Gübre maliyetini 'sıfır'ladı

Güncelleme Tarihi:

Gübre maliyetini sıfırladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2018 11:40

Adıyaman’da hayvan çiftliğinden elde ettiği doğal gübreleri (hayvan dışkısı), sıvı ve katı olarak ayıran ve bunu arazilerinde kullanan çiftçi, gübre giderini 'sıfır'a indirirken, yem ve süt verimini de arttırdı.

Haberin Devamı

ADIYAMAN’IN Gölbaşı ilçesinde hayvan çiftliği bulunan Özkan Kılınç, kendi çizdiği proje ile maliyetleri sıfıra indirdi. Devletten aldığı hibe desteği ile 320 büyükbaş hayvan çiftliği kuran Özkan Kılınç, gübre yönetimi sistemiyle hem gelirini arttırdı hem de giderini azalttı.

Kurduğu ahırın zeminine kendi hazırladığı proje kapsamında demir mazgallar yaptırdı. Bu demir mazgalların altına bin tonluk ön depo yaptırdı. Hayvanlar pisliğini bıraktığında demir mazgallardan ön depoya boşalıyor. Ön depoda biriken doğal gübreler sıyırıcılar ile dışarıya doğru akardan gelerek ayrıştırıcı ile katı ve sıvı olarak ayrılıyor. Katı ayrı bir yerde, sıvı ise 3 bin tonluk havuzda depolanıyor. Yaklaşık 2 aylık fermantosyon (bekleme) süresinin ardındın hem katı hem de sıvı doğal gübre hayvanların silaj bitkisi, ot ve yem yetiştiriciliğinde kullanılıyor.

Haberin Devamı

MALİYET DÜŞTÜ, GELİR ARTTI
Özkan Kılınç, Gübre Yönetim Sistemi sayesinde gelirini arttırırken, maliyetleri düşürdü. Ayrıca bu sistemle hayvanların tırnakları ve ayakları çeşitli hastalıklardan kurtuldu.

Kendi arazilerinde yetiştirdiği yem bitkilerine kimyasal gübre kullanmayan Özkan Kılınç, yıllık ortalama 200 bin TL’lik giderden de kurtuldu. Üreticinin en büyük gider kalemi olan gübre giderini sıfırlayan Özkan Kılınç, doğal gübre kullandığı için verimi yüzde 30-40 oranında arttırdı. Hem yem bitkilerinin hem de süt verimi arttı.

Özkan Kılınç, işletmelerin yüzde 80 giderinin yem giderleri olduğunu dile getirerek, kendisinin yem bitkisi yetiştirdiğini ve bunu yetiştirirken doğal gübre kullanarak gübre maliyetini sıfırladığını söyledi.

Gübre maliyetini sıfırladı


Kılınç, “Bir işletmenin genel olarak yüzde 80’lik maliyeti yem giderleridir. Bu yüzde 80’lik maliyetin ise yüzde 40-45’lik kısmı kaba yem giderleridir. Burada bizim işletmenin kuruluş esası kaba yem giderlerini minimize etmektir. Gübre Yönetim sistemi ile bunu amaçladık. Bizim gibi 300 baş hayvanı bulunan bir işletmenin yıllık 2 bin ton mısır silajına ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

Şu an gübre maliyeti dekar başına 250 TL civarındadır. Yani 2 bin ton mısır silajı ihtiyacınız için 400 dekarda üretim yapmanız gerekiyor. Mısır silajı için kimyasal gübreye vermeniz gereken para 100 bin TL’dir. Bunu tamamen sıfırlıyorsunuz. Bunun yanında kimyasal gübre ile dekardan 4 bin kilo alıyorsanız, çiftlik gübresiyle yüzde 30-40 veya yüzde 50'lere varan verim artışı oluyor. Yine ot silajında ise gübre maliyeti dekar başı yıllık olarak 110 TL civarındadır. Yani biz fi ve diğer otlarla alakalı yaklaşık 600 dekarlık bir üretim yapıyoruz. Bize 60-70 bin TL arasında gideri var. Bunu da tamamen sıfırlıyoruz. Çiftlik gübresiyle yaptığınız üretimle hayvanlara yedirdiğiniz mısır silajı, kuru ot, yem bitkisi ve yonca sütün rehasına, tadına yansıması var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!