Güncelleme Tarihi:
42 ülkede bulunan Türk işadamlarının buluştuğu Dünya Türk İşadamları İkinci Kurultayı, İzmir'de başladı. 1300 kişinin katıldığı kurultayın ilk gününde, işadamları, ‘‘Devlet bize moral versin yeter’’ mesajını verdiler.
Dünyanın 42 ülkesine dağılmış sektörlerinde başarılı olmuş 1300 Türk işadamı, ‘‘Elele 2000'lere’’ sloganıyla İzmir'de buluştu. 2'nci Dünya Türk İşadamları Kurultayı'nda, dünyanın dört bir yanından gelen işadamları, devletten moral istedi.
Sakıp Sabancı'nın başkanlığını üstlendiği toplantı Büyük Efes Oteli'nde yapıldı. Toplantıda Türkiye'nin ekonomik sorunları ve çözüm yollarıyla diğer ülkelerde yaşayan Türk işadamlarıyla işbirliği imkanları tartışıldı. 1996'da yapılan ilk toplantıda kurulan diyaloğun iki yılda çok verimli sonuçlar verdiğini belirten Sabancı, Türkiye'nin geleceğinin bu birlik ve bütünlük içinde çok parlak olacağını söyledi. Devletten sadece moral beklediklerini söyleyen Sabancı, insanların, firmaların önemli olmadığını, herşeyin vatanı yüceltmek için yapıldığını dile getirdi, ‘‘İyi işler yapanları öne çıkaralım. Elele 2000'li yıllara sloganını hiç terketmeyelim. Bunu yaparsak moralimiz her zaman çok iyi olacaktır’’ dedi.
CEM UMUTLU
Sabancı'dan sonra kürsüye gelen Dışişleri Bakanı İsmail Cem, zaman zaman ülkelerin üzerinde yıldızların parladığı anlar yaşandığını, Türkiye'nin de bugün bu kesitten geçtiğini söyledi. Dünyadaki olağanüstü değişim sürecinden en fazla yararlanacak ülkelerin arasında Türkiye'nin yeraldığını, zihinlerin geçmişin pasından kurtulup geleceğin aydınlığına yöneldiğini söyleyen Cem şöyle konuştu:
‘‘Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan işadamlarımıza bakınca Türkiye'nin bir dev olarak uyandığını ve 21'inci yüzyıla damgasını vurmaya hazırlandığını görüyorum. 2000'li yılların Türkiye'si doğudan batıya köprü, öncelikle geçiş yolu değil, terminal ülke olacaktır. Son 22 yılın istatistiklerinin OECD parametrelerine göre incelediğimizde 2020 yılında batı Avrupa ülkelerinde fert başına gelir ortalama 31 bin dolar olurken, Türkiye 30 bin doları yakalayacak. Bunlar hayal değil. Kesinlikle ulaşılabilecek hedefler.’’
BORU HATTI
Cumhurbaşkanı Demirel, Bakü-Ceyhan Petrol boru hattının 1998 Ekim ayından önce ihale edilip inşaatına başlanacağı müjdesi verdi. Bu yıl 2'ncisi düzenlenen kurultaylar sürecinin, Türkiye'nin yarının dünyasına stratejik planları hazırlanmasının kolektif süreci olduğunu söyleyen Demirel, yurtdışında yaşayan işadalarını başta GAP ve turizm olmak üzere çeşitli alanlarda yatırıma davet etti. Demirel şöyle konuştu:
‘‘Balkanlar, Kafkaslar ve Ortaasya'da bağımsızlıklarını pekiştirmeye çalışan ülkeler laik, demokrat, çağdaş Türkiye'yi model olarak seçmişlerdir. Türkiye'deki tartışmalar ne olursa olsun Avrasya'nın kalbi konumundadır ve bu ülkelerin modelidir. Gelişen bir ülke olduğu için Türkiye'nin de üstesinden gelmesi gereken sorunları vardır. Ama hiçbir sorun umutsuzluğa yılgınlığa karamsarlığa kapılmamaız gerektirecek kadar büyük değildir. Önemli olan kendimizi yarınlara gerektiği şekilde hazırlamaktır.’’
Türk ekonomisinin Türk ve yabancı yatırımcılar için çok önemli bir cazibe unsuru olduğunu ve önümüzdeki 10 yılda enerjide 30-40 milyar, savunma sanayinde ise 150 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü kaydeden Demirel, şöyle devam etti:
‘‘Bunlar çok önemli yatırımlar. Tabi bir takım sıkıntılar da oluyar. Türkiye'nin kaynakları peşkeş mi çekiliyor deniyor. Ama bunları yapmadığımız taktirde fukara oluruz. Zengin kaynakların fakir bekçileri olmak bizi kurtarmaz, onur da vermez. Gelin yapmaya devam edelim. Şu ana kadar GAP'a 16 milyar dolar harcandı. Bir o kadar daha harcanacak. Nereden bulacağımıza gelince proje kendisini finanse ediyor. Gelin GAP bölgesine yatırım yapın. GAP'a yatırım yapmak Türkiye'nin yarınına yatırım yapmakla eşdeğerdir. GAP projesini iyi tanıyın ve bulunduğunuz ülkelerde ortaklığınız olan yabancı sermaye çevrelerine tanıtın.’’
