Güncelleme Tarihi:
Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünümle yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif görünümü 12-18 ay korumaları bir not indirimi olasılığına işaret ediyor ancak kuruluşlara bu sürelere ilişkin bir kısıtlama getirmiyor, dolayısıyla daha uzun süre de not değişikliği yapılmayabiliyor.
Bankacılar Moody's in en son 11 Nisan 2014'te yani 19 ay önce Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife düşürdüğünü hatırlatıyor.
Üst düzey bir bankacı, "Piyasada bu sabah Moody's'den bir adım beklenmiyordu. Ancak öğle saatlerine doğru olası bir not indirimine ilişkin bir söylenti yayıldı ve bu söylenti piyasada ciddi bir satış baskısı yarattı" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Elbette bu gibi söylentilerin nadiren doğru çıktığı durumları da hatırlıyoruz ancak genelde söylentiden ibaret kalıyorlar ve doğru olmuyor. Nitekim piyasadaki satış baskısı gün sonuna doğru azaldı ki bence mantıklı olan da buydu. Bu gibi gelişmelerin piyasada endişe yaratması olasılığı her zaman var ancak söylenti boyutuna taşınmamalı sadece beklenti olarak kalmalı."
Moody's ülke notu birimi kıdemli başkan yardımcısı Alpona Banerji, Kasım ayı başında Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide seçim sonuçları ile birlikte siyasi belirsizliği ortadan kalktığını ancak not görünümünü "politikaların oluşturulacağı ortam, yavaşlayan ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ile baş edebilecek politikaların" belirleyeceğini söylemişti.
Türkiye'nin kredi notunu temel olarak ekonomik büyüme ve kamu mali göstergelerinin desteklediğini belirten Banerji aynı konuşmada, "Bu ikisinde belirgin bozulma görülmesi halinde" kredi notunun baskı altında kalacağını kaydetmişti.
ECB SONRASI ABD İSTİHDAMI VE MOODY'S TAKİP EDİLİYOR
Avrupa Merkez Bankası'nın dün açıkladığı ilave parasal teşvik paketinin beklentileri karşılayamaması sonrasında dün küresel piyasalarla beraber TL cinsi varlıklarda da sert dalgalanmalar yaşandı. Bugün ise benzer bir hareketliliği Moody's ve ABD istihdam verileri yarattı.
ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 211,000 ile beklentilerin üzerinde bir yükseliş kaydederken; Ekim ayı için 271,000 olarak açıklanan tarım dışı istihdam da 298,000'e revize edildi.
Bu sabah güne 2.89 civarında başlayan dolar/TL, gün içinde bir ara 2.9190'a kadar yükselirken, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 1'i de aştı. Ancak bu kayıplar kalıcı olmadı ve TL günü değer kazancı ile tamamladı. Kur saat 1725'te 2.8768/2.8772 seviyesinde işlem gördü.
ECB kararları ise euro/TL'ye sert yükseliş olarak yansımaya devam etti. Dün ECB kararı öncesi 3.05 civarında işlem gören euro/TL bugün günü aynı saatte 3.1438/3.1448 seviyesinde tamamlıyor. Sepet bazında TL ise bu sabah 3.0250 seviyelerinden güne başlaması ardından aynı saatte 3.0103/3.0109 seviyesindeydi.
Piyasada yakından izlenen bir başka gelişme ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugün gerçekleştireceği toplantı oldu. OPEC bugün mevcut petrol üretim politikasının devamına karar verirken, günlük petrol üretim üst sınırını ise fiili üretim seviyesine yükselterek 31.5 milyon varil olarak belirledi. Bankacılar piyasalarda gün sonuna doğru TL'deki değer kaybının önce azalmasında ardında da kazanca dönmesinde OPEC kararının da destek olduğunu belirttiler.
Tahvil-bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.09 seviyesinde gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.22 oldu. Bugün spot kapanış ortalama yüzde 10.32 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.28 oldu.
Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.52 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanış ortalama yüzde 10.81 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.59 oldu.