Goldaş Frankfurt Borsası'na kote oldu

Güncelleme Tarihi:

Goldaş Frankfurt Borsasına kote oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 16:38

Goldaş`ın hisseleri bugün düzenlenen törenle Avrupa`nın en önemli sermaye piyasalarından biri olan Frankfurt Borsası`nda (Deutsche Börse) işlem görmeye başladı.

Ödenmiş sermayesini 20.8 trilyondan 26 trilyon liraya çıkaran Goldaş, mevcut ortakların rüçhan haklarını kısıtlayarak ihraç edilen kısmı Frankfurt Borsası`nda arz ediyor. Böylece şirketin halka açıklıkoranı yüzde 39`dan yüzde 50.9`a yükselecek.

Türk mücevher kuruluşu Goldaş, Türkiye ve ABD`den sonra Almanya`da halka açılan ilk mücevherat şirketi oldu.

Törende konuşan Goldaş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalınkaya, bu kotasyonla birlikte halka açıklık oranlarının yüzde 39`dan yüzde 50.9`a ulaşacağını bildirdi.

Goldaş`ın Türkiye`de Türk tüketicisi için yeni bir konsept yarattığını, altın takıyı bir hediyelik eşya olarak sunduğunu belirten Yalınkaya, Goldaş`ın tüm üretim sistemini bu yeni konsepte göre kurduğunu, bir perakende mağaza zinciri oluşturduğunu, bugün bu zincirin 6 mağazaya ulaştığını ve hızla büyüdüğünü kaydetti.

Goldaş`ın amacının Türkiye ve yurtdışında hızla büyümek olduğunu vurgulayan Yalınkaya, ``Biri New York`ta, diğeri Londra`da olmak üzere 2 yurtdışı temsilciliğimiz bulunuyor. Bununla birlikte Singapur, Dubai, İtalya ve İsrail gibi ülkelerde faaliyet göstermek için araştırmalar yapmaktayız. Dünya çapında birçok büyük alışveriş merkezi mağaza açmak planlarımız arasında`` dedi.

Dünya pazarıyla entegre olmamış bir şirketin başarı şansı olmadığına inandıklarını ifade eden Yalınkaya, şunları söyledi:

``Bu amaca ulaşmak yolunda ilk adım olarak Aralık 1999`da Goldaş hisseleri halka arz edilmiştir. Ödenmiş sermayemizin yüzde 7`sinin halka arzından itibaren, hisselerimiz İMKB`de işlem görmektedir. Bugün yaklaşık hisselerimizin yüzde 39`a halka açıktır. Bu kotasyonla birlikte halka açıklık oranımız yüzde 50.9`a ulaşacaktır.``

Yalınkaya, 2000 yılı boyunca ABD piyasasında halka arz için çalışmaları sürdürdüklerini ancak göreceli olarak hem yerel, hem de ABD pazarının yetersiz performansı nedeniyle bu çalışmaları ertelediklerini söyledi.

ABD pazarına girme çabasını başlatmak ve bunu diğer pazarlarda da kullanabilecekleri, uluslararası bir enstrüman olarak ADR programı oluşturduklarını ve bu programı bu yılın Ekim ayında tamamladıklarını bildiren Yalınkaya, dünya pazarlarıyla entegrasyon çabalarının önemli bir bölümü olarak şimdi Frankfurt Borsası`na kote olduklarını belirtti.

Hasan Yalınkaya, hedef gelirin yaklaşık 10 milyon dolar olduğunu söyledi.

NEDEN ALMANYA?

Almanya`nın Türkiye için önemli bir piyasa olduğunu, sadece Türk nüfusunun fazla olması değil, ayrıca Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkinin çok yüksek bir düzeyde olmasının da bu kararlarına yardımcı olduğunu vurgulayan Yalınkaya, ``Burada bulunmamızın yegane nedeni yatırımcı aramak değil, aynı zamanda Almanya`ya olan satışımızıda artırmaktır`` dedi.