KİMLER KATILDI
Devlet Bakanları Şükrü Sina Gürel, Işılay Saygın, Rıfat Serdaroğlu, Ahat Andican, Işın Çelebi, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Çalışma Bakanı Nami Çağan, DSP'nin tüm İzmir Milletvekilleri, İzmir Valisi Erol Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, Alman- Türk Vakfı Başkanı Vural Öger, Türk-Romen İş Konseyi Başkanı Kamuran Çörtük, Avrupa - Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Kuru, TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, Odalar Birliği Başkan Vekili Ali Zafer Taciroğlu, Türk- Kanada İş Konseyi Başkanı Ali Bükey, Avusturya- Türk İşadamları Derneği Başkanı Vural İltar, Türk-Amerikan İş Forumu Başkanı Ömer Karabey, Hamburg eski parlamenteri Prof.Dr. Hakkı Keskin, dünya çapında iş yapan işadamları.
NOTLAR.. NOTLAR..
Asker kaçakları gelemedi
Dünya Türk İşadamları İkinci Kurultayı'na yurtdışından katılan bazı genç işadamları için askerlik sorun oldu. Başta Avusturalya olmak üzere birçok genç işadamı kurultaya katılmak istemelerine karşılık, askerlik sorunu nedeniyle bunu gerçekleştiremediler.
Kurultay'a katılan yurtdışında iş yapan Türk işadamlarının sayısının azlığı dikkat çekti. Bu yıl 42 ülkeden 1288 kişinin katıldığı Kurultay'da yurtdışından 473 işadamı bulunurken Türkiye'den katılım 815 kişi oldu. İlki 1996 yılında yapılan kurultaya 34 ülkeden toplam 930 işadamı katılmıştı. 933 kişinin 362'si ise yurtdışında iş yapan Türk işadamlarıydı. Tunus, Singapur, Uruguay, Kanada, Finlandiya, Arjantin, Avusturalya ve ABD gibi ülkelerden katılımcılar dikkat çekti. Kurultaya en fazla katılımcı 116 işadamıyla Almanya oldu. Almanya'yı 42 işadamıyla Romanya 26 işadamıyla Yunanistan ve 23 işadamıyla Avusturalya izledi.
Kurultaya Türkiye'den katılım 257 işadamıyla en fazla İstanbul'dan oldu. İstanbul'u 218 işadamıyla İzmir izlerken Afyon, Amasya, Bilecik, Gazi Antep, Hatay, Karabük, Karaman, Kırklareli, Kırşehir, Tokat, Uşak, Yozgat, ve Şanlıurfa gibi illerden de katılım gerçekleşti.
İlk kurultayda olduğu gibi ikincisinde de daimi başkan Sakıp Sabancı'ya büyük ilgi vardı. İşadamları Sabancı'yla tanışmak ve onunla ortak proje gerçekleştirmek için büyük çaba sarfettiler.
Yeşil pasaport lobisi
Dünya Türk İşadamları İkinci Kurultayı, işadamlarının Demirel ile siyasiler üzerinde açık ve yoğun bir ‘yeşil pasaport’ lobisine sahne oldu.
Demirel bir saat süren konuşmasının sonunda, ‘‘Yeşi pasaport size girerken mi, çıkarken mi lazım?’’ diye sorunca salon kahkahadan kırıldı. Bu konuda aktardığı bir anekdottan sonra Demirel ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin görevi, sizleri başka ülkelerin işadamlarıyla eşit hale getirmektir. Merak etmeyin, sıkıştığınız sorunların hepsini çözeriz, yeşili de’’ deyince, salonda, ‘‘Hangi yeşilden bahsediyor’’ mırıldanmaları yükseldi.
İşadamı Kamuran Çörtük, konuştuğu kürsüden Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e; ‘‘Yeşil pasaport veriyorsunuz değil mi’’ diye sorması üzerine, izleyiciler bölümündeki Cem'in ayağa kalkıp, uzun uzun açıklama yapması, ‘usul yönünden’ garipsendi. Cem, TOBB'un belirleyeceği 100 işadamı ile Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce belirlenecek 100 gazeteciye yeşil pasaport verileceğini söyledi. Bunun üzerine hem salondan hem de Çörtük'ten itirazlar yükseldi. Çörtük, 100 kişinin göstermelik olacağını ve yeşil pasaportun başarı kriterlerine verilmesini istedi.