Güncelleme Tarihi:
Sabah gazetesinin haberine göre, tarımın ihmal edilmesiyle köyden kente göç edenlerin geride bıraktıkları araziler yeniden keşfediliyor. Yıllardır büyük şehirlerde çalışan insanlar zaman içinde köydeki arazilerini unuttu. Vefat edenlerin çocukları ise bu arazileri hiç gidip yerinde görmedi. Bu nedenle binlerce dönümlük tarım arazisi boş halde kaldı. Yüz binlerce dönümlük arazi Anadolu illerinde kullanılmadan duruyor. Bu durumu tersine çevirmek isteyenler köylüleri bir araya getirerek bu arazileri işleme modelini geliştirdi. Bu kapsamda sadece Erzincan'da 700 bin dönümlük kullanılmayan arazi tespit edildi. 30-40 yıldır tarım yapılmadığı için organik üretime uygun olan hazine değerindeki bu tarlaların kazanılması için de 'gurbetten sılaya dönüş' projesi başladı.
TARIMSAL SULAMADA ÇİFTÇİYE MÜJDE: DÖNÜM BAŞINA 50 LİRA KİRA
Kemah Kaymakamlığı, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi'nin (TARYAT) birlikte yaptığı projede arazi sahipleri tek tek aranarak nerede yaşadığı bulundu. TARYAT Proje Koordinatörü Mustafa Mutu, bu insanları tekrar baba topraklarına getirerek, "Burada böyle bir tarlanız var. Birleşerek tarım yatırımı yapalım" dediklerini söyledi. Şu anda bin 500 dönüm için vekaletler alındı. Erzincan Kemah'ta başlayan proje ile 100 bin meyve ağacı dikimi yapılacak. İlk etapta yılda 40 bin ton ürün elde edilecek ve pazar sorunu olmayan bu üretim ağırlıklı olarak ihraç edilecek. Tarlasını buraya veren kişiler, ilk yıl dönüm başına 50 lira, 3 yıldan sonra ise dönüm başına 100 TL para alacak.
70 BİN HEKTAR ARAZİ BOMBOŞ DURUYOR
Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık yetkilileri, sahipleri büyükşehirde olduğu için 2014 verilerine göre Erzincan'da 70 bin hektar tarım arazisinin kullanılmadığını kaydetti. Yetkililer, uygulanacak bu projenin hem Erzincan hem de bölge için model oluşturacağını vurguladı. Kullanılmayan tarım arazilerinin benzer projelerle meyvecilik sektörünün hizmetine sunulabileceğini belirten uzmanlar, projenin bölgenin kalkınmasında ve istihdam yaratılmasında önemli rol oynayacağını vurguladı. Projeye özel sektör de destek veriyor. Tunay Gıda Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, proje kapsamında üretilecek ürünlere alım garantisi verecekleri söyledi.