‘Guernsey’e bile müfettiş gidiyor

Güncelleme Tarihi:

‘Guernsey’e bile müfettiş gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2012 00:00

Vergi cenneti ülkeleri hedef alan Türkiye, haritada ancak bir nokta kadar görünen Manş Denizi’ndeki küçük ada devleti Guernsey’e bile vergi müfettişleri gönderecek.

Haberin Devamı

Bu ülkeyle yapılan anlaşmanın yanı sıra tüm Avrupa Konseyi ve OECD ülkeleriyle geniş kapsamlı işbirliği içeren yardımlaşma anlaşması Meclis’in öncelikli gündem maddeleri arasına girdi.

KARTAL’DAN BİLE KÜÇÜK

Resmi adı Guernsey Muhafızlığı olan yarı bağımsız Guernsey hükümetiyle yapılan vergi anlaşması Meclis Dışişleri Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurul gündemine geldi. 78 kilometrekare yüz ölçümüyle İstanbul’un Kartal ilçesinden küçük olan ülkede 70 bin dolayında kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Dış işlerinde İngiltere’ye bağlı olan ada devleti, AB’ye üye değil.

Masak’a sorgu yetkisi

İki ülke arasındaki anlaşmayla Türkiye aleyhine gelişen vergi rekabeti konusunda işbirliği yapılacak. Bu ülkeden alınan faturalarla beyan edilen vergiler için Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) müfettişleri adaya giderek inceleme yapabilecek, belge toplayabilecek, buradaki tarafları sorgulayabilecek. Her iki ülkenin müfettişleri, diğer ülkedeki vergi incelemelerine katılabilecek. İki devlet, kendisi açısından vergi suçu oluşturmasa bile karşı ülkenin istediği bilgileri verecek. İncelenen konuyla ilgili tanıkların yazılı ifadeleri ve asıl kayıtların kopyaları gönderilecek. Ülkeler, finansal kurumların, acente veya yediemin gibi hareket eden diğer kişilerin, halka açık şirketler veya toplu kamu yatırım fon veya planlarıyla ilgili mülkiyet bilgilerini de gönderecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!