Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin en güzel doğal güzelliklerinden Bolu Gölcük’ü imara açacağı iddiasıyla büyük tartışma yaratan ihalenin iptal edilmesinin ardından belediye, bungalov inşaatına kendisi başladı. Sivil toplum örgütlerinin açtığı iptal davasında bilirkişi heyetinin 10 Temmuz’da alanda yapacağı incelemeden önce belediyenin inşaata başlaması tepki çekti. Gölcük Platformu Sözcüsü Murat Ataman, “Belediye, mahkeme kararını beklemeden, yangından mal kaçırırcasına inşaata başladı. Hiç ağaç kesilmeyecek dendi ama ağaçlar da kesildi” diye tepki gösterdi. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ağaç kesildiği iddiasıyla ilgili sorularımıza yanıt vermezken, Orman ve Su işleri Bakanlığı yetkilileri ise hiç ağaç kesilmediğini, kesildiği iddia edilen ağacın ise işletme tarafından işaretlenmiş, devrik ağaç olduğunu söylediler.
PLANDA 27 BUNGALOV
Gölcük Milli Parkı’nda 49 yıllığına Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kiracısı olarak bulunan Bolu Belediyesi, kalan 22 yıllık süresini özel bir işletmeye devretmek için geçen yıl Aralık ayında ihaleye çıkmıştı. Buna göre yapılacak 27 adet bungolov ile 19 odalı Gölcük Dağ Köşkü ve Göl Gazinosu, 31 Aralık 2040 tarihine kadar kiraya verilecekti. Ancak sivil toplum örgütleri ve Bolu halkı, Gölcük’ün de Uzungöl ve Ayder gibi inşaata açılarak, doğal güzelliğini kaybedeceği kaygısıyla ihaleye büyük tepki göstermişti. İhale yapılmasına karşın gelen tepkilerin ardından iptal edilmişti.
BİLİRKİŞİ KEŞFİNİ BEKLEMEDEN İNŞAATA BAŞLANDI
Bu süreçte sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Gölcük Platformu, milli parkın konaklamaya açılmasına olanak veren Gölcük Gelişme Planının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Bu çerçevede 10 Temmuz’da bilirkişi heyeti Gölcük’te keşif yapacak. Bu süreç tamamlanmadan Belediyenin bungalov inşaatına başlamasına tepki gösteren Gölcük Platformu Sözcüsü ve Makine Mühendisleri Odası Bolu Temsilcisi Murat Ataman, Hürriyet’e şöyle konuştu:
“Platform olarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünü dava ettik. Gölcük Tabiat Parkı gelişme planının iptalini istedik. Davamız bilirkişi aşamasında. Daha karar çıkmadan, belediye, yangından mal kaçırırcasına bu bongalovları yapmaya başlamış hem de hiç ağaç kesilmeyecek, denilmesine rağmen. Ağaç da kesmişler. Zaten 27 tane bungalovun hiç ağaç kesilmeden yapılması mümkün değil. Sizlere gönderdiğim fotoğrafları dün öğle saat 12.00 sularında kendim çektim. Belediye 2 bungalovun taş temelini attırmış, iki tanesinin de yerini işaretlemiş. Bu işi de İstanbul’dan bir taşeron firmaya vermişler.”
AĞAÇ DA KESMİŞSİNİZ, SORUSUNA BAŞKANDAN YANIT YOK
Telefonla kendisine ulaştığımız Bolu Belediyesi Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Bungalovları kendiniz yapmaya başlamışsınız, hiç ağaç kesilmeyecek, demiştiniz. Ağaç da kesiliyormuş, zaten ağaç kesmeden yapmak mümkün değilmiş, yapım işini de İstanbul’dan taşeron bir firmaya vermişsiniz, fotoğrafları da size gönderdim” sözlerimize yanıt vermedi. Yılmaz, ısrarlı sorularımız karşısında ise “Sizi seviyorum. Araba göndereyim. Bolu’ya gelin. Burada anlatayım” dedi.
HİÇ AĞAÇ KESİLMEDİ
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri ise Gölcük Tabiat Parkının, Bolu Belediyesine kiraya verildiğini anımsattılar. Belediyenin mevzuatın verdiği haklarını kullanarak, Genel Müdürlükçe onaylanan plan doğrultusunda Gölcük’te 18 Haziran’da inşaata başlandığını belirten yetkililer, sözlerini şöyle sürdürdüler:
“Plana göre orman köşkleri hiç ağaç kesilmeden yapılacak. Dün yapılan incelemede, orman köşklerinden 2 adedi ayaklar üzerine oturtulmuş. Alanda hiç bir suretle ağaç kesilmediği tespit edildi. Kesildiği iddia edilen ağaç, daha önce tespiti yapılan devrik ağaçlardandır.”