Güncelleme Tarihi:
45 YIL ÖNCE GÜNDE 25 TAVUK
1960 Eşme doğumluyum. Babamım Halil bey önceleri tuğla üretimi sonra d büyük baş besicilik yapan bir ticaret adamıydı. 1968’de de İzmir’deki bir piliç markasından etkilenip tavuk-piliç işine girmiş. Bir dönem ara vermiş ama 1975’ten itibaren de tamamen bu işe odaklandı. O zamanlar 2 bin civarı tavukla ve günlük 25-100 arası günlük kesimle yürüyorduk. Uşak’ta böyle bir üretim zaten yoktu. Lokontalara ‘çevirme piliç’ temin edermiş. 1984’te yeni bir kesimhane yaptık ve günlük kesim kapasitemizi bin adete çıkardık. Ardından bir soğuk hava deposu da ekledik. Böyle kendi bölgemizin ihtiyaçlarını karşılayarak yavaş yavaş büyüdük.
KAZANDIKÇA YENİ YATIRIM
1993’e kadar böyle devam ettik. Civcivi başka firmalardan alıp tavuk yetiştirip kesip satıyorduk. Sonra Eşme’de çevremizdeki ailelere ‘siz yetiştirin biz alalım, keselim, satalım’ dedik. Yem de verdik ve böylece işi çevreye yaydık. Aynı yıl bir kesimhane daha kurduk ve 1997’ye geldiğimizde günlük kesim 4 bin adete ulaşmıştı. kazandıkça işimize yatırdık ve 2003’te bir yatırım daha yapıp saatte 6 bine adet kesime çıktık. 2009’da da saatte 8 bin adete ulaştık. 2003’te ise damızlık yetiştirmek için yatırım yaptık. Piliçlerimizin analarını aldık, kuluçkayı kurduk. 2007’de ise yem fabrikamızın yatırımını tamamladık. Böylece tam entegre bir sisteme ulaştık.
SON 10 YILDA DAHA HIZLI BÜYÜDÜK
2000’lerin başında günlük 15 bin tavuk kesim kapasitesi olan bir firmaydık, 2013’te bu rakamı günlük 350 bin adete çıkarmış durumdayız. Yılda 100 bin ton tavuk işliyoruz. Son 10 yılda çok hızlı büyümeyi başardık. Bu dönemde Türkiye’de de kişi başına beyaz et tüketimi hızlı arttı. Biz şu anda İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde çık zayıfız. Daha çok Ege ve Akdeniz’de güçlüyüz. Ancak, 2014’te istanbul ve Marmara’da da pazara hızlı bir giriş yapacağız. Yeni yatırımımız ileri işleme (pişmiş ürün) tesisimiz de yakında üretime başlıyor. İhracatımız zaten her yıl katlanarak büyüyor. Bu yıl 20 milyon liralık piliç ihraç ettik bu rakam da 2014’te 40 milyon liraya çıkacak. Şu anda 16 ülkeye ihracat yapabiliyoruz ve buna yeni ülkeler ekleniyor. Bütün bunları dikkate aldığımızda 2014’te 500 milyon lira ciro bekliyoruz.
Stres azaltan dinlenme tesisi
OSMAN Gedik, yıl içinde tamamladıkları yeni yatırımın
100 milyon liralık bir yatırım olduğunu belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “150 dönüme, 45 bin metrekare kapalı alan yaptık.
21 bin metrekaresi kesimhane, 9 bin metrekaresi de ileri işlem (pişmiş ürün) tesisi. Tavukları kesimhaneye taşırken, stresten arındırmak için 3 bin metrekarelik bir dinlenme tesisi de yaptık.”
7 kilometrelik soğutma hattı
GEDİK Piliç’in patronu Osman Gedik, şu anda saatte 80 ton
yem üretebildiklerini ev 600 bin adet damızlığa sahip olduklarını belirtiyor ve “Çift vardiya çalışıyoruz. Tavuk vücut ısısı 40 dereceyle kesime giryor uzun bir soğuma sürecinden geçiyor (7 kilometre soğuk ortam) ve ısısı 2 dereceye düşüyor. 7 kilometreyi 3 saatte geçiyor” diyor.