Güncelleme Tarihi:
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ve Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) organizasyonu ile Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Güney Kore İthalatçılar Birliği (KOIMA) ve Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden oluşan 20 kişilik “VIP Alım Heyeti”, Bursa'ya geldi.
İki taraf arasındaki ticari işbirliklerinin geliştirilmesi için “Ortak Niyet Beyanı” anlaşması imzalandı.
KOIMA Başkan Yardımcısı Gyu Hwa Jang, UİB'deki törende yaptığı konuşmada, Türkiye'ye ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, daha önce Türk sanayisinin potansiyelini yakından tanıma fırsatı bulamadığını, ancak Bursa'ya geldiğinde bunu fark ettiğini söyledi.
Jang, “Bursa'nın anlamı var mı?” diye çok düşündüğünü, bu ismin kendisine çok güçlü bir kelime gibi geldiğini ifade ederek, “Sizin geçmişinizdeki çok güçlü askerleri hatırlatıyordu bana. Bu çok büyük sanayi kompleksinden geçerken şunu gördüm; gerçekten çok büyük bir sanayi kompleksi var, gerçekten tekstil olsun, makine olsun, otomotiv olsun çok gelişmiş. Çok ünlü dünya markaları var burada. Gerçekten geçmişteki güçlü ordunuzu hatırlatıyor bütün bunlar bana, tarihinizi hatırlatıyor” diye konuştu.
“İki ülke arasındaki ticari dengesizliğin üstesinden gelebiliriz”
Türkiye'nin ve Bursa'nın, özellikle otomotiv ve tekstil endüstrisinde yaptıklarını yerinde görme fırsatı bulduklarını anlatan Jang, şunları kaydetti:
“Gerçekten sizin otomotive ve tekstile olan ilginiz çok büyük bizim de konuyla alakalı çok fazla bilgi ve deneyimimiz var. Bu sebeple bu iki taraflı yapacağımız işbirliğinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda hem arkadaş olan hem dost olan ülkelerin ötesinde aynı şekilde ortak olarak da çok fazla faaliyetler gerçekleştirebiliriz. Bu sebeple KOIMA olarak biz özellikle ihraç yönlü iş yaratımı konusunda çok fazla deneyimliyiz, dünya çapında da gerçekten çok özel, tek aslında, özel ithalat üzerine de çalışmakta olan bir birliğiz. Bu sebeple çok eminim çok başarılı çalışmalar yaparak uzun vadede bu iki ülke arasındaki ticari dengesizliğin üstesinden gelebiliriz. Çünkü bir dengesizlik söz konusu, sizin tarafınızda, bir dezavantaj. Biz, KOIMA olarak bu konu üzerinde çalışmak isteriz. Belki küçük adımlarla başlayacağız, ama eminim başlangıç noktası olarak çok anlamlı olacaktır, iki tarafın da gelişmesi açısından.”
Jang, ayrıca heyetlerine gösterilen sıcak karşılama için teşekkür etti.
“Kolektif çalışmalara açığız”
UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu da UİB hakkında Güney Koreli heyeti bilgiler verdi. UİB'in Türkiye ihracatındaki payının 2011 yılı itibarıyla yüzde 16,1 seviyesinde olduğunu belirten Gençoğlu, 21,4 milyar dolarlık ihracatıyla ülkenin ikinci en büyük ihracatçı birliği olduklarını bildirdi.
Gençoğlu, 2011'de Türkiye ihracatının ekonomik krize rağmen rekor kırarak 135 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Şunu vurgulamak isterim ki; ülkemiz ile Kore arasında süratli artan bir ticaret hacmi var. 2003 yılında 1,3 milyar dolar seviyesinde olan bu hacim, 2011'de kendini 5'e katlayarak 6,8 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Dileğimiz ikili ilişkilerin daha da daha da geliştirilerek bu hacmin artması yönündedir ve bu konuda da UİB olarak kolektif çalışmalara açık olduğumuzu belirtmek isterim."
“Türkiye aleyhinde bir ticari ilişki mevcut”
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu da Türkiye ve Bursa'daki otomotiv endüstrisinin durumuna ilişkin bilgi verdi.
Sabuncu, sektörün 2011 yılında 20,4 milyar dolar ihracat yaptığını, bunun yüzde 72'sinin AB ülkelerine dönük olmasının sektörün ulaştığı kalite ve teknolojinin en temel göstergesi olduğunu belirterek, Bursa'nın ise “otomotiv başkenti” olduğunu vurguladı.
Bursa'nın, 7,5 milyar dolarlık otomotiv ihracatı ile Türkiye'nin toplam otomotiv ihracatının yüzde 37'sini tek başına gerçekleştirdiğine vurgu yapan Sabuncu, iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğine dikkati çekti. Sabuncu, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin Kore'ye dönük otomotiv ihracatı sadece 22,4 milyon dolardır, oysa ithalatı 965,7 milyon dolardır. Nitekim bu ithalatın da büyük bölümü binek oto mal grubudur. Türkiye'nin aleyhinde bir ticari ilişki mevcut. Oysa ki Kore ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisi alanında işbirliğine girebileceği birçok alan olduğuna inanıyorum. Çünkü iki ülke de otomotiv konusunda son derece deneyimli ve vizyon sahibi. İnanıyorum ki bu buluşma iki taraf için de önemli fırsatlar doğuracaktır.”
Çin karşısında dış ticaret fazlası
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay da Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük üçüncü, dünyada da en büyük ihracatçılardan biri olduğunu belirterek, 2011 yılında 8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Burkay, Kore'nin için bir başarı hikayesinden bahsedilebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Çin, şu anda dünyadaki en büyük ihracatçı ve üretici. Çoğu ülke, hepsi Çin karşısında ticaret açığı göstermekteler. Kore'nin ihracatı ve ithalat oranına baktığımız zaman Çin ile Kore'nin 48 milyar dolarlık bir ticaret fazlası yarattığını görüyoruz 2011 yılında. Tekstil ve hazır giyimde biz şu anda dünyadaki en iyi ülkelerden birinde bulunmaktayız. Güçlü ve olumlu ilişkilerimizle Kore pazarı içinde sağlam yere sahip olmak istiyoruz. İşte biz bu bağlamda Türkiye ve Kore'nin birbirlerinden öğrenecekleri çok şey olduğunu düşünüyoruz.”
Bursa Valisi Şahabettin Harput da iki ülkenin tarihi ve köklü ilişkilere sahip olduğunu vurgulayarak, bu olumlu ilişkilerin dış ticarette de karşılığını bulması gerektiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından, Vali Harput, KOIMA Başkan Yardımcısı Gyu Hwa Jang ve UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu, “Ortak Niyet Beyanı” anlaşmasını imzaladı.
Program kapsamında, Türk firma temsilcileriyle Koreli ithalatçılar arasında ikili iş görüşmelerine geçildi.