Dinçşahin, önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmelere göre kapıların kapanabileceğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Sarp Sınır kapısı Türkiye için çok önemli yollara açılan bir kapıdır. Alternatif olarak kullanılan ve son gelişmeler ile geçişlerin daha kolay olduğu bir kapı olarak dikkat çekiyordu. Başta Azerbeycan ve Türk Cumhuriyetlerine geçiş için kullanılıyor. Bu ülkelere bir de İran üzerinden geçişler yapılabiliyor. Geçişler devam ediyor. Ancak yüklü araçların geçişi istenmiyor."
Bölge üzerinden daha çok tüketim mallarına yönelik bir taşımacılık gerçekleştiği bilgisin veren Dinçşahin, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bölge üzerinden daha çok tüketim malları ve petrol boru hattı aksanlarına yönelik bir taşımacılık gerçekleşiyor. Önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler taşımacılık konusunda yapılacakları da belirleyecek. Ancak savaş devam ederse ve daha da büyürse, Gürcistan’a yapılan ihracat etkilenecek. Umarım kalıcı bir çözüm bulunur ve savaş sona erer. Herkesine elinden geleni yapması gerekiyor."
Habbab: Kalkınan bölgelere yatırım akıyor
GÜRCİSTAN’ın son dönemlerde önemli yatırımlar çektiğine işaret eden Sami Habbab, şu değerlendirmeyi yaptı: "Enerji alanında yapılan yatırımların miktarları çok büyük oluyor. Gürcistan üzerindeki yatırımlar da genel olarak bu alanda yapılıyor. Bölgedeki ülkeler hızla kalkınıyorlar. Önemli yatırımlar çekiyorlar. Bölgenin enerji alanındaki potansiyeli ortada. Herkesin gözü bu ülkelerde. Türkiye’nin de bu ülkeler ile ticareti büyüyor. İş konseyleri oluşturuluyor. Herkes Türkiye ile olan ilişkileri destekliyor. Biz de bölgeye uzun vadeli bakıyoruz. Bundan sonraki projelerimiz için de önemli bir yer."