Gözlük sektöründe 'Çin sıkıntısı'

Güncelleme Tarihi:

Gözlük sektöründe Çin sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2006 11:28

Türkiye'de, 12 milyon adete ulaşan gözlük satışının yüzde 90'ının üzerindeki bölümünün ithalatla karşılandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Gözlük İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Mehmet Dibi, yaptığı açıklamada, sektör olarak Çin tehlikesini yaklaşık 6 yıldır yakından hissettiklerini ve son dönemlerde üyelerinin zor durumda kaldığını söyledi.
Türkiye'de, yarısı güneş gözlüğü olmak üzere 12 milyon adete ulaşan gözlük satışının yüzde 90'ının üzerindeki bölümünün ithalatla karşılandığını belirten Dibi, “Ağırlıklı olarak Çin'den getirilen ucuz ürünlerle rekabet edebilme şansımız yok” dedi.

Dibi, Türkiye'de sektörde üretim yapan 20 fabrika bulunduğunu ve bunların yıllık kapasitelerinin 9 milyon adet olmasına karşın ancak 1,5 milyon üretim yapabildiğini ifade ederek, “Çin'den getirilen ucuz gözlükler, haksız rekabete neden oluyor. Kaliteli ve standartlara uygun üretim yapmamıza karşın pazar payımız her geçen yıl düşüyor. Olumsuz koşullardan dolayı 7 imalatçı fabrika da kapanmak üzere” diye konuştu. “Bugün ithalat durdurulsa Türkiye'nin 3 yıllık tüketimini karşılayacak stok var” diyen Dibi, 20 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörde bazı imalatçıların da ayakta kalabilmek için ithalata yöneldiklerini kaydetti.

YERLİ ÜRETİMDE KALİTE VE DENETİM

Çin tehdidine karşı güç birliği yaparak rekabet yollarını aramaya çalıştıklarını anlatan Dibi, şöyle konuştu:
“Bir süre öncesine kadar gözlükte bir standart yoktu. ISO EN 12870 Kalite Standardı'nı getirdik. Firmalarımızın tamamı bu standarda göre üretim yapıyorlar.

Haberin Devamı

Aldığımız bu önlemlere karşın ithalatta kota kaldırılarak gözlük başına 6 sent vergi alınmaya başlandı. Piyasadaki gözlüklerin birçoğu standartlara uygun değil. Sektörü denetleyen bir kontrol mekanizması da yok. Sonucunda yerli imalatçılar olarak zor durumda kalıyoruz.”

Dibi, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur'un provizyon sistemi kurup satın alınan gözlükleri takip altına aldığını ifade ederek, 6 ay sürecek çalışma sonunda kalitesiz oldukları belirlenenlerin bilgisayar ağından çıkartılarak satışının engelleneceğini, bu durumun en çok kaliteli üretim yapan yerli imalatçılara yarayacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!