Güncelleme Tarihi:
Kuzey Irak'ta petrol aramak için ilk adımın mart ayında atılacağını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, görüşmelerin Türkiye'de gerçekleşeceğini, ABD ve Irak hükümetiyle bu konuda masaya oturulacağını söyledi. Güler, Irak tarafının petrol arama konusunda Türkiye'den yardım da istediğini belirterek, Irak'ta merkezi hükümeti muhatap aldıklarını, konunun Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiğini ifade etti.
Referans Gazetesi'nin "Bakanlar Ekonomiyi Değerlendiriyor" yazı dizisinin üçüncü bölümüne konuk olan Bakan Hilmi Güler, petrol arama konusunda önemli adımlar atılacağını belirtti. Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), halen Kazakistan, Azerbaycan ve Suriye'de faaliyette olduğunu ifade ederek, "Bizim şu anda Şırnak’ta Cudi Dağı civarında sondajlarımız var. Ufak ufak da olsa buluyoruz" diye konuştu. Güler, Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Doğalgaz Boru Hattı'na paralel bir doğal gaz hattı da düşündüklerini ama bu konuda işin daha çok başında bulunduklarını kaydetti.
Chevron Karadeniz'de petrol aramak istiyor
Güler, Türk Petrol Kanunu'nundan il özel idarelerine gidecek payı kaldırdıklarını belirterek, bunu Maliye Bakanlığı'nın da bütçe disiplini açısından istediğini söyledi. Yeni kanunda devlet hakkının yüzde 12'den 2'ye düşürülmesi ile ilgili eleştirilere ise Güler, "Halbuki yüzde 12-2 arasında değişen bir skala yaptık. Verimsiz bir kuyuya 2, daha yüksek verimliye yüksek koyduk" yanıtını verdi. Güler, BP'nin Doğu Karadeniz'de birkaç yıl süren petrol arama çalışmaları sonrasında lisansını TPAO'ya devretmesinin bu bölgede petrol olmadığı anlamına gelmeyeceğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı: "BP tercihini o yönde yaptı" dedi. Güler, şu anda Karadeniz'de Brezilyalı petrol şirketi Petrobras'ın arama yaptığını söyleyerek, "Chevron Karadeniz'de aynı çalışmayı yapmak istiyor."
Kıbrıs'ta arama için zaten faaliyetteyiz
Güler, Rumların Kıbrıs açıklarında petrol aramak üzere harekete geçmesiyle ilgili de Kıbrıs konusunda yıllar önce hazırladıkları bir programın olduÄŸunu, o programı gerçekleÅŸtirdiklerini ifade etti. Güler ancak bunun reaksiyon olan bir çalışma olmadığının da altını çizdi. Güler, Ä°skenderun Körfezi'nde daha önceden sondajlar yapıldığını ama diÄŸer kısımlarda yoÄŸun çalışma olmadığını belirterek, bugüne kadar petrol arama konusunda Karadeniz'e yoÄŸunlaşıldığını söyledi. TPAO'nun Türkiye'nin karasularında yoÄŸun bir çalışmasının zaten bulunduÄŸunu kaydeden Güler, yapılan 2 ve 3 boyutlu sismik araÅŸtırmaları buna örnek gösterdi.Â
Bakan Hilmi Güler, İran'ın petrol ve doğalgaz zengini olduğunu ve ihtiyacını karşılayabildiğine de dikkat çekerek, İran'ın nükleeri ancak alternatif olarak ele alabileceğini kaydetti. Bölgedeki inatlaşmanın bir karmaşaya dönüşmesine ihtimal vermediğini de anlatan Güler, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu bir güreş değil. Elenseyle boynunu tuttuysa, o da onun bacağını tutacak. Kolay iş değil" dedi. Güler, uranyum zenginleştirme çalışmaları ile ilgili olarak, "İran'da insan gücü kalitesi çok yüksek. Tahran’da çok sayıda doktoralı mühendis var ama tabi dışarıdan alınması gereken parçalar var ve bunlar bazı ülkelerin tekelinde."
Azeri gazı 6 Mart'ta gün yüzüne çıkıyor
Hilmi Güler, Azerbaycan'ın Şahdeniz Projesi kapsamında Türkiye'ye ulaştıracağı doğalgazın kuyusunda ortaya çıkan arızanın giderildiğini söyleyerek, "6 Mart'ta kuyudan ilk gazı çıkaracaklar" diye konuştu. Şahdeniz Projesi'nin devamında bu gazın Yunanistan'a geçeceğini ve çalışmaların devam ettiğini kaydeden Güler, 700 metrelik kısmın Meriç Nehri altından geçirileceğini, Yunanistan'a gaz verileceğini, oradan da gazın İtalya ve Güney Avrupa Birliği’ne aktarılacağını vurguladı.
Nabucco'da üzerimize düşen kısmı bitirdik
Ceyhan'ın enteresan bir bölge olacağını söyleyen Hilmi Güler, "İstimlakları durdurduk. Orada bir sanayi gecekondulaşması olmasını istemiyoruz. Kamuyla ilgili herhangi bir şey olsun istemiyoruz. Orada enerji borsası olacak" dedi. Güler, Mısır gazının da geleceğini ve Kilis'e kadar gelen hatların yapıldığını kaydederek, Nabucco'nun İran, Mısır, Irak, Rusya gibi birçok taliplisi olduğunu hatırlattı. Hilmi Güler, "Parça parça ele alırsak biz Nabucco kısmını bitirdik bile" diye konuştu.
Nükleer santralde öncelik özel sektör
Bakan Güler, nükleer santralın özel sektör içinde bir yarışma ortamı yaratacağını ifade ederek, "Finlandiya’da kağıt sektörü ihtiyacı için kendisi kurmuştur. Çimentoculara nükleer santralı niye kurmuyorsunuz dedim. 14 firmayla da toplantı yaptık. Bizim amacımız, birinci tercihimiz özel sektördür" dedi. Güler, Akkuyu'nun hazır olduğunu, Sinop ile ilgili çalışmaların bitmek üzere olduğunu kaydeden Güler, özel sektör içindeki büyüklerin bu projede kamunun da olmasını istediğini hatırlattı.
Alamadığımız paranın vergisini ödüyoruz
Doğalgaz fiyatlarını sabit tutarak önemli bir strateji takip ettiklerini vurgulayan Hilmi Güler, elektriğe zam yapmayarak sanayiye de 7 milyar dolarlık katkılarının olduğunu ifade etti. Güler, "Eski borçları ödedik, bütün yatırımları kendimiz yapıyoruz, vergilerimizi ödüyoruz. Hatta alamadığımız paranın vergisini ödüyoruz" dedi. Güler, kömür sahaları için de "Sahada kömür var bir de santral kur sana bir miktar elektrik sağlasın. Bu modeli geliştirdik" diye konuştu.