’Güçlü Sanayiye Geçiş Programı’ hazırlayın

Güncelleme Tarihi:

’Güçlü Sanayiye Geçiş Programı’ hazırlayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 00:00

Türkiye’deki 59 ihracatçı birliğinin, 22 ihracatçı sektörün temsilcisi olan 11 kişilik TİM ekibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan sorunlarına çözüm istedi. Erdoğan, ihracatçıları dinledikten sonra Müsteşarı Ömer Dinçer’e, "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı gibi ’Güçlü Sanayiye Geçiş Programı’ hazırlayalım" dedi.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı başkanlığındaki 11 kişilik ekibi kabul edip, sorunlarını dinleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kez fırça atmak yerine, ihracatçılara umut aşıladı. Erdoğan, Türkiye genelindeki 59 ihracatçı birliğinin 22’sini temsil eden 11 başkanı tek tek dinleyip, TİM Genel Sekreteri Prof. Emre Alkin’in sunumunu izledikten sonra Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’e, "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı vardı. Şimdi ’Güçlü Sanayiye Geçiş Programı’ hazırlayalım" talimatı verdi.

REKABET GÜCÜ İSTEDİLER:

Dün saat 17.00’de başlayıp, 3 saat süren toplantıda TİM ekibi, Başbakan Erdoğan ve ekonomiyle ilgili bakanlara, "Biz ayrıcalık değil, dünyada rakiplerimiz karşısında rekabet gücü istiyoruz. Bunun için de maliyetlerimizi indirecek önlemler alınması gerekiyor" dedi. Erdoğan, ihracat sektör temsilcilerini dinlerken, sık sık salondaki bakanlarına, Müsteşarına ve salonda olmayan bakanlarına da telefonla talimat verdi. Erdoğan, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması konusunda bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

İTHALAT BASKISI VAR:

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, doğrudan kurlara müdahale istememekle birlikte, toplantıda iç pazarda ciddi anlamda ucuzlayan ithalatın baskısını hissettiklerini vurgulayarak, bunun "değerli TL"den kaynaklandığını vurguladı. Satıcı, "Uluslararası piyasalarda rekabet gücümüzü kaybediyoruz. İç pazarda da yerli üretici ithalat karşısında eziliyor. Türk üreticisi rekabet gücünü yeniden kazanmalı" dedi.

KDV İNDİMİ MESELESİ:

Toplantıda TİM Başkan Vekili ve ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, KDV’nin tüm ürünlere yansıtılmasını istedi. Toplantıda ayrıca tekstil ve hazırgiyim sektörünün özellikle ortalama yüzde 42 ile OECD ülkeleri arasında en yüksek oranda olan istihdam üzerindeki kamu maliyetinin yüzde 20 seviyesine düşürülmesi talep edildi. Enerji ve istihdam üzerindeki yıllık 1 milyar dolar olan vergi ve prim maliyeti yükü bulunduğunu belirten sektör temsilcilerine göre, iki yıl uygulanacak teşvik sayesinde yıllık 18.5 milyar dolar olan sektör ihracatı 25 milyar dolara çıkarabilecek.

MAKİNE İHRACATI:

Toplantıda Makine İhracatçılarını temsil eden Adnan Dalgakıran, "Dünyada makine ihracatının hacmi 1.2 trilyon dolar. Türkiye bundan sadece binde 5 pay alabiliyor. Biz makine ihracatı rakamını artırmak, bu pazardan daha fazla pay kapmak istiyoruz. Bizim önümüzü açın" dedi. Erdoğan’ı en fazla etkileyen konuşmalardan biri de bu oldu.

İhracatçı rekabet için neler istedi

Değerli TL, dünyada rekabet gücümüzü elimizden alıyor. Kurlara doğrudan müdahale olmasa da rekabet gücümüzü düzeltecek çözüm bulunsun.

İplik ve hazır giyimde yüzde 18’den 8’e indirilen KDV, sektörün kullandığı yan ürünlere de yansısın.

İstihdam üzerindeki SSK primi ve vergi yükü azaltılsın.

İhracatçının kullandığı enerjinin (doğalgaz, elektrik, fuel-oil) ÖTV’si için KDV’deki gibi iade yöntemine geçilsin.

İtalya yıllık 50 milyon dolar gibi bir maliyetle dünyada 70 dolayında ticaret ofisine sahip. Sadece Çin’de 5 ofisleri var. Türkiye’nin de yurt dışında ticaret ofisleri olsun.

Pembe tablo çizmem, 100 milyar dolar bekliyoruz

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan, "2010 yılında ihracat hedefimiz olan 100 milyar doları yakalamak istiyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında ise inşallah elele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz ve ihracatta 500 Milyar dolara Türkiye’yi ulaştıracağız" dedi. Erdoğan, son 3.5 yılda Türkiye’ye yatırım yapan yabancı şirket sayısının 12 bin seviyelerine yükseldiğini dile getirdi. Türkiye’nin, ihracatta dünyada 22. sıraya çıktığını belirten Erdoğan, büyümede bütün hedefleri aşan rakamlar elde edildiğini ifade etti. Ekonomideki rakamların geçmişteki gibi hayali rakamlar olmadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: "Türkiye’nin nerelere geldiğini gösteren bu reel tabloya rağmen, büyürken karşılaştığımız sorunlar vardır, olmaya da devam edecektir. Ben size toz pembe bir tablo çizmeye niyetli değilim. Şüphesiz ki sıkıntılarımız var, bundan sonra da bu sıkıntılar olacaktır. Her büyümenin, her doğuşun sancısı vardır. Türkiye hangi sıkıntıları aştı ve şu anda nereye geldi bunu çok net görüyoruz. Ve bugün karşılaştığımız sorunları da inşallah Türkiye rahatlıkla aşacak. Ama şunu bilesiniz ki bunları aştıktan sonra yeni sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Bugün ABD sorunsuz bir ülke mi? Sorunları var. Çin sorunsuz bir ülke mi? Hindistan sorunsuz mu? Japonya sorunsuz bir ülke mi? Hepsinin sorunları var. Ama sorunlarını gayretle, omuz omuza, dayanışma içerisinde çözüyorlar ve Türkiye de bu işi inşallah başaracaktır."

İhracatın Milli Takımı

TİM Başkanı Oğuz Satıcı Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ekip için ihracatın milli takımı değerlendirmesini yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!