Güncelleme Tarihi:
BDP’nin 'Demokratik Özerklik' talebine karşılık Güneydoğu Genç İşadamları Derneği farklı bir öneri sundu. GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal yaptığı açıklamada, 14 Temmuz 2011’de DTK’nın ilan ettiği demokratik özerkliğin, herhangi bir müzakere arayışı olmaksızın, tek yanlı ilan edildiğini ve uzlaşma yerine, restleşme içeren bir yaklaşım olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
Denetim özerklik köprüsünden geçmeliyiz
"Türkiye'nin, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi arayışları ile "demokratik özerklik" taleplerinin doğru bir zeminde bir araya getirilerek uzlaştırılmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla "Denetimli Özerklik" olarak nitelendirdiğimiz ve ilhamını Birleşmiş Milletler Kosova Özel Temsilcisi Marti Ahtisaari'nin, Kosova için gündeme getirdiği "Denetimli Bağımsızlık" önerisinden alan bu kavram ile zorlu bir nehri geçmek için taraflara bir köprü öneriyoruz. Bu algı, idari sisteme ilişkin arayışları, "bölünme" olarak kabul eden bir şartlanmaya dönüşmüştür. Bu nedenle, bölünmeyle ilgili kaygı, kuşku, ön yargı veya şartlanmaları aşabilmek için, adına "Denetimli Özerklik" dediğimiz bu 'köprüden' geçmemiz gerekiyor."
Bir yıl sürecek pilot uygulama
"Denetimli özerklik ile Diyarbakır, İstanbul ve Antalya gibi kendine has politik, ekonomik, sosyolojik, kültürel ve etnik özellikleri olan bazı illerde, yaklaşık bir yıl sürecek bir pilot uygulama öneriyoruz. Bu uygulamanın, aynı zamanda sözünü ettiğimiz "Bölünme kaygılarını" dikkate alan bir denetim sürecini de içermesi gerekmektedir. Denetimli özerklik olarak nitelendirdiğimiz bu sürecin, ilgili tarafları temsil etmek üzere, "Akil insanlar" gibi toplum vicdanında karşılığı olan itibarlı ve yaygın bir şekilde kabul görecek bir komisyon tarafından denetlenebileceğini düşünüyoruz.
Denetim kesinlikle resmi bir süreç olarak ifade edilmemektedir. Denetim, vesayet anlamı da taşımamaktadır. Bizler, ekonominin bir tarafı olarak ve tamamen ekonomi cephesinden bir bakışla, hem devletin, merkezde birikmiş olan yükünü dağıtmak, hem de yerinden yönetimlerin sağlayacağı ivme ile halkın refahını artırmak için bu önerimizi kamuoyuna sunuyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle, "merkezi yönetim" ve "özerklik" kavramlarını, "karşıtlık" üzerinden görmemek gerekiyor. Özerkliği, merkezi yönetimin alternatifi veya karşıtı olarak gündeme getirdiğimiz anda, çatışmayı başlatmış oluruz’’