Güler: En ucuz doğal gaz ve elektrik bizde

Güncelleme Tarihi:

Güler: En ucuz doğal gaz ve elektrik bizde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2006 16:49

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin, elektrik ve doğal gazda AB’nin en ucuz ülkelerinden biri olduğunu söylerken, “Fiyatları düşük tuttuğumuz için enflasyonist ortamda bu indirim anlamına geliyor. 4-5 yıldır elektriği artırmadığımız gibi indirim yaptık” dedi.

İstanbul Sanayi Odası Meclis ve Meslek Komiteleri üyeleri, “Sürdürülebilir Büyüme İçin Türkiye’nin Enerji İhtiyacının Geleceği” konulu panelde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) Başkanı Yusuf Günay’la bir araya geldi. Basına kapalı yapılan panelin ardından Bakan Güler, Günay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“EN UCUZ DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK BİZDE”

Elektrik fiyatlarına her hangi bir ayarlama yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Güler, elektrik ve doğal gazda Türkiye’nin AB’nin en ucuz ülkelerinden bir tanesi olduğunu söylerken, “Fiyatları düşük tuttuğumuz için enflasyonist (azda olsa bir enflasyon var, sabit tutmayı da göz önüne alırsanız) ortamda bu indirim anlamına geliyor. 4-5 yıldır elektriği artırmadığımız gibi indirim yaptık. Doğal gazda Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden bir tanesiyiz” dedi.

BİZDEKİ ELEKTRİK FİYATI RAKAMLARI DAHA YENİ

Bakanlık ile sanayicilerin elektrik fiyatlarına ilişkin açıkladığı rakamlar arasındaki çelişkilerin sorulması üzerine Güler, “Bizdeki rakamlar en yeni, AB rakamları. Arkadaşlarımızdaki rakamlar OECD rakamları, daha eski ama yeni olanları var. Burada yanlış anlama olmasın diye, Tanıl Küçük katkılarıyla ortak çalışma grubu oluşturuyoruz” sözleriyle açıklık getirdi.

“GÜRCÜ VE AZERİLERLE ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Gürcistan’ın Şahdeniz üzerinden gaz alma talebine ilişkin son durumun sorulması üzerine Güler, uzunca bir süredir Azerbaycan ve Gürcistan’la bu konuya ilişkin görüşmenin sürdüğünü söyledi. Önümüzdeki hafta bu noktaya netlik kazandırmak amacıyla İstanbul’da bir araya geleceklerini kaydeden Güler, dün Gürcü bakanla yaptıkları görüşmede; onların ihtiyacı olan gaz üzerinde görüştüklerini, esas görüşmenin ise Azeri Bakan Aliyev’in katılımıyla yapılacak olan üçlü toplantıda ele alınacağını kaydetti.

Güler, Türkiye’nin enerji koridoru olması çerçevesinde Kızıl Deniz’e kadar uzatılmasına ilişkin çalışmaların sorulması üzerine, Türkiye’nin bölgenin refahına, istikrarına ve barışına katkıda bulunmak amacıyla projeyi önemsediğini söyledi. İsrail’de yapılan toplantıda petrol, doğal gaz, su ve elektriğin aynı enerji koridoruyla Türkiye’den Ortadoğu’ya aktarılması konusunda mutabık kalındığını ifade eden Güler, Filistin ve Ürdün’ün de su ve diğer ihtiyaçlarını karşılamakta önemli bir proje olduğunu dile getirdi. Güler, projenin altı ayda fizibilite çalışmasının gerçekleştirileceğini söyledi.

Güler, bu projenin Samsun-Ceyhan Boru Hattı için de önemli olduğunu vurgulayarak, bu projenin de mevcut bölgelerdeki petrolün hem İstanbul Boğazı’ndaki yükü azaltmasını sağlayacağını kaydetti. Hilmi Güler, Boğazlardaki petrol trafiğinin son 3 yılda yüzde 50 arttığını, Samsun-Ceyhan projesinin bunun için by-pas projesi olacağını ifade etti.

“İSTANBUL SANAYİCİSİ YATIRIM İÇİN İSTEKLİ”

Özel sektörün enerji alanında yatırım yapmak konusunda istekli olduğunu söyleyen Güler, özel sektöre yatırımları gerçekleştirmesi konusunda süre vermediklerini ancak gerekliliğini ortaya koyduklarını kaydetti. Güler, “İstanbul sanayicisi çok istekli. Kararımız kesin, bu tip yatırımları kamu değil özel sektör yapacak. Petrol sektörünü tamamen özel sektöre devrettik. Yatırım ihtiyacı belli ama kimin yapacağı noktasında herkes bir birine bırakıyordu, toplantıda bu konu netlik kazandı. Rüzgar enerjisi, nükleer enerjisi konusunda sanayicinin ilgisini gördüm” diye konuştu.

