Gül: AB’yi örnek alalım 400 milyon nüfuslu EİT’te ticaret canlansın

Güncelleme Tarihi:

Gül: AB’yi örnek alalım 400 milyon nüfuslu EİT’te ticaret canlansın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 00:00

EİT Zirvesi’nde Dönem Başkanı olarak konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölgenin 400 milyonluk nüfusuna dikkat çekerek, ticaretin artırılması gerektiğini vurguladı. Bu konuda Avrupa’yı örnek gösteren Gül, “AB ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret yüzde 65’i aşıyor. EİT ülkelerinde ise bu oran yüzde 7’de kaldı” dedi.

Haberin Devamı

EİT zirvesinden fotoğraflar

EKONOMİK İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) dönem başkanlığını İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’tan devralan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Asya ülkelerine örnek olarak Avrupa Birliği’ni (AB) gösterdi. Bölgenin potkansiyeline dikkat çeken Gül, EİT ülkelerinin 8 milyon kilometrekarelik bir alan ve 400 milyondan fazla nüfusa sahip olduğunu vurguladı. Bunun ticarete yansıtılmasını isteyen Gül, “AB ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret yüzde 65’i aşıyor. EİT ülkelerinde ise bu oran yüzde 7’de kaldı, bu konuda başarılı olamadık” dedi.

Muazzam potansiyel var

Türkiye dahil üye 10 ülke ve misafir ülkeler sıfatıyla KKTC, Irak, Katar, Ürdün, Lübnan ve Suriye’nin katıldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) İstanbul’da yapılan 11’inci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Gül, “EİT bölgesi ekonomik ve ticari işbirliği bağlamında muazzam bir potansiyele haiz” dedi. Avrasya’nın merkezinde yeralan Türkiye’nin, coğrafyanın tamamında barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasına büyük önem atfettiğini belirterek, “Bölgesel diyalog ve işbirliği mekanizmaları oluşturmaya, enerji, iletişim ve ulaşım gibi kapsamlı işbirliği projelerini hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

İlave önlemler alınmalı

Bugüne kadar yapılan çalışmalara da değinen Gül, şunları dile getirdi: “2005’te Astana’da düzenlenen Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda EİT 2015 vizyon belgesi kabul edildi. Bu çerçevede üye ülkeler olarak işbirliğini güçlendirmek üzere ticaret ve yatırımdan, ulaştırma ve haberleşmeye, enerji ve çevreden, tarım ve sanayiye kadar pek çok alanda 2015 yılına kadar gerçekleştirilmek üzere hedefler tespit ettik. 10 yıllık süreci yarılamışken, hedeflerimizin gerçekleştirilmesi yönünde şimdiye kadar gösterdiğimiz performansa ilişkin bir durum değerlendirmesi yapıyoruz. 2015’e kadar alınması gereken ilave önlemler konusunda da en üst düzeyde irade sergilemeliyiz. Geçtiğimiz 5 yıl zarfında söz konusu hedeflerin gerçekleştirilmesi bağlamında tarihi ve çok değerli adımlar atıldı. Buna karşılık katedilen mesafenin mütevazı düzeyde kalmış olduğunu da müşahede ettik.”

AB gibi olmalıyız

EİT Ticaret Anlaşmasını (ECOTA) henüz imzalamayan üyeleri, anlaşmaya taraf olmaya davet ettiklerini kaydeden Gül, EİT Ticaret Anlaşması’nın, 5 ülke tarafından onaylanmasının ardından 2008 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Gül anlaşmanın uygulamaya konulması için taraf ülkelerin gerekli listeleri hazırlayıp EİT Sekreteryasına iletmeleri gerektiğini, bu işlemi gerçekleştiren Türkiye ve Pakistan’ın 7 Aralık 2010’da imzaladıkları ortak bildiriyle EİT Ticaret Anlaşması’nı ikili temelde uygulamaya koyduklarını belirten Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ECOTA’yı henüz imzalamayan üyelerimizi anlaşmaya taraf olmaya davet ediyoruz. EİT Vizyon Belgesi’nde 2005’te yüzde 6 olan bölge içi ticaretin 2015’te yüzde 20’ye yükseltilmesi hedeflenmişti. Ancak 2010 itibarıyla bu oran yüzde 7’de kaldı. Ülkelerimizin ekonomik istikrarı koruyabilmesi ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmesinin yolunun bölgesel ekonomik ve ticari işbirliğinden geçtiği artık iyice anlaşılmaktadır. Mukayese yapmak gerekirse AB’nin blok içi ticaretinin toplam ticaret hacminin yüzde 65’ine tekabül ettiğini söylemek yeterli olacaktır.”

Haberin Devamı

Gül: AB’yi örnek alalım 400 milyon nüfuslu EİT’te ticaret canlansın


Ulusal parayla iş yapmayı yayalım

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararından sonra zorlanan İran’ın Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) güçlendirilmesi için bir dizi öneri getirdi. Türkiye-İran arasında ulusal para birimleriyle ticaret yapılmasını diğer ülkelere örnek gösteren Ahmedinejad’ın şunları söyledi:
İşbirliğinin geliştirilmesi için ticaret, bankacılık, turizm, ulaştırma, tarım, sanayi, sağlık, uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele ve teröre karşı işbirliği.
EİT Kalkınma ve Ticaret Bankası güçlendirilmeli.
Üyeler arası ticarette her ülkenin ulusal para birimini kullanabilmek için uygun çözümler ortaya koyulmalı ve enerji ulaşım ağı tamamlanmalı.

Ahmedinejad: Gül uzun vadeli hedefi geliştirecek

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, EİT Zirvesinde yaptığı konuşmada, kapsamlı işbirliği örnekleri gözlendiğini ifade etti. Ahmedinejad, üye ülke bakanları ve yüksek temsilcileri düzeyinde ticaret, yatırım, taşımacılık, iletişim, enerji, maden, çevre, tarım, turizm, insan kaynakları ve sağlık gibi alanlarda çok sayıda toplantı ve temas gerçekleştirildiğini ve çeşitli projelerin uygulamaya geçtiğini anlattı. Ahmedinejad, “Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dirayeti ve yetenekleri sayesinde, kendilerinin başkanlığı döneminde EİT’in tüm üyelerinin samimi işbirliğiyle uzun vadeli hedeflerinin gelişmesi, kalkınması ve tahakkukundan emin olduğumu belirtmek isterim” diye konuştu.

EİT nedir

TÜRKİYE, İran ve Pakistan arasında 1985 yılında, kültürel, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan EİT’e Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türk Cumhuriyetleri de dahil oldu. Teşkilatın halen 10 üyesi bulunuyor. Türkiye, Pakistan, İran, Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın üye olduğu kuruluşun İstanbul’daki zirvesinde, KKTC, Irak, Katar, Ürdün, Lübnan ve Suriye de misafir ülke olarak yer alıyor. Üyeler arasında kültürel, ticari ve ekonomik alanda işbirliğini amaçlayan EİT’in hedefleri arasında, 2015 yılına kadar serbest ticaret bölgesi oluşturmak da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!