Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 12:31
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Mahmut Yılmaz, çoğunluğu Bursa'da bulunan Güney Marmara'daki 40 otoprodüktör şirketten 2'si dışında tümünün doğalgazının kesildiğini bildirdi.
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın bildirdiğine göre Güney Marmara'da 40 otoprodüktör şirket bulunduğunu belirterek, BİS Enerji ve
Koç Entek dışında, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için elektrik üreten BOSEN'in de aralarında bulunduğu tüm otoprodüktör şirketlerin doğalgazının dün itibariyle kesildiğini söyledi.
Bu tür kriz durumlarının geçmişte sık sık yaşanmasına rağmen, AB sürecindeki Türkiye'de ilgili kurum ve kuruluşların yaşanan deneyimlerden ders çıkararak, gerekli altyapıyı hazırlamamasının kabul edilebilir olmadığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“Ayrıca, BOTAŞ'tan bugün saat 11.00 itibariyle sanayiye verilen doğalgazın da kesileceği yönünde
haber aldık ancak, henüz gerçekleşmedi. Eğer, sanayi doğalgazı kesilirse üretim büyük darbe yer. Biz bu duruma şiddetle itiraz ediyoruz. Çünkü, sanayi zaten kesintisiz tarifeden gaz alıyor. (Sırf gazımız kesilmesin) diye fazla ödeme yapıyoruz. Kesintisiz tarife böyle zamanda işe yaramayacaksa bu külfete niye katlanıyoruz?
İkinci bir konu, kesintisiz üretim yapmak zorunda olan özel imalatlar var. Gaz kesildiğinde telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşabilirler. Bunlar, teknik anlamda kesintiye tahammülü olmayan üretimlerdir. Oluşabilecek zararı kim ödeyecek? Bugüne kadar B planları niye yapılmadı, tedbirler alınmadı anlayamıyoruz.”
Yılmaz, AB ülkelerinde 3-4 ay yetecek kadar gaz depolayabilen tesislerin bulunduğuna dikkati çekerek, “Kış aylarında gaz arzında sıkıntı olabileceği tahmin edilmeliydi. BOTAŞ, yeterli kapasiteye sahip depolama tesisleri yapmalıydı. Marmara Ereğlisi'ndeki depolama tesisi 1 milyar 600 milyon metreküp kapasiteye sahip ve sadece 15 gün idare edebilir” görüşünü dile getirdi.