Güncelleme ‘tam’ olmalı

Güncelleme Tarihi:

Güncelleme ‘tam’ olmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 22:15

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi noktasında 2017 sonunda önemli bir noktaya gelmek niyetinde olduklarını belirterek, “2017’de maksimum 2018’de tamamlamamız gerekiyor çünkü dünyada Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması gibi bazı süreçler çok hızlı ilerliyor”diye konuştu.

Haberin Devamı

Afrika dönüşü uçakta soruları yanıtlayan Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi noktasında 4 farklı alternatiften oluşan etki değerlendirmesi analizi yaptırdıklarını belirterek şunları söyledi:

“Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye bu konuda bağımsız kuruluşlara etki değerlendirme analizleri yaptırdı. İki değerlendirme de eş zamanlı bitti. Sonuçları her iki taraf için de pozitif görüyoruz. Bakanlar Kuruluna 4 farklı alternatifle ilgili sunum yaptık.

Birinci alternatif; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ama tarımda tedbirli davranılması, yüzde 50 bir açılım sağlanması.

İkinci alternatif; Gümrük Birliği’nin tarım, hizmetler ve kamu alımları dahil tam anlamda güncellenmesi. Her alternatifte karar alma mekanizmalarında yer almak ve 3. ülkelerde imzalanacak serbest ticaret anlaşmalarına (STA) otomatik taraf olmak var.

Haberin Devamı

Üçüncü alternatifimiz; Gümrük Birliği’nin kapsamlı bir STA’ya dönüştürülmesi. Ama burada bütün ürünlerde ayrı ayrı gümrük tarifeleri belirleme
hakları var tarafların.

Dördüncüsü de şu an mevcut Gümrük Birliği’nin olduğu gibi sadece tek başına sanayi ile STA’ya dönüştürülmesi. Bu şu anki halden geri gitmek demek.”

İKİNCİSİ EN OLUMLUSU

Zeybekci tüm bu alternatifleri değerlendirdiklerini belirterek, “Gördüğüm kadarıyla ikinci alternatif hem AB için hem de bizim için olumlu gelen seçenek. Bu bizim üzerinde yoğunlaşacağımız seçenek olacak. İkinci alternatiften yola çıkarak yapılan 2030 yılına ilişkin etki analizi çalışmasına göre, 2030 yılına gelindiğinde Türkiye’nin GSYH’sine bu anlaşma yüzde 2’lik ek bir artış sağlayacak. Toplam ihracatın normal artış hızının üzerine yüzde 24,5 seviyesinde, ithalatın üzerine de yüzde 23 bir artı getirecek. Tabii ki diğer seçenekler de gündem dışı değil” dedi. Zeybekci, Gümrük Birliği’nin bugünkü haliyle bile ekonomiye önemli katkılar sağladığının altını çizerek şunları söyledi: “Gelecek dönemde bu anlaşmanın tam entegrasyonu durumunda Türkiye’nin yeni bir çağa geçiş süreci başlıyor. Türk şirketlerinin Avrupa’da, Avrupalı şirketlerin Türkiye’de hizmetler sektörünün her alanında hizmet verebilmesi, belediye hizmetlerinde bile bütün hizmetlere Avrupalı şirketlerin girebilmesi, Türkiye’de kamunun tüm alımlarına Avrupalı şirketlerin katılabilmesi, aynı şekilde Türk şirketlerinin Avrupa’daki kamu ihalelerine katılabilmesi... Bunlar her iki taraf için de açık hale gelecek.”

Haberin Devamı

YENİ BÜYÜME MOTORU AFRİKA

ETİYOPYA’nın başkenti Addis Ababa’da gerçekleşen ‘Etiyopya –Türkiye İş ve Yatırım Forumu’na katılıp bir konuşma yapan Bakan Zeybekci, dünyanın büyüme motorlarının artık Çin ve Hindistan olmadığını belirterek, “O motorlarda yavaşlama sesi duyuyoruz. Dünyanın yeni büyüme motoru Afrika olacak” dedi. Zeybekci, şunları söyledi: “Addis Ababa, parmakla gösterilen fırsatlar ülkesi. Türkiye’nin burada 2.5 milyar dolarlık yatırımı var. 30 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Etiyopya ile ticari ilişkilerin Etiyopya lehine bozulmasını da istiyoruz. Türk üreticiler yatırım yapacak yer arıyor. Ama iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması çağrısında bulunuyorum.”

 

BAKMADAN GEÇME!