Güncelleme Tarihi:
TURKCELL’in düzenlediği ‘Geleceği Yazanlar’ projesinin tanıtım toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yeni mobil iletişim teknolojisi 4G’nin mobil operatörleri tek bir baz istasyonunda buluşturacağını söyledi. İlk defa Türkiye’de ortak tesis kullanımı projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Bakan Yıldırım, kaynak israfına engel olacaklarını kaydetti. Bakan Yıldırım, “Her operatör kendi tesisini kullanıyor. Bu her evin kendi camisi olmasına benziyor. 4G’de böyle birşey olmayacak. Herkes aynı tesiste yer alacak. Operatörler hesabını kitabını bu plana göre yapsın. Hız, kalite ve farklılık verilen hizmette olmalı” diye konuştu. 4G için çalışmaların hızlandığını sözlerine ekleyen Bakan Yıldırım, gelecek aylarda ilk adımların atılacağını paylaştı.
ESNAFIN ‘TWITTER’ İSYANI
GEZİ Parkı eylemleriyle ilgili konuşan Bakan Yıldırım, “Sosyal medyada ileri olmamız demokrasimizin geliştiğinin göstergesi” dedi. Sosyal meyda sorumsuz medya değil diyen Yıldırım, “Gerçek hayatta ne suç ise sanal alemde de o suçtur. Düşündüğünü söyle ama küfür etme. İnsanları saldırmaya teşvik etme. Bu esnafa zarar, her şeye zarar. 60 gündür İstiklal Caddesi esnafı iş yapamadığı için şikayetçi. Esnaf bize ‘neden sosyal medyayı getirdin, neden interneti geliştirdin’ diye şikayet ediyor. Bu yollara ihtiyacımız var ama bu yolları düzgün kullanmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.
89 MİLYONLUK DESTEK
Bakan Yıldırım, bilişim yanı sıra uzay ve havacılık alanalarına destek verdiklerini söyledi. Her yıl 300 milyon lira kaynak ayırdıklarını dile getiren Bakan Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu sene 29 Ar-Ge projesine 89 milyon lira para yatırdık. Türkiye, Ar-Ge’ye kaynak ayırma konusunda kapasitesini bir yılda yüzde 150 arttırdı. Ar-Ge’ye ayırılan pay yüzde 0.45’in altındaydı. Şu anda bu pay yüzde 1 seviyesine yaklaştı. 2023’te ise yüzde 2.5’a çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin teknolojik üstünlüğü olan ürünlere ihtiyacı var. Farkın ortaya konması gerekiyor. Türkiye, teknolojinin sırrına vakıf olacak, üretcek, kullanacak ve başkalarına ihraç edecek.”
YERLİ ‘CEP’E DESTEK
2012 sonu verilerine göre Türkiye’ye ithal edilen akıllı telefon oranının yüzde 46 olduğunu söyleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, bu oranın dokuz ay sonra yüzde 54’e ulaştığını kaydetti. Acarer, “Telefon ithalatı konusu sayın ulaştırma bakanımızın gönlünde bir yara. Akıllı telefonlarla beraber ithal edilen telefonların ortalama fiyatı 300 dolara çıktı. Ancak son dönemlerde yerli telefon üretimiyle ilgili gelişmeler oldu. Turkcell, Vestel ve General Mobile çalışmalarını sürdürüyor. Ekonomik olarak desteklenmesi için çalışmalar yapılmaya başlandı” şeklinde konuştu.
‘Akıllı’ yazılımcı için düğmeye bastı
AKILLI telefonlarla beraber hızla büyüyen mobil yazılım ekosistemine Turkcell yeni bir projeyle destek vermeye başlıyor. ‘Geleceği Yazanlar’ adındaki projeyle, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunun mobil yazılımcı olmaya yönlendirilmesi ve dünyada her geçen gün büyüyen mobil yazılım geliştirme pazarında etkin bir oyuncu haline gelmesi hedefleniyor. iOS, Android ve Windows Phone olmak üzere üç işletim sistemi platformu için henüz başlangıç seviyesinde olan yazılımcılar projeye dahil olabilecek. ‘www.turkcell.com.tr/gelecegiyazanlar’da yer alan eğitim programında bireysel, kurumsal ve toplumsal fayda konularında çözüm üretecek tüm mobil yazılımlar hayata geçirilebilecek.
KARİYER FIRSATI SUNACAK
Geleceği Yazanlar’da, bin 200 sayfa eğitim dokümanı, 13 bin satır kod, örnek uygulamalar ve eğitim videoları bulunuyor. Geleceği Yazanlar kapsamında eğitime başlayan yazılımcıların, ilerleyebilmesi için karşılarına çıkacak sınavı başarıyla tamamlayarak 10 farklı başarı belgesinden en az dördünü tamamlaması gerekiyor. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv Türkiye’nin her noktasına teknolojiyi götürerek fırsat eşitliği sunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Ciliv, “Amacımız ülkemizin bilişim sektöründeki potansiyelini harekete geçirmek” dedi.