Gönlü en zengin işinsanları...

Güncelleme Tarihi:

Gönlü en zengin işinsanları...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Capital’in bu yıl ilkini gerçekleştirdiği ‘Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İşinsanı’ araştırmasına göre 2012 yılında, Gönlü En Zengin İşadamı Mustafa Koç oldu. Geçen yıl 185 milyon 552 bin TL’yi topluma yatıran Koç, dedesi Vehbi Koç’un açtığı yolda ilerliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki işinsanlarının neredeyse hepsi bağış, burs, hayır, okul yapımı gibi yöntemlerle kazandıklarının bir bölümünü topluma geri veriyor. Ancak hangi işinsanının, ne kadar bağış yaptığı ise büyük bir sır. Capital, haziran sayısında bu sırrı ortaya çıkarıyor ve Türkiye’nin gönlü en zengin iş- insanlarını açıklıyor. Capital Dergisi, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilecek ‘Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İşinsanı’ araştırmasının ilkini tamamladı.

ŞAHİN DESTEKLİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in desteğiyle gerçekleştirilen dev araştırmanın bütün detayları ise Capital’in haziran sayısında yer alıyor.Dünyada hayırsever işinsanlarının yaptığı bağışlar, şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanıyor. Araştırmalar, bu şeffaflığın hayırsever sayısını ve yapılan hayır miktarını artırdığını gösteriyor.

KUTLU YÜRÜYÜŞ

Haberin Devamı

Capital’in gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İşinsanı” araştırmasının da aynı etkiyi yapmasını dileyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şöyle konuştu: “Köklü bir medeniyetin, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’  inancının varisleri olarak Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı projesinin, toplumda önemli bir karşılığı olacağına inanıyorum. Yola çıkarken ‘Kimse mutlu olmadıkça biz mutlu olamayız’ demiştik. Bunu başarmak için işte bu gönül ehli insanlara ihtiyacımız var. Çünkü gönlü zenginlerden uzanan eller umut olacak, gelecek olacak. Yarınlar için bu yükü hep birlikte taşıyalım diyorum ve Gönlü Zenginler’le bu kutlu yürüyüşü yapmak istiyoruz.”

SONUÇLAR NE DİYOR

Capital’in ‘Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı’ araştırmasına göre 2012 yılında, Gönlü En Zengin İşadamı Mustafa Koç oldu. Geçen yıl 185 milyon 552 bin TL’yi topluma yatıran Koç, dedesi Vehbi Koç’un açtığı yolda ilerliyor. İkinci sırada 137 milyon TL ile Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin geliyor. Onu, 80 milyon 581 TL ile Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk izliyor.

Son 10 yılın sonuçları var

ARAŞTIRMA geçmişi de kapsıyor. Son 10 yılda en çok bağış yapan grup, Mustafa Koç’un liderliğindeki Koç Holding oluyor. Grup, 10 yılda 1 milyar 103 milyon TL’yi topluma yatırdı. İkinci sırada 762 milyon TL ile Ali Doğramacı’nın kaptanlığındaki Bilkent Holding geliyor. Üçüncü sırada 675 milyon TL’yi topluma aktaran, Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin var.

Haberin Devamı

Araştırma nasıl yapıldı?

CAPITAL’in Türkiye’deki bütün büyük grup ve şirketlere ulaşmaya çalışarak hazırladığı “Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” araştırmasının temelini bir anket çalışması oluşturdu. Anket çalışmasına, şirketleri ya da grupları adına yönetim kurulu başkanları katıldı. Sıralama ise ankette yer alan “Son 10 yıldaki toplam bağış tutarınız” ve “2012 yılındaki toplam bağış tutarınız” sorularının yanıtlarına göre yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!