Güncelleme Tarihi:
Bozkır, bakanlığın Ortaköy Ofisi'nde, Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi (PODEM) Başkanı Can Paker ile merkez üyelerini kabul etti. Basına kapalı yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Bozkır, Paker ile merkez üyelerini kabul etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sivil toplum kuruluşları açısından Türkiye'nin son yıllarda katettiği mesafeye dikkati çeken Bozkır, Türkiye'de 104 bin sivil toplum kuruluşu olduğunu kaydetti. Bozkır, sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili üst yapı kuruluşlarının olduğunu, bu yüzden de PODEM'i önemsediklerini anlattı. Yurt dışında Türkiye ile ilgili yanlış olan bazı algıların düzeltilmesi için çaba sarf edileceğini aktaran Bozkır, "Türkiye'de de Batı'yla, AB'yle ilgili oluşmuş bazı yanlış algıların olgularla buluşturulması için çaba sarf edilecek. PODEM Başkanı'na geldikleri için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde birlikte çalışacak olmaktan da onur ve gurur duyuyoruz. Kendilerine başarılar diliyorum. Daha şubat ayında kurulmalarına rağmen çok ses getirici faaliyetlerine hemen başladılar. Çok yakın çalışma arkadaşlarıyla da bugün bir beyin fırtınası gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
Başkan Can Paker de merkezin çalışmaları içerisine Türkiye, Avrupa, Amerika ve Ortadoğu'daki etkinliklerin girdiğini söyledi. PODEM'in bağımsız bir kuruluş olduğunu vurgulayan Paker, AB Bakanlığı'nın yardımına ve desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Bizim düşüncemiz, yaptığımız faaliyetler sonucunda iktidarda bulunan her Türk hükümetinin başarılı olmasını istemektir. Bağımsızlıktan da bunu anlıyoruz" diye konuştu. Hiçbir siyasi partiye ait olmadıklarını, bu yüzden de yurt dışında etkilerinin daha güçlü olacağını dile getiren Paker, "Yurt dışındaki yanlış algıları düzeltmek üzere harekete geçeceğiz" dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bozkır, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini içeren mutabakat zaptının imzalanacak olmasına ilişkin soruya karşılık, Türkiye ile AB ilişkilerinde müzakere sürecinin devamlılığının, gümrük birliği ilişkisinin daha güçlendirilmesinin ve vizelerin kaldırılmasının önemli süreçler olduğunu söyledi. Türkiye açısından Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin önemine vurgu yapan Bozkır, "Türkiye ile AB arasında 20 yıl önce imzalanmış Gümrük Birliği anlaşmasında tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörleri yoktur. Bunların dahil edileceği yeni bir yapıya geçmek üzere aşağı yukarı 15 aydır AB ve ekonomi bakanlıkları olarak komisyonda önemli görüşmeler yaptık. Güncelleştirme kararını aldık. 2016 yılının ocak ayından itibaren görüşmeler başlayacak" değerlendirmesinde bulundu.
Mevcut Gümrük Birliği anlaşmasında, AB'nin üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığında, bunun Türkiye'ye otomatik olarak uygulanacağına dair bir hükmün olmadığını hatırlatan Bozkır, "Biz, Türkiye ile o ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalayıncaya kadar Türkiye gümrüksüz olarak piyasalarını açmak zorunda kaldı. Bu ülkeler aynı şekilde karşılık veremediler. Biz onlarla imzaladık. Sıkıntılar giderildi ama aradaki geçen dönem sorun oldu" diye konuştu. Bozkır, Amerika ile AB arasında bir anlaşma imzalanacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Eğer biz Amerika'yla anlaşma imzalayana kadar bir süre geçerse Türkiye'nin zararları olacak. O yüzden Gümrük Birliği'nin güncelleme anlaşmasına böyle bir madde konulması konusunda komisyonla yaklaşık bir senedir görüşme içerisindeyiz. AB Bakanlığı'nın Ekonomi Bakanlığı ile yaptığı son toplantıda gerekirse Gümrük Birliği'ni güncelleştirmeme noktasına geldik. AB, sonunda bu maddenin de güncellenecek olan anlaşmanın içerisine dahil edilmesini kabul etti. O kabul ettikten sonra da biz güncelleştirmeyi kabul ettiğimizi resmen bildirdik." Bozkır, gelecek hafta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile AB ticaretten sorumlu komiserinin bir araya geleceğini ve mutabakatı resmileştireceğini belirtti.