A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2006 18:47
Bernd Weber tarafından kaleme alınan “Sabancı imparatorluğunda büyümenin sonu yok” başlıklı haberde, Sabancı Şirketler Topluluğu için yeni projelerin çekmecede hazır bulunduğu, holdingde yer alan şirketlerin çok çeşitli genişleme planlarının mevcut olduğu belirtildi.
Haberde, şu görüşlere yer verildi: “Türk Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş, operatif şirketleriyle, birçok yatırımcının çekirdek işe konsantre olunması yönündeki taleplerine karşın, farklı bir odaklanma içinde. Zira (Türkiye için hiç de olağan olmayan bir şekilde) başında bir bayanın, Güler Sabancı'nın bulunduğu aile imparatorluğu, ateşte birçok demir bulundururken, bunların hepsini de dövmeyi düşünmekte. Türkiye'nin en büyük ikinci şirketler grubunun başkanı, imparatorluğunun yönelimini tarif ederken 'odaklanmış, çok çeşitli bir şirket grubundan' bahsetmekte. Odaklanmanın Sabancı grubundaki anlamı, finans hizmetlerinden otomotive, gıdadan perakendeciliğe, yapı malzemelerine, kimyaya, tekstil üretiminden enerjiye kadar uzanan yedi stratejik birimden oluşuyor.”
YABANCI BANKALARIN TÜRK FİNANS SEKTÖRÜNE İLGİSİGüler Sabancı, haberde yer alan demecinde, bu yıl için 600 milyon dolarlık bir kar hedefi belirlendiğini, satış gelirlerinin önümüzdeki 3 yılda organik şekilde 15 milyar dolara yükseltilmesinin planlandığı bildirdi.
Güncel yapıda grubun çapasını teşkil eden iş alanını finansal hizmetlerin oluşturduğu ifade edilen haberde, holdingin net varlığının toplam yüzde 50 kadarının bu alanda yer aldığı, “amiral gemisi” Akbank'ın yüzde 43 oranındaki hissesinin doğrudan veya dolaylı şekilde holding tarafından kontrol edildiği, yine diğer yüzde 23'lük payın Sabancı aile fertlerinin elinde bulunduğu vurgulandı.
Son yıllarda yabancı bankaların Türk finans sektörüne artan ilgisinin Akbank'ın gündemine de girdiğine dikkat çekilen haberde, Şubat ayında UBS'nin, ortaklıklar araştırması amacıyla danışman olarak getirildiği, çoğunluk
hisse devrinin söz konusu olmadığı kaydedildi. Halihazırda bir kısa liste oluşturulduğu, Güler Sabancı'nın açıklamasına göre potansiyel ortaklarla görüşmelerin bu ay içinde başlatılmasının hedeflendiği anlatıldı.
Haberde, Akbank'ın borsa değerinin şu an yaklaşık 11,5 milyar
dolar seviyesinde olduğu, İMKB'de Mayıs ayında önemli piyasaların tümünü kapsayan düşüşün, Akbank'ı da etkilediği kaydedildi.
30 ŞİRKETİN YARISI İMKB'DE KAYITLIHaberde, şu anda holdingin yanında, kısmen uluslararası ortaklarla birlikte işletilen en önemli 30 operasyonel şirketin yaklaşık olarak yarısının İMKB'de kayıtlı olduğu, Sabancı Grubunun borsada kayıtlı şirketlerinin toplamda (18 Ağustos haftası itibarıyla) yaklaşık 22,7 milyar dolarla İMKB'nin piyasa aktiflerinin yüzde 15'ini teşkil ettiği belirtildi.
Holdingin kendisinin ise yaklaşık 6,5 milyar dolarlık değerle yüzde 4 kadarını oluşturduğu, 24 Ağustos Perşembe günü CarrefourSA'nın listeye dahil edildiği ve serbest hisse miktarının yüzde 5'in altında bulunduğu kaydedildi.
Güler Sabancı'nın verdiği demeçte, holding hisselerinin başka borsalara kaydı düşünülmese de, bazı şirketlerin ileriki yıllarda bunu yapabileceklerini açıkladı. Sabancı, “Temsa ve Teknosa gibi bazı şirketlerimiz, yaklaşık 1 milyar dolar gibi belirli bir ciro miktarına ulaştıklarında borsaya kaydını yaptıracaklardır” dedi.
Sabancı, temel düşüncenin daha güçlü dengelenmiş bir portföy olduğunu vurguladı. Güler Sabancı, Türkiye'deki satış getirilerini üç yıl içinde 2006 yılında 1,2 milyar Avrodan 3,2 milyar Avroya çıkaracak olan Carrefoursa'nın, bölgeye açılabileceğini dile getirerek, “Ortağımız Carrefour, öteki gelişmekte olan pazarlarda olduğu gibi Rusya'da da incelemeler yapıyor. Eğer bu gerçekleşirse ve bize bir teklif getirirlerse inceleriz” görüşünü ifade etti.
ENERJİYE 10 YILDA 4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMSabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü de haberde yer alan demecinde, enerjinin büyüme platformlarından birisi olduğunu kaydetti. Türkiye'nin güneyine ve doğusuna iki adet santral kurmayı planlayan Sabancı'nın, ayrıca yapılması beklenen şebeke lisanslarının ihalesine de katılmayı amaçladığı belirtilen haberde Ahmet Dördüncü, Sabancı'nın, önümüzdeki 10 yıl içinde grubun enerji piyasasındaki tüketimle ölçülen payını yüzde 2'den yüzde 10'a çıkarmak için 4 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştireceğini bildirdi.
Haberde, enerji piyasasına yapılacak yatırımın bir kısmının Akbank hisselerinin satışından gelen gelirden kullanılabileceği, fakat operasyonel aktivitelerin de kasaya nakit akışını sağladığı anlatıldı. Holdingin 2005 sonunda 3,2 milyar dolar nakit ve nakde benzer kaynakları bulunduğu, operasyonel işlerden gelen nakit akışının net 2,1 milyar dolar olduğuna dikkat çekilen haberde Güler Sabancı'nın, “Bizim çok az finansal kaldıracımız var, biz nakit zenginiyiz” dediği ve büyüme planlarını finanse etmek için yakın gelecekte yabancı sermaye kullanmak zorunda olmadığını ve kullanmayacağını vurguladığı kaydedildi.
Haberde, Sabancı Holdingin büyüme planlarının enerji sektörüyle sınırlı olmadığı, Temsa'nın muhtemelen 2007 sonundan 2008 ortasına kadar, Kuzey Afrika'ya ve Yakın Doğu ile Orta Doğu'ya teslimat gerçekleştirmek amacıyla Mısır'da otobüs imalatına başlayacağı açıklandı. Brisa'nın da önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye dışında fabrika kuracağı bildirildi. Haberde Güler Sabancı, “gücün yönetimindeki kişi” olarak tanımlanıyor.