Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Millerler (BM) sistemi içinde genel kuruldan sonraki en geniş katılımlı toplantı olma özelliği taşıyan En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı dün İstanbul’da başlarken, Cumhurbaşkanı Abdüllah Gül, “En az gelişmiş ülkelerde yaşayan 1 milyardan fazla kişinin günlük hayatlarında bazı değişiklikler yapabilmeliyiz” mesajı verdi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan konferansın başkanlığını üstlenen Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile düzenlediği basın toplantısında şu noktalara vurgu yaptı:
Azalmadı, tersine arttı
En az gelişmiş ülkelerin nüfusu, 1 milyara yaklaşmakta. 1971 yılında 25 ülke en az gelişmiş ülke sınıfındayken, bu geçen süre içinde sayıları azalmadı, tam tersine arttı ve 48’e çıktı. Bugün, nüfusu 1 milyara ulaşan 48 ülkede insanların bir doların altında geliri var. Bu, şunu göstermektedir; dünyada büyük bir tehlike vardır. Bu yapısal bir meseledir.
Siyasi problemler geçici
Dünya, bugün birçok siyasi problemle karşı karşıyadır. Bu siyasi problemler gelip geçicidir, halledilebilir. Ama açlık, hastalık, bu yapısal problemdir. Bunlarla ciddi şekilde mücadele edilmezse ve önümüzdeki 10 yıl içinde bu ülkelerin sayısı azaltılmazsa, buralarda yaşayan insanların hayat standardı yükseltilmezse dünya siyasi ve güvenlik açılarından ve başka alanlarda çok büyük tehlike ile karşı karşıya kalacak demektir.
Ahlaki açıdan da yanlış
Haberleşme teknolojileri çok gelişti. Dünyanın en fakirleri, dünyanın en zenginlerinin hayat standartlarını yakinen biliyor. Dolayısıyla bu ahlaki açıdan da çok büyük bir yanlış, devam ettirilemeyecek bir konu. EAGÜ’ye yardım edebilmek sadece güvenlik açısından bakışla değerlendirilemez. Bu ülkelere yatırım yapmak karşılıklı yarar sağlayacak ticari bir karardır. Kazan-kazan durumu ortaya çıkarabiliriz. Bu ülkelere balık tutmayı öğretmek açısından bu ülkelere yatırım yapılmalı.
Silaha çok para gidiyor
Harcamalarda önceliklerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Çok büyük savunma ve silah harcamalarına giden paraları düşündüğümüzde aslında en az gelişmiş ülkelere yapılan taahhütlerin çok çok küçük bir kısmı. Bütün dünyanın bunu tekrar düşünmesi gerekir.
Fakirlerin konferansında yemek fiyatı 30 lira
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 1 dolardan az gelirle yaşayan insanlara, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un baslanme eksikliğinden hastanan çocuklara dikkat çektiği En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nda, yiyecek fiyatlarının yüksekliği dikkat çekti. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konferansta ana yemekler 30 liradan satıldı.
Organizasyonun dış güvenliğini Türk Polisi sağladı. Polisler, salonun çevresini güvenlik çemberine aldı. Salonun güvenliğini ise BM’nin kadın ve erkek görevlileri üstlendi.
Bu ülkelere yatırım hayır işi değil
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Halk gelirlerinin yarısından fazlasını gıdaya harcıyor. Çocukların yüzde 40’ından fazlası beslenme eksikliği nedeniyle hastalanıyor” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekerken, az gelişmiş ülkelere yatırımlarda bulunmanın bir hayır işi olmadığını belirti. Ban Ki-moon, “Bu, önümüzde duran çok önemli bir fırsattır. Dünyanın en savunmasız, en yoksul insanlarına, yardımcı olma ve yükümlülüklerimizi yerine getirme fırsatını bulmuş oluyoruz” dedi.
AB geçen yılki 53.5 milyar Euro’luk bağışını artıracak
AVRUPA Birlği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB’nin, kalkınma yardımlarını 2015’e kadar milli gelirinin yüzde 0.7’sine çıkarmaya yöneldiğini belirtirken, şunları söyledi: “AB, dünyanın en büyük bağışçı ülkelerini içeriyor. Toplam bağış miktarı 53.5 milyar Euro olurken, bu tutar 2009’a göre 4.5 milyar Euro arttı. AB olarak en fazla etki edebileceğimiz alanlarda yatırım yapmak istiyoruz. EAGÜ toplantısından çok şey bekliyoruz. İstanbul eylem planının başarılı olması için çaba göstereceğiz. 10 yıl sonra çok daha az ülke bu statüde olacak. Bu taahhüdü vermemizin harekete geçmemizin zamanı geldi.”
Türkiye’nin yardımları 2 milyar dolara yaklaştı
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, “En az gelişmiş ülkelere verdiğimiz sözü yerine getirebilmek için bizler, son yıllarda resmî kalkınma yardımımızı arttırdık. Türk sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, kalkınma konusunda sağladığımız yardım yılda 2 milyar dolara yaklaştı” dedi.
10 yılda bir yapılıyor
En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı’nın ilki 1981’de Paris’te yapıldı. İstanbul, dördüncüsüne ev sahipliği yapıyor. Özel sektör, STK’lar ve akademisyenler de katılıyor.
Katılımcılar arasında, AB Başkanı Jose Manuel Barroso, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss’in yanı sıra 22 devlet başkanı 19 başbakan 94 bakan var.