Güneydoğu'da ilk hedef 136 yarım tesisin tamamlanması

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğuda ilk hedef 136 yarım tesisin tamamlanması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çetebaşı Apdullah Öcalan'ın yakalanışı sonrasında gözler Güneydoğu'nun kalkındırılması için uygulanacak ekonomik programa çevrilirken, bir zamanlar temeli atılan ancak yarım kalan 136 tesisin tamamlanması Güneydoğu'da 50 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

Çocuk katili Abdullah Öcalan'nın yakalanıp yurda getirilmesinden sonra, devletin Güneydoğu'da kalkınma hamlesi başlatma kararı, bölgede sevinçle karşılandı. Bölgede sanayi tesislerinin faaliyete geçirilmesi, eğitim, sağlık, enerji ve diğer altyapı sorunlarının çözümü için devlet kesenin ağzını açacak. Merkezi Diyarbakır'da bulunan ve bölgenin en büyük iş dünyası örgütü olan Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD), öncelikle bölgede yarım kalmış ya da çeşitli nedenlerle çalıştırılamayan 136 tesisin ayağa kaldırılmasını istedi.

GÜNSİAD İdare Müdürü Celal Balık, 136 sanayi tesisinin ayağa kaldırılmasını için 25-30 trilyon lirası acil olmak kaydıyla 50 trilyon liraya ihtiyaç duyulduğu söyledi. Balık, bu tesislerin faaliyete geçmesiyle 50 bin kişiye iş oylanağı sağlanacağını, bunun da bölgede had safhada olan işsizlik sorununa önemli ölçüde çözüm getireceğini vurguladı.

Bölgedeki 23 ilde yarım kalan ya da çeşitli nedenlerle çalıştırılamayan 136 sanayi tesisinin mümkün olan en kısa zamanda üretime geçirilmesiyle Güneydoğu'nun silkinip kendine geleceğini belirten Balık, ‘‘Tesislerin ana sorunları işletme yetersizliği, pazar bulamama, geçmiş yıllarda geri ödemesi yapılamayan kredi borçları, elektrik enerjisinin düşük voltajlı olması, ulaşım ve kalifiye eleman sıkıntısıdır’’ dedi. Celal Balık, sorunların çözümü için deletin yatırımcıya destek olacağını umduklarını ve bunu beklediklerini anlattı. Diyarbakır'da küçük ve orta boy işletmeler ile birlikte diğer sanayi alanındaki yatırımlardan oluşan 200 tesisin yüzde 20 ile yüzde 40 kapasite arasında çalıştığını kaydeden Balık, kapasitenin yüzde 80'e çıkarılmasıyla 50 bin kişiye iş imkanı doğacağını söyledi. Celal Balık, başta Diyarbakır olmak üzere bölge genelinde eğitim, sağlık, ulaşım, enerji ve altyapı alanındaki sorunların da çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Destek bekleyen tesisler

Güneydogu'da destek bekleyen 136 yatırım arasında en büyüklerini, İleri İnşaat ile İlkay Balıkçılık tesisleri oluşturuyor. Destek bekleyen sanayi tesislerinden bazıları şunlar:

Akdur Mermer İnşaat, Arkadaş Kağıt, Arsan Tarım, As Plastik Ambalaj, As Akü, Demkar Akü, Diyar Plastik, Bayer Tarım, Çalın Çırçır, Çınar Kibrit, Deb Deri Knfeksiyon, Dipsan PVC Boru, İncekaya Yem Fabrikası, İnçel Hazır Beton Karo, Kavak Mobilya, Miroğlu Makina, Tekin Motor.

Tarım, hayvancılık ve gıda alanında destek bekleyen kuruluşlardan bazıları da şunlar:

Aydın Tarım Ürünleri, Güçlü Kayalar Tarım, Hamitoğulları Gıda Tarım, Keskin Besicilik, Köy- Türk Tavukçuluk, Rençber Gıda, Silvan Yem, Cesur Arıcılık, Uyan Bulgurculuk, Mezopotamya Toprük Ürünleri, Roj Yağ Sanayi. Barlan Besici, Beşyıldız Tarım Hayvancılık, Bismil Gıda İrmik, İlkay Balıkçılık, Lice Salça Fabrikası,

Turim alanında da Malabadi İnşaatın 5 yıldızlı, M.A.Ş İnşaatın 3 yıldızlı ve Zembil Sur'un 3 yıldızlı otel inşaatları da destek bekliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!