Güncelleme Tarihi:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, vergi yasasını kabul etti. Yeni yasanın bazı önemli noktalarını satırbaşları halinde veriyoruz.
GELİRİN TANIMI:
Gelir unsurları ile ilgilendirilmeyen gelirler, kaynağı ne olursa olsun vergilendirilecek. Gelirin elde edildiği Maliye tarafından tespit edilememişse, harcama veya tasarruf şeklinde ortaya çıktığı zaman bir önceki dönemin geliri sayılarak vergilendirilecek.
BORSACININ VERGİSİ:
Bir yıldan fazla elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmeyecek. Borsada günlük al-sat yapanlar veya hisse senetlerini bir yıldan az elinde tutanların gelirleri vergilendirilecek.
2.5 MİLYARLIK FAİZ:
Faiz, repo, işyeri kirası gibi vergi stopaj yapılmış gelir elde edenler, gelirleri 1998 yılı için 2.5 milyar lirayı aşmazsa beyanname vermeyecekler. Faiz ve repo gelirlerinde bu limit için, enflasyondan arındırıldıktan sonra kalan miktara bırakılacak. 1999 yılı için bu limit, 3.5 milyar lira olacak.
BASİT USUL VERGİSİ:
Götürü usulde gelir vergisi kalktı. Onun yerine basit usul adı verilen sistem geliyor. Basit usulde esnaf, belgelerini bir dosyada toplayacak. Alım ile satımı arasındaki gelirin vergisini ödeyecek.
AĞIR HAPİS CEZASI:
Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar 18 aydan üç yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılacaklar. Ağır hapis cezası paraya çevrilemeyecek.
KASA DEFTERİ KALKTI:
Kasa defteri, kambiyo senetleri defteri, perakende hasılat defteri kullanılması mecburi olmaktan çıkıyor.
BLOKAJ MECBURİ DEĞİL:
Kayıtta olmayan serveti bankalarda blokaj mecburi değil. Fakat vatandaşın lehine. Kasalarda, evlerdeki servet ilerde tasarruf veya harcama şeklinde ortaya çıkarsa, banka belgelerini göstererek varlığını ispat edecek.
ALTIN VE ANTİKA:
Altın, antika, kolleksiyon gibi kıymetlerin de blokajı şart değil. Yalnız bundan sonra bu gibi kıymetler satılırken satış mutlaka resmi olarak yapılacak. Ve satış belgesi düzenlenecek. Aksi halde eldeki tasarrufun tamamı vergilendirilecek.
KAYIT-STOK UYUMU:
Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan mallar, faturası kesilmek suretiyle kayıtlardan çıkarılacak. KDV'si ödenecek. Böylece kayıtlarla stokların uyumlu hale gelmesi sağlanmış olacak.
ÜÇER AYLIK GEÇİCİ VERGİ:
Geçici verginin bir önceki yılın vergisi üzerinden alınması uygulanmasına son verildi. Üçer aylık dönemler üzerinden çıkarılacak gerçek kazançlar üzerinden geçici vergi hesaplaması yapılacak.
HAYAT STANDARDI KALKTI:
Hayat standardı esasına son verilecek. Asgari bir gelir beyan etme mecburiyeti kaldırılıyor.
TEK KONUTA SIFIR VERGİ:
Bakanlar Kurulu, tek meskeni olup bu meskenlerde bizzat oturan ve gelirleri emekli aylıklarından ibaret bulunanların emlak vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkili. Bu yetkinin nasıl kullanılacağı henüz bilinmiyor.
EMLAKTA YILLIK DEĞER:
Dört yıl boyunca aynı emlak vergisinin ödenmesi uygulamasına son verildi. Emlak vergi matrahı her yıl yeniden değerleme oranı kadar arttırılacak. Böylece ödenecek emlak vergisi de her yıl artmış olacak.
VERASET VERGİSİ:
Veraset yoluyla intikallerde ilk 10 milyar lira için yüzde 1, sonra gelen 20 milyar lira için yüzde 3, sonra gelen 40 milyar lira için yüzde 5 vergi alınacak. 150 milyarı aşan kısım yüzde 10 olarak veraset ve intikal vergisine tabi olacak.