Güncelleme Tarihi:
Götürü Usulde vergilendirme yerine, yılbaşından sonra uygulanmaya başlayacak ‘‘Basit Usulde Vergileme’’ yeni şekil olduğundan, mükelleflerin bu usule nasıl geçecekleri ve belli bir süre kendilerine ne gibi toleranslar tanınacağı hakkında da bazı düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre:
Basit Usulde vergilendirmenin genel ve özel şartlarını topluca 31.12.1998 tarihi itibariyle taşıyanlar, 1.1.1999 tarihinden itibaren Basit Usule tabi olacaklardır.
Götürü Usulde vergilendirilmekte iken, 1.1.1999 tarihinden itibaren Basit Usule geçecek mükelleflerin eğer ellerinde stok malları varsa, bu malları alış bedelleri ile alış bedelleri bilinmiyorsa, kendileri tarafından tespit edilecek rayiç bedelleri ile değerlendirilecek, bu değerlemeye ait belge veya stoklarla ilgili alış fautarları, alımlarla ilgili zarfta konacaktır. Ayrıca, stokların bir listesi 20.4.1999 tarihine tadar meslek odalarındaki bürolara bildirilecektir.
2 MİLYAR LİRA
1.1.1999-31.12.2003 tarihleri arasında Belediye bulunmayan köylerde faaliyette bulunacak Basit Usule tabi mükelleflerin kazançları, eğer vergi oranlarını gösteren cetvelin birinci basamağında yer alan tutarın yarısını geçmezse, bunlar beyanname vermeyecekler ve bu kazançları için vergi ödemeyeceklerdir. Vergi oranlarını gösteren cetvelin birinci dilimi 1999 yılı için 2 milyar liradır. Bu rakam her yıl artacaktır. Yani 1999 yılında Basit Usule tabi olmanının şartlarını taşıyan bir köy bakkalının kazancı 199 yılında 1 milyar lirayı geçmezse, o köy bakkalı gelir vergisi ödemeyecektir. Bu istisna 2003 yılı sonunda bitecektir. Ancak bu mükellefler üçer aylık dönemleri itibariyle Katma Değer Vergisi beyannamelerini vereceklerdir.
ÜÇ YIL SÜRE
Basit Usule tabi mükelleflere 2001 yılı sonuna kadar bir geçiş ve intibak süresi tanınmıştır. bu süre içinde ödeyecekleri vergi götürü usulde vergilenmeye devam edilseydi, ödemeleri gerekecek vergileri aşmayacaktır. Yani, Basit Usulde tespit edecekleri kazançları, 1998 yılı için belirlenen götürü usuldeki kazanç dilimleri Yeniden Değerleme oranları ile artırarak bulunacak tutarlardan fazla olursa, fazlalık dikkate alınmayacak, götürü usulde tespit edilen kazanç tutarı üzerinden vergilendirilecektir. Eğer kazanç bu tutarların altında kalırsa o zaman fiili kazanç üzerinden vergiye tabi olacaktır.
Bu geçiş dönemi kolaylığı da 2001 yılı sonunda bitecek ve bu tarihte Basit Usule tabi olmanın şartlarını topluca taşımaya devam eden mükellefler 1.1.2002 tarihinden itibaren normal şartlarla Basit Usulde vergiye tabi olacaklardır.
Basit Usul zarfı odalardan alınacak
Üç yıl içinde Basit Usule tabi olmanın genel şartlarını taşımak şartıyla, alım satım sınırları aşılsa bile 2001 yılı sonuna kadar, basit usulde vergilendirilmeye devam edebilecektir.
Basit Usule tabi mükellefler normal olarak her bir satış işlemi için ayrı fatura veya perakende satış vesikası vermek zorunda olacaklardır. Ancak, yine geçici olarak 1.1.1999 - 30.6.1999 tarihleri arasında her satış için ayrı ayrı değil, her günün sonunda toplu olarak bir tek satış faturası düzenleyebileceklerdir.
Basit Usule tabi mükellefler kullanacakları belge ve zarfları bağlı oldukları Oda veya birliklerden temin edeceklerdir. Böylece fatura veya irsaliye bastırmak ve bunun için izin almak zorunda olmayacaklardır.