A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2006 13:11
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'nin (BOTAŞ), yurtiçi doğalgaz satış faaliyetlerinde alım fiyatının altında bir satış ve buna bağlı bir zararının söz konusu olmadığını bildirdi.
Bakan Güler, Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin'in Azerbaycan-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (Hanak Kompresör İstasyonu ve Türkgözü Ölçüm Merkezi), Rusya, İran, Cezayir ve Nijerya'dan ithal edilen doğalgazın maliyeti, BOTAŞ'ın doğalgaz satış fiyatlandırmaları ve karı konularındaki soru önergelerine yazılı yanıt verdi.
Güler, Azerbaycan-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (Hanak Kompresör İstasyonu ve Ölçüm Merkezi) ihale işlemlerinin mevzuatta belirlenmiş olan prosedür içinde yürütüldüğünü ve ihaleye herhangi bir dahlin olmadığını bildirdi.
Şirin'in “Azerbaycan-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nde (Hanak Kompresör İstasyon ve Türkgözü Ölçüm Merkezi) projenin geciktirilmesi durumunda uğranılacak zararların İskra-Metot İş Ortaklığı ile yapılan sözleşmede söz konusu firmaya rücu edilecek midir? Sizin de çeşitli açıklamalarınızda belirttiğiniz gibi en ucuz gaz olan Azerbaycan gazının ülkemize gelmesinde bir gecikme olacak mıdır?” sorusuna da Güler, “Yüklenici, sadece işleri verilerin süre içerisinde tamamlayamaması durumunda geçen her takvim günü için hakedişinden, sözleşme bedelinin yüzde 0,06'sı oranında gecikme cezası ödeyecek olup, Azerbaycan tarafına karşı olan yükümlülüklerimizden dolayı, adı geçen iş ortaklığına herhangi bir cezai işlem uygulanmayacaktır” yanıtını verdi.
Güler, söz konusu projenin bölgede hüküm süren çetin kış şartlarına rağmen düzenli bir biçimde yürütülmeye çalışıldığını da vurguladı.
-BOTAŞ'IN YURTİÇİ GAZ SATIŞLARI-
Bakan Güler, Rusya, İran, Cezayir ve Nijerya'dan ithal edilen doğalgazın, ülkeler itibariyle ayrı ayrı fiyatının 2005 yılı Temmuz ayı için ortalama kaç
dolar olduğu sorusunda yer alan hususun, gizlilik dereceli ve özel nitelik taşıması nedeniyle cevaplandırılmasının uygun olmayacağının düşünüldüğünü bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, şöyle dedi:
“BOTAŞ, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ile kendisine verilen yetki ve sorumluluk çerçevesinde, yıllık bazda, doğalgaz alım taahhütleri, alım fiyatları, pazarın tüketim potansiyeli ve ekonomik şartlarını dikkate alarak doğalgaz satış fiyatlarını belirlemekte ve buna göre uygulama yapmaktadır. Bu prensipler dahilinde sürdürülen satış faaliyetlerinde alım fiyatının altında bir satış ve buna bağlı bir zarar söz konusu değildir. Ayrıca, tüm uluslararası doğalgaz alım anlaşmalarında olduğu gibi BOTAŞ'ın imzaladığı alım anlaşmaları da gizlilik dereceli olup, alım fiyatları da bu anlaşmanın bir parçası olduğundan, daha detay bir bilgi verilmemektedir.”
-BOTAŞ'IN YILLAR İTİBARİYLE KARI-
BOTAŞ'ın yıllar itibariyle yaptığı karlara ilişkin olarak da Güler, BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün 2001, 2002, 2003 yılları faaliyet karlarının sırasıyla 511 trilyon lira, 767 trilyon lira, 795 trilyon lira olduğunu kaydetti.
Güler, kurumun 2004 yılı karının azalmasının “alacaklarla ilgili karşılık ayrılmasından, 2001 yılında finansman sıkıntısı nedeniyle ödenmeyen vergi borcu faizlerinden, 2003 yılı sonu itibariyle yapılan enflasyon düzeltmesinin hesaplara 2004 yılında alınmasından dolayı 145 trilyon lira enflasyon düzeltme zararı kaydından, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nda 2004 yılında petrol sevkiyatının durdurulması sonucu gelir kaybının meydana gelmesinden, kur ve faizlerdeki düşme nedeniyle kambiyo zararları ve faiz gelirlerinin önceki yıllara göre azalmasından ve KİT dengesine katkının azaltılmasından” kaynaklandığını bildirdi.