Yalınkaya, bir sonraki adamlarının ise Almanya`nın büyük şehirlerinde mağazalar açmak olduğunu, yakında Almanya`da bir firma kurarak söz konusu mağazalar zincirini bu firmayla yönetmeyi düşündüklerini kaydetti.

Goldaş`ın Alman piyasalarında uzun süreli bir faaliyet göstermek niyetinde olduğunu ifade eden Yalınkaya, ``Burada bulunmamızın nedeni sadece bir kereliğine mahsus yatırımcı bulmak değil, aksine uzun vadeli yatırımcıları Goldaş`a ortak etmektir. Onların Türkiye`deki altın sektörünün yükseliş trendi sonucunda elde edilecek kazançtan faydalanmalarını arzu ediyoruz`` dedi.

Goldaş Yurtdışı Piyasalar Danışmanı, CFS Yönetim Danışmanlığı ve Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi Genel Müdürü Sinan Arslaner de, Frankfurt Borsası`nda 5 Euro`nun altında işlem kabul edilmediği için Goldaş hisselerinin Amerikan Saklama Makbuzu (ADR) ile paket halinde satışının gerçekleştirileceğini söyledi.

Her 5 lot Goldaş hissesinin 1 ADR`ye denk geldiğini ifade eden Arslaner, bunun da 21 marka tekabül ettiğini bildirdi.

İMKB`de işlem gören Goldaş`ın Frankfurt Borsası`na kotasyonunun sağlanmasının çifte kotasyon anlamına geldiğini belirten Arslaner, yatırımcının ilgisini çekerse teorik olarak bugünden itibaren işlem göreceğini duyurdu.

Halka arzın gerçekleştirilmediğini, ancak borsaya kotasyonunun sağlandığını dile getiren Arslaner, halka arzda 5.2 milyar adet hisse senedinin yurtdışına tahsis edileceğini, bunun için Alman SPK`sı kurumla görüşüldüğünü, 2 ay içinde bunun gerçekleşebileceğini kaydetti.

Arslaner, Almanya`da yaşayan 2.5 milyon Türk`ten sadece 50 bininin hisse senedi piyasalarına yatırım yaptığına dikkat çekti.

TÜRK KUYUMCULUĞU EVRENSELLEŞTİ

Sermaye Piyasası Kurulu Üyesi Hüseyin Erdem ise Goldaş`ın Frankfurt Borsası`na kote olmasıyla Türk kuyumculuğunun Anadolu`dan çıkıp evrenselleştiğine şahit olduklarını söyledi.

Bunun aynı zamanda Frankfurt Borsası`na Türkiye`nin bir hediyesi olduğunu belirten Erdem, önümüzdeki yıl sıkıntılarını atan Türk ekonomisinin başka şirketlerinin de Frankfurt ve diğer borsalarda hak ettiği yeri alacağı görüşünü dile getirdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Okur da önümüzdeki aylarda Almanya`nın önemli şehirlerinde Alman ve Türk firmalara Türkiye`de yatırım olanaklarının anlatılacağı seminerler düzenlemeyi düşündüklerini bildirdi.

Törenin sonunda Goldaş Collection`uı seçkin ürünlerinin sergilendiği bir defile düzenlendi. Defilede, Türkiye`den gelen mankenler, Goldaş`ın uluslararası yarışmalarda ödül alan takılarını sergilediler.

GOLDAŞ

Frankfurt Borsası`na kote olan Goldaş, 3 bin metrekare kapalı alandaki tesislerinde yıllık 10 ton değerli maden işleme kapasitesine sahip bulunuyor.

Her yıl hazırlanan 2 bin yeni ürün ve 30 bine ulaşan modelle üretim yapıyan Goldaş`ın 2001 yılının 9 aylık dönemindeki net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 316 artışla 20.8 trilyon lira olarak açıklandı.

Goldaş, Amerikan sermaye piyasalarını düzenleyen SEC`den ADR ihraç izni alarak OCT piyasasında işlem görmeye başlamıştı. Bu arzın ardından Goldaş, Türkiye ve ABD`den sonra Almanya`da halka açılan ilk mücevherat kuruluşu oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!