Güncelleme Tarihi:
HAVA-İŞ Sendikası’nın 16 Mart’ta toplu sözleşme masasına oturup, grev kararıyla kalktığı, üyelerinden de aynı yönde onay aldığı Türk Hava Yolları (THY), bu kararla ilk darbeyi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yedi. Görüşmelerin başladığı mart ayından, grevin gündeme geldiği temmuz ayına kadar İMKB’nin genel seyrine oranla yüzde 21 getiri sağlayan THY’nin, son bir aylık performansı tersine oldu. Bu dönemde THY hisseleri, İMKB’nin genel seyrinin yüzde 13 gerisinde kaldı. Böylece THY’nin piyasa değeri 1.9 milyar YTL’den 1.5 milyar YTL’ye inerek, 400 milyon YTL’lik erime yaşadı.
TEMMUZA KADAR İYİ GİTTİ: THY’nin 16 Mart’ta Hava-İş Sendikası ile görüşmelere başladığı tarihten itibaren borsa performansı incelendiğinde, temmuz ayına kadar hisse getirisinin yatırımcısını memnun ettiği dikkat çekti. Bu dönemde endeks yüzde 19 getiri sağlarken, THY hisseleri ise o dönemde yüzde 45 getiri sağladı. Böylece endeksin genel seyrinin yüzde 21 üzerine çıktı. Temmuz ayında gelindiğinde ise, İMKB endeksinde rekorlar kırılmasına karşın, THY hisselerinin performansında gerileme başladı.
PİYASA DEĞERİ 1.5 MİLYAR YTL: 5 Temmuz’da THY ile Hava-İş arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine alınan iş yavaşlatla kararı ile birlikte hisse performansı bozuldu. Bu tarihten itibaren hisselerin getirisi borsanın yüzde 13 altında kaldı. Hisse senetlerinin temmuz ayı başında toplam piyasa değeri ise 1.9 milyar YTL düzeyinde bulunuyordu. THY’nin hisse performansının bozulmasıyla birlikte, hisse senetleri 10.90 YTL’den gerilemeye başladı. Grev kararının ardından dün THY hisseleri 8.60 YTL’ye kadar indi. Böylece yaklaşık bir aylık dönemde THY’nin toplam piyasa değeri 400 milyon YTL civarında eriyerek, 1.5 milyar YTL’ye geriledi.
DÜN HİSSELER YÜZDE 3.28 GERİLEDİ: THY’de arabulucu aşaması da dahil olmak üzere aradan geçen yaklaşık beş aylık sürede uzlaşmaya varılamayışı ve önceki gün yapılan oylama ile çalışanların da "greve evet" demesi, dün yatırımcının "Grev şirkette büyük zararlara neden olacak" endişesini artırdı. Hisse senetleri dün sabah açılışta bu endişenin tepkisini verdi. Oylamanın ardından yatırımcılar hızla satışa geçti. Yüzde 6 düşüşle güne başlayan hisselerin fiyatı 8.6 YTL’ye geriledi. Günün tamamında ise hisse senetleri yüzde 3.28 oranında değer kaybederek günü 8.85 YTL’den tamamladı.
Bu gelişmelerden yatırımcı zarar gördü
THY ’de sendika ile olan mücadelenin hisseleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Gedik Yatırım Araştırma Bölümü Analisti Yunus Kaya, "Şirket ve sendika yetkililileri kendi çıkarlarını maksimize etmeye çalışırken, bundan zarar gören yatırımcı oluyor. Bu sorunun aşılması halinde şirketin gerçek değerini hızla bulmasını bekliyoruz" dedi. Finans Yatırım da, şu değerlendirmeyi yaptı: "Grev fiilen başlarsa, sonucu THY için daha kötü olabilir. Grev olmasını beklemiyoruz.Bunun yanında, filodaki 98 uçak ve 1.9 milyar dolarlık net borç pozisyonu dikkate alındığında grev uygulaması THY’de devasa zararlara yol açabilir."
Karar 15 Ağustos’ta kurul toplantısında alınacak
TÜRKİYE Sivil Havacılık Sendikası’nca, (Hava-İş) THY’deki grev oylamasında "evet" sonucunun çıkmasının ardından, grev uygulaması için yasal sürenin tekrar işlemeye başladığını açıklarken, Genel Başkan Yardımcısı Eylem Ateş, kurullara danışmadan görüşme talebinde ya da bir teklifte bulunmayacaklarını belirti. Ateş, önümüzdeki çarşamba günü kurulların toplanacağını ve çıkacak karara göre hareket edeceklerini söyledi. Ateş, "Grev bizim silahımız, gerekirse kullanacağız" dedi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin’in "4 bin civarındaki ’hayır’ oylarını dikkate alarak değerlendirme yapılmalı" sözlerine, "Biz bu hayırları nasıl topladıklarını çok iyi biliyoruz. Baskı olmasaydı ’evet’ oyları 2’ye katlanırdı" karşılığını verirken, TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın "Müdahil oluruz" açıklaması üzerine de şunları söyledi: "Bakanlar Kurulu’nun ertelemesi gibi bir şey sürpriz olmaz. Ellerindeki son koz bu. Erteleme durumunda biz de yasal haklarımızı kullanırız."