Gültekin: Pişman değilim

Güncelleme Tarihi:

Gültekin: Pişman değilim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet'in Vakıflar Bankası ile ilgili açtığı skandallar dosyası konusunda iddiaları yanıtlayan Vakıfbank eski Genel Müdürü Fehmi Gültekin, pişman olacağı hiçbirşey yapmadığını savundu.

Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra, İcra Kurulu Üyesi olarak Bayındır Holding'e geçen Fehmi Gültekin, Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Vakbel, Black Diamond ve Sumo şirketlerinin kuruluş amacı ve işlemlerini anlatan Gültekin, Vakıfbank'ın yargılandığı davada, davaya bakan hakimin kızının, kendisinden sonra işe alındığını vurguladı. Gültekin'in Hürriyet'te konuyla ilgili olarak bir haftadır yayımlanan haber ve iddialara verdiği yanıtları şöyle:

Vakıfbank neden kömür işine girdi?

Benden önceki dönemde ERN şirketine, Vakıfbank ve iştiraki tarafından yaklaşık 8-10 milyon dolar kredi kullandırılmış. Ama bu kredi, bankamızın bütün uyarılarına rağmen ödenmeyince, yasal yollara başvurularak, firmanın mevcut varlıklarına haciz yoluyla tedbirler alındı.

Vakbel ve onun Black Diamond ve Sumo iştirakleri, elde edeceği gelirlerle alacağımızı tahsil ederek, bankanın kaybını gidermek amacıyla kuruldu. İlk amacımız zararı karşılamak, ancak bu arada da ticari kurallar dikkate alınarak aynı zamanda kar etmekti. Bankaların misyonu, kurallarına uyarak ekonomiyi yönlendirmek olduğuna göre, şirketleri kurarken bu misyondan hareket edilmiştir. Fakat bütün olay bundan sonra başladı.

Firmanın sahibi Haldun Erdavran, bankanın bu konuda görev yapan bütün birimlerini, gerke siyasi, gerekse mahkemelere eksik usulsüz belge vererek yasal yoldan tehdit ve taciz etmiştir. Hatta daha da ileri giderek ‘üçüncü kuvvetleri’ kullanacağını dahi söylemiştir. Amacı, çalışanları sindirmek üstündeki yasal işlemleri kaldırmak ve bu şirketi ele geçirmektir

Vakıfbank kömür ticaretini, Cayman adalarında şirket kurmadan yapamaz mıydı? Bir posta kutusu şirketine gerçekten ihtiyaç var mıydı?

İşlemlerini daha kolay ve karlı olarak yürütülebilmesi için tamamen yasal olan Cayman Adaları'nda böyle bir şirketin kurulması o dönem uygun görüldü. Türkiye'deki birçok ticari firmaların ve kamu kuruluşu da bu yönteme başvurmuştur. Nitekim, Güney Afrika'dan çıkan kömürün, bütün ticari işlemlerinin bu şirket üzerinden yapılması ve bazı ticari ve kar arttırıcı avantajlar sağladı.

Bu şirket denetleniyor mu?

Şirket bağımsız denetim kurumu Arthur-Andersen firmasının yan kuruluşu tarafından denetlenmiştir. Usulsüz ve yasalara aykırı hiçbir işlemi yoktur, olamaz da. Ayrıca Vakıfbank da Türkiye'deki bütün resmi denetim organlarınca denetlenmektir.

Vakbel, Black Diamond ve Sumo hiç kar ettiler mi?

Bu şirketler ilk iki yılın yatırım dönemi olması nedeniyle kar etmedi. Black Diamond 1998 yılında 3 milyon 198 bin 255 dolarlık temettü geliri Vakbel şirketine intikal etmiştir.

Ödenmiş sermayesi 10 bin dolar olan bir şirkete milyonlarca dolar kredi açılması doğru mu?

Black Diamond başkasının değil, Vakıfbank'ın bir iştiraki. Dolayısıyla, hisseleri tamamen kamuya ait bir şirketin 9 milyon dolar kredi kullanmasının, bankacılık mevzuatı ve ticari ahlaka aykırı hiçbir yönü yoktur. Vakıfbank bu krediyi sermaye olarak da koyabilirdi. Ama biz, ticari anlayışla lüzumsuz yere sermaye bağlamadan ticari anlaşmayla kredi kullandırma yolunun daha akılcı olduğunu uygun gördük. Ben hiç bir zaman ‘gözlerimi kaparım vazifemi yaparım’ anlayışıyla değil, ticaret kurallarına ve yasalara uygun görev yaptım. Bundan da hiç pişmanlık duymuyorum.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!