Güncelleme Tarihi:
McDonald's, Burger King, Wendy's gibi dünyaca ünlü hamburger zincirlerinin sayısının artmasıyla, Türkiye'de hamburger kültürü yayıldı. 1 milyonu İstanbul'da olmak üzere, günde 1.5 milyon kişi hamburger yiyor. Bunların hamburger restoranlarına ödediği para günde 500 milyar lirayı buluyor.
MCDONALD'S:Türkiye'deki restoran sayısı 80'i buldu. Hedefi 150 restoran. Günde kaç kişinin McDonald's'a girdiği açıklanmıyor. Ancak, 1.5 milyon kişinin büyük bölümü McDonald's'a gidiyor.
BURGER KİNG:Türkiye'de 38 restoranı var. Hedefi 100 restorana ulaşmak. Günde 38 bin kişi Burger King'e gidiyor.
WENDY'S:Şimdilik restoran sayısı 9. Wendy's günde 10-12 bin kişiyi ağırlıyor.
Hamburger devlerinin Türkiye'deki rekabeti kızıştı. Son yıllarda Türkiye uluslararası fast food devlerinin adeta istilasına uğradı. Türkiye'de 1 milyonu İstanbul'da olmak üzere 1.5 milyon kişinin hamburger yemek için günde ortalama 500 milyar harcadığı ortaya çıktı. Ayakta ve ucuz hazır yemek yeme alışkanlığının büyük boyutlara ulaşması ve genç nüfusun fazlalığı yaşanan rekabeti körükledi. Mc Donald's, Burger King, Wendy's gibi hamburger restoranları birbiri ardına şube açmaya başladılar.
MCDONALD'S İLK
Türkiye pazarını ilk olarak Amerikan hamburger devi Mc Donald's keşfetti. İlk restoranını 1986 yılında Taksim'de açan Mc Donald's'ın, Türkiye'deki toplam restoran sayısı 80'e ulaştı. Özellikle 1991 yılından sonra atağa geçen bu restoran sadece son iki yılda 18 ilde 41 restoran açtı. 1997 sonuna kadar 84 restorana ulaşmayı amaçlayan Mc Donald's, 2000 yılında restoran sayısını 150'ye çıkartmayı hedefliyor. Restoranlarında toplam 3 bin kişinin çalıştığı Mc Donald's, Türkiye'de birlikte çalıştığı üreticilerin de değişik ülkelerdeki Mc Donald's sistemlerine ihracat yapmasını sağlıyor. Bugün Türkiye'deki Mc Donald's üreticilerinin yaptığı ihracat yaklaşık 30 milyon dolara ulaştı. Mc Donald's'da hamburger fiyatları 150 bin liradan başlayarak 625 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Ata İnşaat tarafından Türkiye'ye getirilen ve ilk restoranını 1995 yılında Etiler'de açan Burger King, iki yıl içinde restoran sayısını 38'e çıkarttı. Burger King'in 2000 yılı hedefi ise 100 restorana ulaşmak. Burger King restoranlarına günde yaklaşık 38 bin kişi geliyor. Burger King, haftada 200 bin adet hamburger satışı gerçekleştiriyor. Burger King'in temel ürünleri tüm dünyada ve Türkiye'de aynı. Burger King'in Türkiye'de en çok tüketilen ürünü Whopper, Türk damak tadına daha uygun bulunuyor.
Burger King Türkiye'de henüz franchising vermiyor. Ata İnşaat'a bağlı TAB Gıda tarafından tüm altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu sisteme geçilmesi planlanıyor.
Burger King'de menü fiyatları 325 bin ile 875 bin arasında değişiyor. Ortalama menü fiyatı ve ve günlük ziyaretçi sayısına bakılarak yapılan hesaplamalara göre Burger King restoranlarının günlük cirosunun 20 milyarı geçtiği tahmin ediliyor.
WENDY'S BÜYÜYOR
Biri Antalya'da diğerleri de İstanbul'da olmak üzere toplam 9 restorana sahip Türk Petrol Holding bünyesindeki Wendy's, günde yaklaşık 10-12 bin kişi ağırlıyor. Franchissing sistemiyle büyümeyi amaçlayan Wendy's de hamburger yemenin maliyeti ise 150 bin ile 850 bin lira arasında değişiyor. Ortalama fiyatlar ve ziyaretçi sayısı dikkate alındığında Wendy's restoranlarının günlük cirosunun 2-3 milyarı geçtiği tahmin ediliyor.
Dışarda yemekte Avrupa üçüncüsüyüz
Burger King'in belirlemelerine göre, Türkiye dışarıda yemek yeme alışkanlığı açısından Avrupa'da ilk üç ülke arasında. Geleneksel küçük sandviç, dönerci, büfe çoğunluğu karşısında, uluslararası fast food markaları artık daha güçlü konuma geldi. Türk pazarı ise hâlâ hamburgerlere aç. Özellikle çocuklar ve gençler arasında bir çığ gibi büyüyen hamburger, patates ve cola alışkanlığı aileleri de etkisi altına alıyor. Her yıl doğan 1.5 milyon bebek de bu restoranlar için potansiyel müşteri kabul ediliyor. Çünkü çocuklar bu fast foodların en iyi müşterisi.
Sandviç, Van'dan İstanbul'a uzanıyor
TÜRKİYE'de 1996 yılında Mc Donald's restoranlarında hamburgerseverlerin tükettikleri malzemeler ile ilgili hayli ilginç gerçekler göze çarpıyor.
Örneğin bir yılda tüketilen tüm sandviç ekmeklerini yan yana dizerek İstanbul'dan Van'a kadar gidip gelen bir yol yaratılabilir.
Tüketilen ketçaplarla 43 adet buzdolabı doluyor.
Tüketilen dondurmayla 317 adet buzdolabı tam olarak dolabiliyor.
Bir yılda 135 TIR dolusu patates kızartması tüketiliyor.
Beş mavi balina ağırlığında tavuk eti tüketiliyor.