Reformları dört gözle bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Reformları dört gözle bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 13:22

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, seçmenin 1 Kasım’da AK Parti’ye tek başına hükümet etme yetkisini verdiğini belirterek, “Kaybedecek zamanımız yok. İlk 100 günde yapılacak reformları dört gözle bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması için düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası Adana’ etkinliğinde konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Seçmen AK Parti’ye birlik ve beraberliği yeniden tesis etme, tek başına hükümet etme yetkisini verdi. Kaybedecek zamanımız yok. İlk 100 günde yapılacak reformları dört gözle bekliyoruz” dedi.

NASIL FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ?

Adana Sanayi Odası (ASO) ve Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (AKİB) ev sahipliğinde Adana’da başlayan ogranizasyonun ‘İş Dünyası ve İnovasyon’ başlıklı açılış konuşmasını yapan Güler Sabancı, memleketi Adana’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, dedesi Hacı Ömer Sabancı’nın o dönem için eşine az rastlanır şekilde ortaklıklar kurduğunu aktardı ve zor şartlarda girişimcilerin bir araya gelerek önemli atılımlar yaptıklarını sermaye birleştirerek öne çıktıklarını kaydetti. Sabancı, şöyle konuştu: “Dünya ve Türkiye büyük bir değişim içinde. İş dünyası olarak değişimleri anlayarak adım atıyoruz. İklim değişikliğinden Türkiye de etkilenecek. Bunun enerjiden altyapıya birçok sektöre doğrudan çok büyük etkisi olacak. Bu konuyu nasıl fırsata çevirebiliriz? İnovasyonla buna nasıl katkı sağlayabiliriz? Buna çalışmalıyız. Değişim ve gelişimin örnekleri iş modellerinde görülüyor ama en akıllı yöntemleri gençler geliştirecek. Etki alanı genişleyen akımlardan biri de kadının her alana katılımının artması. Kurumlar inovasyonun peşinden koşmalı. Mevcut işlerin yaşam döngüleri kısalıyor. Teknolojik değişimlerin etkisiyle iş yapış şekilleri değişiyor. Düşünce sınırlarımızın zorlanması gerek. 

Haberin Devamı

İYİYE DOĞRU GİDİYORUZ

Bir rapora göre ABD ekonomisinin en önemli ayaklarından birisi inovasyonla iş yapan şirketlerin durumu. Büyük şirketler inovatif şirketleri bünyesine katıyor. İnovasyona daha fazla yatırım yapıyor. İnovasyon ekonominin itici gücü. Biz bunun neresindeyiz? İyiye doğru gidiyoruz. Ülkemizin inovasyon ve üretimle ilgili dünya sıralaması fena değil. Marka başvurularında 141 ülke arasında beşinci durumdayız. Kat edecek çok şeyimiz var. Ar-Ge merkezi kanunu gibi uygulamalarla bir ilerleme var. Bu atılımların hız kesmeden sürmesi gerekiyor. İnovasyon alanında en önemli yol, üniversite sanayi işbirliğinden geçiyor. Geleceğin yaratılmasında gençlere çok iş düşüyor. İnovasyon çalışmalarına ağırlık verip sistemlerimizi ona göre şekillendiriyoruz.”

ADANA, ALTERNATİF

ASO Başkanı Zeki Kıvanç, kent ve ülke ihracatının arttırılması için çalıştıklarını söyledi. İnovasyona büyük önem verdiklerini belirten Kıvanç, "Köklü sanayi geçmişi ve bereketli topraklarıyla Adana ve bölgemiz, Marmara'ya alternatif bir üretim merkezi olabilir" dedi. AKİB Koordinatör Başkanı Mehmet Bülent Aymen ise, bu yıl ülke ihracatında düşüş yaşandığını söyledi. Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmak için inovasyona yönelmeyi öneren Aymen, "Fasonculuktan takipçilikten kurtulmalıyız. Daha fazla mal satıyoruz. Bu başarılı olduğumuz anlamına gelmez. 10 dolarlık malı 15 dolara satmalı, inovasyon ve markalaşma şart" dedi. 

Finlandiya’dan işbirliği teklifi

Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunu, bunları keşfetmek için Adana’ya geldiklerini söyledi. Etkinlikte Finlandiya’dan beş konuşmacı olduğunu ifade eden Vaskunlahti, Finlandiya’nın bir teknoloji merkezi olarak da adlandırılabileceğini anlattı. Vaskunlahti, bunu yapabilmelerinin arka planında ülke olarak kamu eğitimine, bilgiye açık gelişime ve toplumsal cinsiyet eşitliğine inanmaları olduğunu kaydetti. Vaskunlahti, Nokia’nın ulaştığı gelişimin, kendilerine araştırma ve geliştirme çalışmalarına yatırım yapmanın nasıl sonuçlar verebileceğini gösterdiğini belirterek, “Güçlerimizi, beyinlerimizi birleştirerek daha üretici olmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

İki günlük büyük buluşma

Ekonomi Bakanlığı ve TİM’in katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nda, dünyaca ünlü konuşmacıların yanı sıra TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD üyeleri bir araya geliyor. Finlandiya’nın partner ülke olduğu etkinliklere, gençlerin ilgisi dikkat çekti. İki gün sürecek organizasyonda, İş dünyası ve inovasyon, Sanayide inovasyon ve teknoloji, Türk iş dünyası, Sıra dışı kadınlar, Geleceğin akıllı kentleri, Yaratıcılık ve inovasyon, Tasarım ve mimari, Girişimcilik, Narenciye ve inovasyon, Üniversite-sanayi iş birliği gibi konularda panel ve konferanslar ile ‘startup’ buluşmaları da yer alıyor.

Lider olmak için inovasyon şart

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, rekabet dünyasında değişimin bir ihtiyaç değil bir zorunluluk olduğunu, bu amaçla bu etkinlikleri düzenlediklerini belirtti. İnovasyon sürekliliğini sağlamanın inovasyon kültürünü yaymak kadar önemli olduğuna işaret eden Büyükekşi, bu bağlamda Türkiye’ye inovasyon kültürünü yaymak için çok boyutlu çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Büyükekşi, inovasyonun bir lider ile takipçiyi birbirinden ayırdığına dikkati çekerek, “Türkiye olarak biz de takipçi bir ekonomi değil küresel ekonomide liderlik için rekabet eden bir ekonomiyi hedef edindik. Bu uğurda kendimize büyük hedefler koyduk. Bu hedeflere doğru şekilde gitmenin yolu da üretim ve ihracatı sadece sayısal olarak değil tam tersi katma değeri, inovasyon kültürümüzü artırarak artırmamız gerekiyor. Bugünkü gelişmiş ülkelere baktığımızda başarılarının altında hep inovatif girişimlerin yattığını görüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!