Güncelleme Tarihi:
ZİRVEDE konuşan Bandırma Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı, dünya ekonomisindeki gelişimi başarılı kentlerin ve bölgelerin belirlediği yeni ekosistemde Bandırma’nın coğrafi yapısı ve lojistik gücüne bağlı olarak hızla artan sanayisi ile dikkat çeken bir bölge haline geldiğini söyledi.
Bandırma’nın günümüzde Bursa, İstanbul gibi Marmara Bölgesi’nin sanayicileri ve yatırımcılarının gözde yatırım merkezi durumuna geldiğini belirten Kılkışlı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bandırma OSB yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış durumda. Bandırma OSB çok yakında yeni yatırımcılara açılacak olan 2’nci Etap OSB ve açılması planlanan metal OSB ile Bandırma’nın mevcutta sahip olduğu potansiyel ile büyük bir sanayi şehiri olacağını gösteriyor. En yüksek kurumlar ve gelir vergisi ödeyen mükellef sıralamalarında ilk 100’e Bandırma firmaları giriyor. En fazla sigorta primi ödeyen ve istihdam sağlayan, şehirleşme oranına göre birçok ilden daha üst sıralarda yer alması artık Bandırma’nın sınır tanımayan bir ilçe olduğunu gösteriyor. Sanayileşerek büyüyen şehrimizde hızlı nüfus artışı ve genç nüfusun fazla olmasına karşılık teknik eleman ve ara eleman sayısının az olmasından dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır. Yeni açılacak sanayi bölgelerimizde sanayicinin talebine göre belirlenecek alanlarda eğitim verecek ve iş başı eğitimlerle desteklenecek meslek okullarının açılması bölge insanının bölgede gerekli iş gücüne göre eğitilmesini sağlayacaktır.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Bandırma’nın gelişmesini istediklerini söyleyen Kılkışlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim istiyoruz, sürdürülebilir kalkınma ile birlikte ekonomik gelişmişlik istiyoruz, istihdam ve yaşanılabilir bir çevre istiyoruz. Bunların hepsinin bir düzen içinde olabilmesi için yatırımcılarımızdan çevreye duyarlılık, yerel yöneticilerimizden artan nüfusa cevap verebilecek altyapı ve şehirleşme çalışmaları, siyasi otoritelerimizden de devletimizin desteğini bekliyoruz.”
ŞEHİRLER ARASI REKABET
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ise dünya çapında, şehirlerarası rekabetin ülkeler arasındaki rekabetten çok daha şiddetli ve yüksek düzeyde olduğunun görüldüğünü belirterek, “Dünyada yaklaşık 2 milyon 700 bin şehir, 3 bin büyük şehir, 460 metropol şehir sürekli birbirleriyle rekabet halindedir. 2025 yılına kadar da bu şehirlerin 26’dan fazlası akıllı şehir olacak. Küreselleşme etkisiyle dünyanın pek çok ülkesindeki yüzlerce şehir isimlerini duyurma ve küresel ekonomiden daha fazla yararlanmanın yollarını aramaktadır. İnternetin ortaya çıkışı, küresel yatırım imkânlarının artışı ve ulaşım teknolojilerinde yaşanan gelişmeler şehirler arasındaki bu küresel rekabeti daha da şiddetlendirmiştir. İnternet sayesinde şehirler daha fazla görünürlük kazanırken, ulaşım teknolojilerindeki gelişmeler dünyanın uzak bölgelerine gerçekleştirilen seyahatlerin sürelerini kısaltmış ve kolaylaştırmıştır. Diğer yandan küresel yatırım ortamının oluşması da, yatırımcıları dünyanın her köşesinde kolayca ve hızlı bir şekilde yatırım yapabilme imkânına kavuşturmuştur. Bu gelişmeler, birçok şehir için muazzam fırsatlar yaratmıştır” diye konuştu.
PLANLAMA VE STRATEJİ ÜRETMELİ
BELEDİYELERİN geleceği nasıl inşa edebileceklerini planlamak mecburiyetinde olduğunu belirten Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, stratejik pazarlama ve gelişme plânı, markalaşmanın olmazsa olmazları arasında bulunduğunun altını çizdi. Şehirden marka yaratılabilmesi için en önemli çıkış noktasının yarını plânlamak ve stratejiler üretmekten geçtiğini vurgulayan Sezgin, “Markalaşmak, büyük ölçüde ön plâna çıkmayı, bayraklaşmayı ve fark edilmeyi temsil etmektedir. Derisini değiştirmeyen yılan ölür. Çünkü değişmeyen, değişime direnen varlıklar, yapılar, sistemler zamanla önemini kaybetmektedir. Bu bakımdan yenilenme, her türlü yaşamın sürekliliğini sağlayan bir olgudur. Ne yazık ki bugün geri kalmış şehirler, lokomotife takılmış vagonlara benzemektedirler. Lokomotif de bu vagonları istenilen yöne sürükleyip götürmektedir” dedi.
BORSANIN KURULUŞU DEVRİM
BANDIRMA Ticaret Borsası’nın tarım ürünlerinin ticaretine yön verebilmek ve belirlenen kurallar çerçevesinde alınıp satılmasının sağlamak üzere 1940 yılında kurulduğunu hatırlatan Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, “Borsamızın kuruluşu ile bölgemiz üreticileri borsamızdaki açık arttırma ile ürünlerini gerçek fiyatında satabilme ve bedelini de anında alabilme aşamasına ulaşmışlardır. Bu aşama bölge tarım ve ticaretinde devrim niteliğindedir. 77 yıldan bu güne kadar borsamız da pazar günleri hariç her gün satış yapılmaktadır. Tabi 4 yıldır elektronik ortamda spot satış yapmaktayız. Sistem bölgemiz üreticisinin ve tüccarının huzur ve güven içinde ürününü pazarlamasına olanak tanıyor. Arz ve talebin kesiştiği nokta da ürünün kalitesine göre fiyat oluşuyor. Hububat laboratuvarımız TÜTKAK tarafından akredite edilmiştir ve aynı zamanda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkili sınıflandırıcı lisansı verilen 2’nci borsa laboratuvarıdır” diye konuştu.
Bütün altyapısını bitirmiş 100 bin tonluk hububat depoları gıda, toprak ve hububat laboratuvarları iki kantarı ile 100 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Sezgin, “Şu anda ürün ihtisas borsası yetkisi alan ve bunu platform üzerinden yerine getiren 5 borsadan birisiyiz. Hedefimiz Lisanslı Depoculuk ile daha modern ve çağdaş bir tarım ürünleri ticaretinin Bandırmada oluşmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.