Gümrüksüz ürün cenneti: İnternet

Güncelleme Tarihi:

Gümrüksüz ürün cenneti: İnternet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 15:34

Yabancı e-ticaret sitelerinden yapılan 150 avrodan ucuz alışverişlerde gümrük vergisi alınmadığını bilen bazı sitelerin, siparişlerini ikiye bölerek Türkiye'ye ulaştırdığı kaydedildi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ticaret Gazetesi'nin 21 Haziran 2010 tarihinde yayınlanacak sayısında yer alacak haberde, bu yüzden hem devletin vergi kaybına uğradığı, hem de firmaların haksız rekabet yaşadığı belirtiliyor.

Haberde, bu sitelerin bununla yetinmeyip mevcut faturaları da olması gerekenin 10'da 1'ine düşürdükleri yönünde çok sayıda iddia bulunduğu, piyasa değeri 1.000 dolar civarında olan bir bilgisayarın, faturada 97 dolar olarak gösterilebildiğine dikkat çekiliyor.İTO Kozmetik Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Murat Erkul, haberde yer alan açıklamasında, Türkiye'ye sadece kozmetik sektöründe yılda 100 milyon dolar civarında ürün girişi gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Yurt dışından getirilen bir ürün eğer 150 avronun üzerindeyse bu ürünlerden ülkeye girişte yüzde 40 gümrük vergisi alınması gerekirken, faturada küçük bir değişiklik yapılıyor ve devletin gümrük vergisi alması engelleniyor. Zaten kozmetik ve ilaç satın alırken, ürünler Sağlık Bakanlığı onaylı olmalı ama internet üzerinden yapılan satışlar Bakanlığın denetimine tabi tutulamıyor. Devlet de milyonlarca dolar vergi kaybına uğrayabiliyor. Ürünün alıcıları ve satıcıları da bir nevi kaçakçılık yapmış oluyor.”

Şu anda internet üzerinden istenilen ürünlerin adrese teslim satın alınabildiğini ifade eden Erkul, “Yeter ki, faturayı düşük gösterin. Yine çok yakından tanık olduğum bir alışverişte piyasa değeri bin 500 dolar olan bir ürün faturada 86 dolar olarak gösteriliyor” dedi.

İTO Kozmetik Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Turhan Şahinoğlu da acilen tüm yetkililerin önlem alması gerektiğini belirterek, haksız rekabet doğduğunu, yüzde 40 vergi ödemeyen bir e-ticaret sitesi ile şirketlerin rekabet edebilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Şahinoğlu, “Bazı sitelerin kapanmasında acil önlem alan ilgililer, bu konu hakkında da çok daha acil önlem almalı. Gerekli müracaatları yaptık ama yeterli düzeyde feryadımız duyulmuyor. Maalesef biz bu tarzdaki internet sitelerinin var olan ticari hacimlerini ölçemiyoruz ama tahminimize göre sektörümüzde yıllık 100 milyon dolar ticaret söz konusu” dedi.

GÜMRÜKLERDE RİSK ANALİZİ UYGULAMASI

İTO Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Esen Yağcı ve Bülent Onaran ise haberde yer alan açıklamasında, zaman zaman hızlı kargo gönderilerinin içerisinde, ticari nitelikteki eşyaların da bulunduğunun müşahede edildiğini belirterek, bu tür eşyaların ülkeye girişi ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak tüm gerekli izin, onay ve belgelerin (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı kontrol belgeleri, Türk Telekom izin belgeleri, TSE onay belgesi gibi) bir araya getirilmesiyle mümkün olduğundan hızlı kargo gönderilerinde bu hususların dikkate alınmasının çok yararlı olacağına dikkat çekerek, şuları belirtiyor:
“Yeni düzenlemeyle hızlı kargo acenteliği yapan firmaların, hızlı kargo gönderilerinin tasnif ve beyanlarını yaparken azami dikkati göstermeleri zorunluluk halini almıştır. Mesleki açıdan değerlendirdiğimizde, bu operatörlerin yetkilerini kullanırken ve beyanda bulunurken ilgili gümrük idarelerine vekaletname ibraz etmemeleri çelişki yaratmaktadır. Bu da 100 yıllık meslek grubu olan gümrük müşavirleri açısından haksız rekabet yaratmaktadır.”

İstanbul Gümrükler Başmüdürlüğü yetkilileri de nihai tüketicileri bu yöntemi kullanan kişileri Alo 136 Gümrük Muhafaza Kaçak İhbar Hattı'na bildirmeye çağırırken bu tür yöntemlerle mücadele için yoğun bir çalışmaları olduğunu, risk analizi uygulamasına geçildiğinde, engelleme yönünde başarı şansının şüphesiz artacağını, risk analizinde ister eşya grupları, ister gönderici, isterse de ülke ve tüketici bazında inceleme yapılacağını, manuel kontrol yerine bilgisayar ortamında takip, denetimin etkisini artıracağını vurguladı.

İTO Bilgisayar Yazılım ve Büro Makinaları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Zafer İpekçi de tek çözümün, cezaların artırılması olduğunu, o zaman düşük fiyatlı fatura gösterilemeyeceğini kaydetti.

İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kamil Turgut Erkeskin ise emniyet ve güvenlik önlemlerine yönelik yapılan yeniliklerin, özellikle lojistik hizmet üreticileri için bir takım yeni uygulamalar getirdiğini ifade ederek, “1 Ocak 2011'de başlaması beklenen uygulama ile tüm taşıma tiplerinde, malların Türk gümrüklerine varmasından önce beyanının söz konusu olacağını ve risk analizine tabi tutulacak. Bu yeni uygulamanın başarı ile yürütülebilmesi için ilgili gümrük birimleri ile çalışmalar yapılıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!