Güncelleme Tarihi:
5.5 milyon kişiyi ilgilendiren GSS prim borcu için kritik gelişme… O süre uzatıldı. gazetesinin bugünkü sayısında bk (bakanlar kurulu) kararında, “Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununun geçici 53’üncü maddesinde yer alan başvuru süresi maddede belirtilen sürenin bitiminden itibaren altı ay uzatılmıştır” denildi.
Yapılacak gelir testi sonucunda borçlar azalacak veya silinecek.
NE KADAR PRİM ÖDENİYOR?
Test sonrası kişi başına düşen gelir 400,5 TL'nin altındaysa primleri devlet ödüyor. 400,5 ila 1.201,5 TL arasındakiler 48,06 TL; 1.201,5 TL ila 2.403 TL arasındakiler 144,18 TL, 2.403 TL'nin üzerinde olanlar ise 288,36 TL ödüyor. Gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlar ise gelirleri asgari ücretin iki katından yüksekmiş gibi düşünülüyorlar ve adlarına her ay en yüksek rakamdan prim borcu birikiyor. Kimlere gerek yok? Gelir testi yaptırmasına gerek olmayan kişiler şu şekilde sıralanabilir.
* Sigortalı olanlar.
* İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler.
* SGK'dan emekli aylığı, malullük aylığı, dul ve yetim aylığı alanlar.
* Geçici köy korucuları, 65 yaş ve engelli aylığı alanlar.
* İşsizlik maaşı alanlar.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
NASIL HESAPLANIR
Haneye giren toplam gelir, kişi başına bölünerek kişiye düşen miktar asgari ücretin üçte birinden, asgari ücrete kadar geliri olanlar ayda en az 48 lira Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler. Kişi başına gelir asgari ücretin iki katı gelir elde ediyor ise kişi başına ödenmesi gereken prim 144 liraya, eğer bu tutar asgari ücretin iki katından fazlaysa kişi başına ödenecek aylık prim de 288 liraya yükseliyor.