A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2008 11:42
Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, “GSM sektöründe 4'ncü lisansı alabilecek yeni bir firmanın mevcut şartlarda piyasada rekabet edebilmesinin oldukça zor olduğu” savundu.
Türktan, yaptığı açıklamada, lisans sahibi 3 operatörün sektörde hizmet verdiğini, yeni bir şirketin sektöre girmek istemesi halinde ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceğini vurguladı.
Lisans alımı yapacak şirkete bazı kanuni haklar tanınması gerektiğini ifade eden Türktan, “Mevcut piyasa şartlarında Avea, Vodafon ve Turkcell'e rakip zor gelir. Çünkü, mevcut 3 operatör, çok hızlı şekilde gerek pazar büyütme gerek yatırım yapma çalışmalarını sürdürüyor. Onun için 4'ncüye yer zor. Eğer '2 yıl roaming (ulusal dolaşım) yapsın' denilirse lisans alan 4'ncü operatörün şansı olabilir” dedi.
Daha önce Aria'da roaming ile ilgili sıkıntı yaşandığını, kurallar iyi konulmadığı için Aria'nın roaming yapamadığını, yatırıma da giremediği için 'geri kaldım' dediğini anımsatan Türktan, “Roaming ile ilgili bir dava da sürüyor. Telekom İtalya tarafından Turkcell'e karşı 'niye roaming yaptırmadın?' diye açılmış bir dava var. Bu nedenle kuralların iyi belirlenmesi gerekir. Kurallar konulursa 4. lisansa alan devam edebilir” diye konuştu.
Türktan, Türkiye'de rekabet şartlarının da oldukça güç ve özellikle reklamlarla ilgili denetimlerin gereğinden ağır olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:
“Reklam Kurulu, yapılan reklamlarda Tüketicinin Korunması hakkındaki 'Kanun, Fiyat Etiketi, Etiket Tarife ve Fiyat Listeleri ile Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliklere' aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Vodafon'a 120 bin, Avea'ya 118 bin 384, Turkcell'e de 60 bin YTL para ile reklam durdurma cezası vermişti. Oysa, yurt dışında reklam şartları daha iyi. Yurt dışında karşı firmanın adını kullanarak 'ben daha iyiyim' diyorlar. Bizde ise ' yanlış bilgi verdin, yanılttın' diye gündeme geliyor. Sonra hep birlikte ceza yiyoruz. Reklamın serbestliğine bakmamız gerekiyor. Yurt dışında bir kola firması da diğer büyük firmanın kutusunu reklamlarında gösterip 'ben daha iyiyim' diyebiliyor. Ancak, ben Pepsi'de çalışırken reklamda üzeri yazısız kırmızı kutu kullandık diye herkes ayaklandı.”
-“YAKINSANMIŞ DÜNYA”-
Avea'nın yüzde 81 ortağı olan Türk Telekom ile çalışmalarının sürdüğünü, bu çalışmadaki amaçlarının yeni dünyanın teknolojik alt yapısını yaratmak olduğunu belirten Türktan, günümüzde iletişim alanında sabit telefonlar, adsl, radyolar, televizyonlar, GSM ve wifi'lerin bulunduğunu, bunların hepsinin tek bir cihazdan, tek bir noktada toplanmasını amaçladıklarını anlattı.
Türktan, “yakınsanmış dünya” adını verdikleri projeyle bütün alt yapıların birbirinin ürünlerine servis sağlayabileceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Sokakta GSM ile konuşuyorsunuz, eve girince internet üzerinde wifi ile konuşuyorsunuz. Bu size bir ucuzluk sağlıyor. Yani bütün sistemlerin yakınsaması, birbirine geçmesi, sonunda tüketicinin çok rahat bir şekilde tek cihazla her yöne, her konuya ulaşabilmesi, en verimli fiyatla iletişim sağlaması olacak. Bizim en büyük idealimiz, bu yakınsanmış dünya dediğimiz sistemleri tüketiciye götürmek. Niye 70 milyon kişi her noktada internete ulaşamasın.”