Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2004 01:38
IAA’nın Üniversitelerarası Reklam Yarışması’nda ‘Genç Evlilikler ve Genç Anneliklerin Önlenmesi’ konusu işlendi. A.Ü. İletişim Fakültesi’nden Engürü Ajans birinci oldu. IAA Türkiye Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ‘Dünyada her gün 70 bin genç kız, zorla evlendiriliyor’ dedi.
ULUSLARARASI Reklamcılık Derneği’nin (IAA) bu yıl 7’incisini düzenlediği Üniversitelerarası Reklam Yarışması’nda bu yıl Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Engürü Ajans birinci oldu. Derneğin sosyal sorumluluk kavramına uygun olarak her yıl ‘sosyal sorunlara’ vurgu yapan yarışmasında bu yılki konu ‘Genç Evlilikler ve Genç Anneliklerin Önlenmesi’ oldu.
Yarışmaya katılan 18 üniversiteden 39 takım arasından 10 takım finale kaldı. Yarışmanın final gecesi Devlet Bakanı Güldal Akşit’in de katıldığı bir törenle dün akşam İş Bankası Genel Müdürlük Binası’nda gerçekleşti. Birinciliği kazanan takıma ödülünü veren Devlet Bakanı Güldal Akşit, ‘Türkiye’de her 12 saatte bir anne ve bir bebek önlenebilir nedenlerden dolayı ölüyor. 2000 nüfus sayımı sonuçlarına göre 12-14 yaş grubunda bulunan kız çocuklarımızın binde 4’ü evli ve bunların da yüzde 19’u doğum yapmış’ dedi. Akşit, 15-19 yaş grubunda bulunan 3.5 milyon kız çocuğunun ise yaklaşık 500 bininin evli, bunların yarısının da çocuk sahibi olduğunu bildirdi. Bakan Akşit, yarışmaya katılan tüm gençleri kutladı ve ‘Özellikle siz gençlerin böyle bir konuda yarışması çok daha anlamlı’ diye konuştu.
DAHA GÜÇLÜ TOPLUM İÇİN
IAA Türkiye Bölümü Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Dernek olarak her yıl toplumsal bir sorunu yarışma konusu olarak seçtiklerini belirterek, ‘Bu yıl da Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü’nün teklifi ile ‘Genç Evlilikler ve Genç Anneliklerin Önlenmesi’ olarak tespit etmiştik. Bu konu hem dünya için hem de ülkemiz için son derece önemli. Dünyada günde 70 bin genç kız istekleri dışında, küçük yaşta evlenmek zorunda kalıyor. Bunların 40 bini de erken yaşta doğum yapıyor. Hem annenin hem de bebeklerin ölüm riski çok yüksek’ dedi. Yalçındağ, Türkiye’de de evlenen kızların yüzde 33.7’sinin 19 yaşın altında olduğunu, evlilik için 23 yaş ve üzerinin ideal yaş olarak kabul edildiğini kaydetti. Yalçındağ, ‘Daha mutlu, daha eğitimli, refah seviyesi daha yüksek bir toplumun temeli öncelikle sağlıklı bir aile yapısıyla mümkün olabilir’ diye konuştu.