"TRT PAYI KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Elektrikten alınan TRT payına ilişkin de çalışma yapıldığını belirten Güler, sonuçlanınca bunu kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

“2007’DE ENERJİ PİYASASI DAHA SAĞLIKLI OLACAK”

EPDK Başkanı Yusuf Günay, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimi noktasında tam bir işbirliği içinde çalışıldığını belirterek, bugüne kadar hirdoelektirk olarak 3 bin megavat lisans verdiklerini kaydetti. Günay, 2007 yılının bu santraların inşaatlarına başyanacak bir yıl olacağını belirterek, “Bu dönemde yerli ve yenilenebilir kaynaklarımıza dayalı bir piyasanın oluşturulmasındaki çalışmalar hızlı şekilde yürümektedir” dedi. Günay, gelecek yıl dağıtım özelleştirmelerine başlanacağını, 19 Ocak 2007 tarihinden itibaren de tekliflerin alınacağını hatırlattı. Günay, dağıtım özelleştirmelerinin elektrikte piyasa ve rekabet kurallarının işleyeceği, rekabetin de verimlilik, kalite ve ucuzluk getirecek bir sürecin başlangıcı olacağını kaydetti. Günay, elektrik üretim santrallerinin özelleştirilmesiyle piyasanın sağlıklı bir yapıya kavuşacağını söyledi.

DOĞRU VE KALİTELİ ÜRETİM AYAKTA KALACAK”

Günay, elektrik piyasasında fiyatlar kadar, fiyatların oluşum şeklinin de önemli olduğunu belirterek, önemli olan rekabet ortamında ulaşılan bir fiyatın uygulanması gerektiğine dair düşünceler olduğunu ifade etti. Bir an evvel tamamen rekabet kuralları çerçevesinde yürütülen düzenlemeye tabii piyasanın oluşturulması gerektiğini söyleyen Günay, şunları kaydetti:

“Bu fiyat herkesin katlanabileceği bir fiyat olacak. Verimli çalışanlar, diğerlerine oranla daha kaliteli hizmet üretenler, bu hizmeti daha ucuza halka sunanlar ayakta kalacak ve fiyatta buna göre belirlenecek. Fiyatın düşük mü yüksek mi, az mı çok olduğu günlerce tartışılabilir. Önemli olan bizim rekabete dayalı piyasa yapısı oluşturduğumuz zaman oradaki fiyat hiç kimsenin itiraz etmeyeceği, sadece iyiyi, doğruyu ve kaliteli üretimin ayakta kalabileceği piyasa olacak.”

ULUSAL MARKER’DA ERTELEME YOK

Günay, Ulusal Marker konusunda sektörün erteleme talebinde bulunduğunun anımsatılması üzerine, Ulusal Marker’ın 1 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini söyledi. Günay, sektörden bazı tedirginliklere dayalı olarak erteleme talebinin olduğunu, ancak bu konuda ertelemeyi gerektirecek bir neden görmediklerini söyledi. Günay, “Bu uygulamayla kalitesiz, standart dışı akaryakıt ticareti noktasında, hem de ticaret sebebiyle ülke hazinesinin kaybettiği çok önemli vergi miktarını biz hazinemize kazandıracağız. Önümüzdeki yıl petrol piyasasında çok daha sağlıklı, disipline edilmiş, standart dışı akaryakıtın, kaçak akaryakıt ticareti önemli ölçüde azaltılmış bir yıl olarak yaşacağız” dedi.

“SERBEST PİYASA KOŞULLARI OLMASI GEREKİYOR”

Tanıl Küçük, sürdürülebilir büyüme için Türkiye’nin enerji ihtiyacının çok önemli olduğunu, İSO’nun bu yönde bir çalışma başlattığını ve bugün gerçekleştirilen panelin bu çalışmanın üçüncü ayağını oluşturduğunu söyledi. Küçük, rekabetçi, kaliteli, sürdürülebilir enerji fiyatının sanayici açısından önemli olduğunu belirterek, toplantıda Bakanlığın bugün için değil, gelecek için yaptıkları çalışmaları gördüklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!