Güncelleme Tarihi:
İNGİLİZ The Guardian gazetesi, hac ekonomisini konu alan haberinde, yaklaşık 2.5 milyon Müslüman’ın hac ziyaretine olduğunu ve Mekke ile Medine’ye olan toplam turist sayısının ise 2025 yılına kadar 12 milyondan 17 milyona yükselmesinin beklendiğini kaydetti. The Guardian, “Mekke Dönüşümü: Hac, Suudi Arabistan için nasıl büyük bir ticaret oldu?” başlıklı makalesinde, Mekke’deki 485 metrelik yeni saat kulesinin, altın hilal ve Arapça kaligrafi süslemeleri dışında Big Ben’e dikkate değer bir benzerlik gösterdiğini belirterek, “Baş döndürücü vizyon ve Suudi Arabistan’daki din turizmi sektörünü sembol eden saat kulesi Mekke için yeni bir dönemi temsil ediyor” dedi.
3 milyar dolarlık proje
Saat kulesinin, lüks oteller, alışveriş merkezleri ve evlerden oluşan 3 milyar dolar değerindeki Abraj Al-Bait projesinin bir parçası olduğu belirtilen haberde, “Burada inşa edilen alan 1,4 milyon metrekare. 15 bin ev ve 70 bin metrekare perakende alanı da bulunuyor” denildi.
Abraj al-Bait Projesi Pazarlama Sorumlusu Hadi Helal, Guardian’a projeyle ilgili hac ziyaretini yapan farklı milliyetteki kişilerin farklı konaklama stilleri olduğunu söyleyerek, “Faslı, Tunuslu, Türk, İngiliz, Cezayirli ve Güney Afrikalılar rahat ve lüksü seviyor. Bu otellerin müşterisi olanlar genelde daha zengin oluyorlar. Pakistanlılar seçkin otelleri
tercih etmiyorlar. Yaklaşıkça o kadar fazla ödüyorsunuz” diye konuştu.
“Şımartma” yöntemlerinin de otelden otele değiştiği belirtilen yazıda, “24 saatlik uşak hizmeti, 270 dolarlık çikolata seçimleri, haccın basitlik, fedakârlık ve tevazu fikirleriyle uyuşmayabilir ama bu geceliği 5,880 dolarlık süitlerde konaklayan, gelato (İtalyan dondurması) yiyen veya hac giysileriyle cilalı mermerden yapılı hangar gibi lobilerde dolaşan müşterilerin hissettiği bir çelişki
değil” denildi.
Ekmek veya ıstakoz
Haberde, Pazarlama Sorumlusu Helal’in “Hac için gerekenleri yaptığınız sürece, ekmek veya ıstakoz yemeniz ya da yatakta veya yerde yatmanız gerektiği anlamına gelmiyor. İnsanların oradayken nasıl kalmaları gerektiği hakkında yorum yapmak bana düşmez” sözlerine de yer verildi.
Dine dayalı turizm krize daha dayanıklı
THE Guardian gazetesinin haberinde, Suudi turizminin, özellikle de dine dayalı olanının olanın, resesyona karşı dayanıklı olduğunu gösterdiği belirtilen haberde, “Hükümet bu yıl turizmden 17.6 milyar dolar gelir beklediğini söyledi ve bunun da 2015’e kadar ikiye katlanması bekleniyor” denilerek, şunlar kaydedildi: “Ülkenin turizm sektörünü ve ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik potansiyelini ne kadar ciddiye aldığına dair bazı işaretler ise şöyle: 276 mil uzunluğunda 6 milyar dolarlık bir demiryolu bağlantısı iki kutsal şehir arasındaki ulaşım zamanını kısaltacak, 2.4 milyar dolarlık bir iyileştirme Medine Havaalanı’nın kapasitesini yıllık 3 milyondan 12 milyon yolcuya çıkaracak. Cidde’de Kral Abdülaziz Uluslararası Havaalanı da kapasitesini 30 milyon yolcudan 2012’de 80 milyon yolcuya çıkaracak.”