Güneydoğu'da tarlalar güneş enerjisiyle sulanacak

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğuda tarlalar güneş enerjisiyle sulanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2012 14:14

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneşini tarımsal sulama amaçlı kullanacak “mobil pil” üretildi.

Haberin Devamı


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK tarafından desteklenen, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen “Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinesi” tüm gerekli enerjiyi kendisi üretiyor.

Saatte 70 ton su atma kapasitesine sahip makine, maksimum 170 metreden su çekebiliyor ve damlama sulama sistemiyle kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dekar alanı sulayabiliyor.

Araştırmalara göre, elektrik şebekesi su kaynağına 1 kilometreden uzak mesafede bulunuyorsa sistem kendini ilk yıl amorti ediyor.

Dünyada ilk kez

Güneş pili ve pompa kapasitesi artırılarak, daha geniş alanların sulamasında kullanılması planlanan Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi ilk olma özelliği taşıyor.
İmal edilen makineye ilişkin bilgiler şöyle:

Haberin Devamı

“Makine, ulusal ve uluslararası literatürlerde mobil özelliği ve uygulamaya dönük olarak bir ilk. Bu prototip makinenin diğer güneş pillerinden ve panellerinden farkı, mobil özelliğiyle farklı su kaynaklarına taşınabiliyor ve kendi ürettiği elektrikle güneşi gün boyu otomatik takip edebiliyor olması. Sistem, ışınım şiddetinin yeterli olduğu bulutlu havalarda dahi çalışabiliyor.

GAP Bölgesi gibi Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin güneşlenme süreleri de dikkate alındığında, küresel ısınmadan dolayı oluşacak su ve sulama sıkıntılarına da önlem olması açısından çevreye duyarlı ve maliyeti düşürecek bu sistemlerin yaygınlaştırılması planlanıyor. Sistemin yaygınlaştırılmasıyla mobil güneş pili destekli sistemlerin, kuru tarım yapılan ve elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde özellikle gölet ve kanal kenarlarındaki arazilerde damlama sulama gibi kapalı sulama sistemlerine entegre edilerek, kırsal alanda enerji transferi ve sulama ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilecek.”

Sistemin, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yarın enstitünün uygulama arazisinde, üreticilere ve basına tanıtılacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!