Gurbetçiler Euro kuyruğuna girdi

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçiler Euro kuyruğuna girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2001 02:04

Yurtdışında çalışan Türkler, bulundukları ülkelerin para birimi üzerinden açtıkları hesapları Euro'ya dönüştürmek için Merkez Bankası şubelerinde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Maastricht Anlaşması'na göre AB'ye üye ülkelerde 1 Ocak 2002'den itibaren ortak para birimi Euro kullanılmaya başlanacak. Bu nedenle, Merkez Bankası'nda açtırılan onbinlerce kredi mektuplu döviz tevdiat hesabının byıl sonuna kadar Euro'ya dönüştürülmesi gerekiyor.

Yaz tatiliyle birlikte Türkiye'ye gelen işçiler, döviz işlemleri için Merkez Bankası'na neredeyse hücum etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren Merkez Bankası'nın Ankara şubesinde sıraya giren işçilerin, işlemler için uzun saatler beklemek zorunda kalması, banka görevlileri ile aralarında gergin tartışmalara yol açtı.

Gazetemizi arayan bazı vatandaşlar, Türkiye'nin dövize bu kadar ihtiyacı olduğu bir dönemde döviz yatırabilmek için Merkez Bankası'nda saatlerce kuyrukta beklemekten yakındılar.

Sabah saat 6.00'da kuyruğa girdiklerini söyleyen vatandaşlar, Merkez Bankası'nın işçi dövizi işlemlerini günde 250 işlemle sınırladığını belirtiler.

Merkez Bankası yetkilileri, yaz aylarında bu şikayetlerin doğal olduğunu belirterek, şöyle dediler:

‘‘Ankara Merkez Bankası şubesinde sıra numarası veren Q-matik cihazımız var. Bankamız işlemlere saat 8.30'da başlıyor. Kimseye saat 6'da gel denilmiyor. Bu, vatandaşların tercihi. İşlem adedinin 250 ile sınırlandırılması sözkonusu değil. Dün (önceki gün) 307 işlem yapıldı ve mesai saat 20.30'a kadar sürdü.’’

Yaz aylarında işçi dövizleri konusunda yaşanan sıkışıklığın normal olmakla birlikte bu yıl için farklı bir durum bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, şöyle devam etti:

‘‘Yılbaşından itibaren Avrupa'da Euro'ya geçiliyor. Dolayısıyla, bu kuyruklarda, Alman Markı cinsinden kredi mektuplarını Euro'ya dönüştürmek isteyen vatandaşlarımız da çok sayıda. Aslında bu hesap değişikliğini burada yaptırmak zorunad değiller. Biz kendilerine anlattık. Posta yoluyla yaptırılabilir. Ancak değişik nedenlerle, bizzat yaptırmak istiyorlar.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!