Gümrük'te operasyon: 30 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Gümrükte operasyon: 30 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2014 12:06

İstanbul Gümrük Muhafaza ve Kaçak İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Çin'den ithal edilen bazı tekstil ürünlerinin gümrükten geçirildiği sırada usulsüzlük yapıldığını belirledi. Gözaltı kararı bulunan isimlerden birisi büyük bir holdinge bağlı antrepo şirketinin yöneticisi A.C. olduğu öğrenildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, el konulan eşyaların 16 milyon dolar seviyesinde olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Yüksek vergi oranı olan tekstil ürünlerini düşük vergisi olan farklı ürün olarak gösteren şebekeyi takibe alan ekipler yaklaşık 6 ay çalışma yaptı.

Yapılan çalışmanın ardından dün düzenlenen operasyonla aralarında tekstil işletmesi sahipleri ve gümrük antrepo çalışanlarının da bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 20 personelinde ifadesine başvurulduğu öğrenildi.

HALKALI GÜMRÜĞÜ'NDE YOLSUZLUK OPERASYONU: 30 GÖZALTI

Gümrükte yapılan usulsüzlük ile devletin yaklaşık 30 milyon dolar zarara uğratıldığı belirtildi. Yapılan baskınlarda depolarda arama yapan ekipler, vergi oranı yüksek olmasına rağmen vergi oranı düşük gösterilen 70 konteyner tekstil ürününe de el koydu.

RAPOR ALDI İFADEYE GİTMEDİ

Hakkında gözaltı kararı bulunan isimlerden biriri büyük bir holdinge bağlı antrepo şirketinin yönetim kurulu başkanı A.C. olduğu öğrenildi. Adli çevrelerden edinilen bilgilere göre yakalanamayan A.C. dün Esenyurt'taki özel bir hastaneden rapor aldı. Soruşturmayı yürüten savcılığın A.C. hakkında yakalama kararı çıkarttığı öğrenildi. Savcılığın talimatı sonrası ilgili hastaneden kamera kayıtlarının istendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Pazartesi günü yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan 20 muayene memurunun ise alınan ifadeler sonrası serbest bırakıldığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimler arasında, Çorlu'da bulunan T. İplik'in sahibi F.Y ile Oksan Gümrük Müşavirliği yöneticileri ile antrepo çalışanları olduğu belirlendi.

ADLARINI HATIRLAMIYORUM

T. İplik'in sahibi F.Y. Gümrük Muhafaza'daki sorgusunda firmasında 2 kişinin çalıştığını ancak isimlerini bilmediğini söyledi. F.Y. şirketinin ise yalnızca 4 ay kadar çalışır durumda kaldığını söyledi. F.Y. tekstil ürünlerini ise Çin'deki bir şirketten ithal ettiğini öne sürdü. Gümrük Muhafaza ekipleri şirketin Çorlu'da bulunan adresine gittiklerinde anılan yerde bir şirketin olmadığını, F.Y.'yi tanıyan kimsenin ise olmadığını belirledi.

Bir kısım şüphelinin Küçükçekmece Adliyesi'sinde savcılık sorgusu devam ediyor.

AYNI ÜRÜN İÇİN 63 AYRI GİRİŞ
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul’daki yolsuzluk operasyonuyla ilgili, aynı eşyanın 63 kez farklı eşya gibi muayeneye sokulduğunun tespit edildiğini söyledi. Yazıcı operasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

"İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce yapılan risk analizi ve istihbarat çalışmaları neticesinde;

Halkalı ve Ambarlı’da faaliyet gösteren bazı Antrepolardan ithal edilen tekstil cinsi eşyanın gümrük işlemlerinin yapılması sırasında usulsüzlük yapıldığı tespit edilmiştir. Soruşturma kapsamında yapılan araştırmalarda; gümrük idaresini yanıltmak suretiyle gümrük tarifesinin yanlış uygulandığı, bir başka deyişle anti damping vergisine ve yüksek oranlı gümrük vergisine tabi eşya yerine düşük vergi oranlı eşyanın işlemleri yaptırılarak hazine kaybına neden olunduğu anlaşılmıştır.Soruşturma kapsamındaki firmaların, ithal ettikleri eşyayı muayene ile görevli memurdan gizleyerek ülkeye ithal ettiği, bu işlemlerin 19.03.2013 tarihinden bu yana defalarca yapıldığı belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Yöntem olarak da anti damping ve gümrük vergisi yüksek olan iplik cinsi eşyanın ithal edilmesine karşın, her defasında antrepoda mevcut bulunan ve vergi oranı daha düşük olan eşyanın gümrük işlemleri yapılmak üzere gümrük denetimine tabi tutulduğu, bu şekilde aynı eşyanın 63 kez gümrük idaresine farklı eşya gibi muayeneye sunulduğu anlaşılmıştır.

EŞYALARA ELKONULDU
Antrepodaki eşyalara Bakırköy ve Küçükçekmece Sulh Ceza Mahkemelerinin kararı ile el konulmuştur. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat personelince ifadelerine başvurulan şüphelilerden bazıları gümrük mevzuatına aykırı işlem yaptıkları konusunda itirafta bulunarak etkin pişmanlıktan faydalanmak istemişlerdir.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmada; 73 ithalat işlemi ve 78 antrepo beyannamesi olmak üzere toplamda 153 gümrük işlemininyapıldığı , bu işlemlerden sadece iki adetinin sarı hattan işlem gördüğü diğerlerinin kırmızı hat kriterinden işlem gördüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar el konulan eşyaların yaklaşık değerinin 16 Milyon Dolar değerinde olduğu anlaşılmış olup, bu rakamın daha da artabileceği tahmin edilmektedir. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişi mevcutlu olarak Savcılığa sevk edilmiştir. Soruşturma çok yönlü olarak sürdürülmektedir."

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!