Güncelleme Tarihi:
Silifke İlçesi’ne bağlı Sökün Köyü’nde ziraat mühendisi Mustafa Levent tarafından 3 yıl önce 15 dönümlük alana ekilen, çekirdekleri ve kokusu keskin olan ve ekşimsi bir tada sahip olan guava, ilk meyvesini verdi.
A ve C vitamini içeren ve prostat kanserine karşı koruyucu olarak bilinen domates ve karpuzdan çok daha etkin bir prostat savaşçısı olan guava meyvesinin kilosunun 45 lira olduğunu belirten Mustafa Levent, ürünün bölge için alternatif ürün haline gelebileceğini söyledi.
Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını kaydeden Levent, meyvenin prostat kanserine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını kaydetti. Guava meyvesinin taze olarak tüketildiği gibi reçel, tatlı, turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini belirterek, "15 Eylül’de başlayan hasat dönemi 15 Kasım’a kadar sürecek. Bu yıl ürünleri tanıtım amaçlı dağıtacağım. Önümüzdeki yıl için de İstanbul ve Antalya’daki tropik meyve satan mağazalara göndermeyi düşünüyorum" dedi.
İşte o meyve / Foto-Galeri
Narenciye üretiminin yaygın olarak yapıldığı yörede guava üretiminin çiftçiye alternatif ürün olabileceğine işaret eden Levent, "Bu ürünün hem üretimi kolay, maliyeti düşük hem de satış fiyatı yüksek. Üreticilerimiz bu ürünü üretmeye yönelirlerse memnun kalacaklardır" diye konuştu.
Guava bahçesini gezen Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün ise bölgede narenciye alternatif ürün olarak nar ve kayısının ardından guava meyvesinin denendiğini ve üretimde başarı sağlandığını vurguladı.