Güler Sabancı Avrupa’da 9’uncu oldu

Güncelleme Tarihi:

Güler Sabancı Avrupa’da 9’uncu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2006 00:00

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Financial Times Gazetesi’nin "Avrupa’nın Zirvedeki 25 İşkadını" sıralamasında 9’uncu oldu. Listede birinciliği ise Banesto’nun Başkanı Anna Patricia Botin aldı. Financial Times, "Güler Sabancı, böylesine büyük bir Türk şirketini yöneten ilk kadın. Güçlü ve alçakgönüllü" yorumu yaptı.

EKONOMİ gazetesi Financial Times tarafından oluşturulan "Avrupa’nın Zirvedeki 25 İşkadını" listesinde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı 9’uncu sırada yer aldı. Gazetenin her yıl oluşturduğu listede birinciliği bu yıl Banesto’nun Başkanı Ana Patricia Botin alırken, Nükleer Santral İşleticisi Fransız Areva’nın İcra Kurulu Başkanı Anne Lauvergeon ikinci oldu. Güler Sabancı ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da listeye girerek 9’uncu olmayı başardı.

GÜÇLÜ VE ALÇAKGÖNÜLLÜ: "Avrupa’nın Zirvedeki 25 İşkadını" listesinde yer alan Güler Sabancı hakkında Financial Times, güçlü ve alçak gönüllü tanımını yaptı. Financial Times’ta Güler Sabancı hakkında şu bilgilere yer verildi: "Güçlü ve alçakgönüllü biri olarak tanımlanan Güler Sabancı, böylesine büyük bir Türk şirketini yöneten ilk kadın. İzmit’teki lastik fabrikasında 28 yıl önce çalışma hayatına atıldı ve şimdi Türkiye’nin en büyük sanayi topluluklarından olan Sabancı Holding’in başında. Bankacılık, sigorta, enerji, tekstil, lastik, lastik takviye malzemeleri, kimyasallar ve tütün holdingin ilgilendiği alanlar arasında. İş idaresi mezunu olan Güler Sabancı beş yıl süreyle Sabancı’nın lastik ve lastik takviye malzemeleri grubunun başkanlığını yaptı. Amcası Sakıp Bey’in 2004 yılında vefatından sonra başkanlığı devraldı. Sakıp Bey, ailenin diğer erkek üyeleri arasında halefi olarak tercihini Güler Sabancı’dan yana kullandı."

ENERJİDE YOLU AÇMAK İSTİYOR: Şirketin elektrik santrallerına ve elektrik dağıtım sistemlerine 3 milyar dolar yatırım yaparak Türkiye’de üretilen elektrikte Sabancı’nın payını gelecek beş yıl içinde yüzde 2’den yüzde 10’a çıkarmayı planladığına yer veren Financial Times’da şöyle deniliyor: "Güler Sabancı ’Türkiye (ekonomik büyümede) yeni bir çığır açıyor ve önümüzde pek çok fırsatlar olduğunu görebiliyorum’ diyor, emin bir ifadeyle. Enerji sektöründe yolu kendi şirketinin açması gerektiğini söylüyor. Şirketinin geleceğinin Türkiye’nin AB’ye katılma yolunda kaydedeceği ilerlemelere ne denli sıkı sıkıya bağlı olduğunun kesinlikle farkında. Yakın bir tarihte Financial Times’a, Türkiye’nin bunu 10 yıl içinde gerçekleştirmek üzere yolunu belirlediğini açıkladı. Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı yaptığı Sabancı Üniversitesi’nde, geçenlerde öğrencilere hitaben yaptığı bir konuşmada, ’eleştirel ve serbest düşünün’ ve ’kendinizi tanıyın, kendinize güvenin ve hedefe yönelin’ diyerek onlara cesaret verdi."

Patricia Botin, babasının başarılarını geçmeye aday

İSPANYA’nın en büyük bankaları arasında yer alan Banco Espanol de Credito(Banesto)’nun Başkanlığı görevini yürüten Ana Patricia Botin Financial Times’in listesinde Avrupa’nın en zirvedeki işkadını olmayı başardı. Ülkenin en güçlü bankacılarından Emilio Butin’in kızı olan Ana Patricia Botin’in 72 yaşındaki babasının başarılarını bile geride bırakması bekleniyor. Financial Times, çalışma hayatına ilk kez JP Morgan’da büro personeli olarak başlayan Botin’in yönettiği Bonesto’nun büyümesindeki katkılara dikkat çekerek, "Şu an Botin’in 3 temel hedefi var. Birincisi bankanın pazar payını küçük ve orta ölçekli şirketler bazında büyütmek. Bunu sağlamak ve yeni müşteriler kazamak için de sık sık ülke içi seyahatlere çıkıyor. Bankanın enolojik açıdan daha hızlı gelişmesini hedefleyen Botin’in üçüncü amacını ise şu an Santander Grubu’na bağlı olan bankayı bağımsız hale getirmek oluşturuyor" dedi.

Avrupa’nın zirvesindeki işkadınlarında ilk 10

Ana Patricia Botin: Banesto Başkanı

Anne Lauvergeon:

Areva İcra Kurulu Başkanı

Valerie Gooding:Bupa İcra Kurulu Başkanı

Antonio Axson Johnson: Axel Johnson Başkanı

Wanda Rapaczynski: Agora Yönetim Kurulu Başkanı

Clara Furse:Londra Borsası Başkanı

Heliane Canepa: Nonel Biocare Başkanı

Nancy McKinstry:Wolters Kluver Başkanı

Güler Sabancı: Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Annika Falkengre: SEB Başkanı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!