Gümrük Birliği kararnamesi

Güncelleme Tarihi:

Gümrük Birliği kararnamesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 10:53

Gümrük Birliği Kararnamesi, AB'nin 10 yeni üyesini kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

Türkiye, Pan Avrupa-Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemine dahil edildi.

Bakanlar Kurulunun, Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Kararı, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararnameyle Türkiye, Pan Avrupa-Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi ile Türkiye ve AB'nin, EFTA ülkeleri, Bulgaristan ve Romanya ile aynı menşe kuralları ile menşeli olmayan girdiler için öngörülen gümrük vergilerinin geri ödenmesi veya muafiyet getirilmesini yasaklayan hükümleri içeren serbest ticaret anlaşmaları kapsamında yapılan tercihli ticarette, sisteme taraf ülkeler menşeli girdilerin diğer taraf ülkelerce serbestçe kullanılmasına ve üretilen eşyanın söz konusu ülkelerin tercihli rejiminden yararlanabilmesine ve bu şekilde mevcut üretim kaynaklarının birleştirilmesine olanak tanıyan ticaret sistemine dahil oldu.

Haberin Devamı

KARARNAMEYLE BÜTÜN HÜKÜMLER TEK METİNDE TOPLANDI

Kararnameyle, Türkiye ve AB ticaretindeki bütün hükümler, tek bir metinde toplanırken, A.TR dolaşım belgelerinin şekli ve düzenleneceği haller, dolaşım belgelerinin vizesi, dolaşım belgelerinin değiştirilmesi, sonradan verilmesi, belgelerin ibraz süreleri, ithalatta ve ibraz edilen belgelere ilişkin işlemler gibi hususlar düzenlendi.

Kararnameye göre, A.TR Dolaşım Belgeleri, Gümrük Birliği Gümrük Bölgesi'nin iki parçası arasında doğrudan nakledilen, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'nu (AKÇT) Kuran Anlaşma Kapsamı Ürünlerin Ticaretine İlişkin Türkiye ile AKÇT Arasındaki Anlaşma kapsamındaki ürünler hariç olmak üzere, işlenmiş tarım ürünleri ile sanayi ürünleri için düzenlenecek.

Dolaşım belgeleri bastırıldıktan sonra Müsteşarlıkça yetki verilen kuruluşça ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. İhracatçılar dolaşım belgelerini gümrük idarelerinden veya Müsteşarlıkça yetkilendirilen kuruluşlardan alacaklar.

Belgeyi vize eden gümrük idareleri, eşyanın serbest dolaşım statüsü ve bu Karar hükümlerinin yerine getirilmesi için gerekli tüm önlemleri alacak.

Haberin Devamı

Gümrük idareleri, kendilerine ibraz edilen ihraç evrakından veya dolaşım belgelerinde kayıtlı bilgilerden üçüncü ülkelere gönderileceği anlaşılan eşya için A.TR Dolaşım Belgelerini vize edemeyecek.

A.TR Dolaşım Belgesinin, ihracatçı ülke gümrük idaresince vize edildiği tarihten itibaren dört ay içerisinde ithalatçı ülke gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekecek.

Gümrük Birliği kapsamı dışında kalan eşya için A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenemeyecek.

Pan-Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi ve Pan-Avrupa-Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi kapsamında yer alıp, yer alan koşulları sağlayan eşya, A.TR Dolaşım Belgesi aranmaksızın Gümrük Birliği çerçevesinde serbest dolaşımda kabul edilecek.

Haberin Devamı

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER

Bu arada “Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar” yürürlükten kaldırıldı.

Ancak bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen tedarikçi beyanları ile uzun dönem tedarikçi beyanları geçerli olarak kabul edilecek.

Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Serbest Dolaşımda Bulunan Eşyanın Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanmasına Dair Yönetmeliğin I ve II nolu Eklerinde yer alan tedarikçi beyanları, bu Karar'ın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 12 ay içerisinde kullanılmaya devam edilebilecek. Bununla birlikte, anılan Yönetmeliğin I ve II no.lu Eklerinde yer alan tedarikçi beyanları, EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlenmesine yönelik başvurular için ya da EUR-MED fatura beyanlarını tevsik etmek üzere kanıt olarak kullanılamayacak.

Haberin Devamı

Öte yandan bu karar, 27 Temmuz 2006 tarihinden geçerli olmak üzere bugünden yürürlüğe girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!