Güncelleme Tarihi:
Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde giderek artan gökdelenler ve oteller temizlik sektörünün yıllık cirosunu 25 trilyon liraya yükseltti. Temizlik şirketlerini çatısı altında toplayan TESHİD'e üye 60 kuruluşa bağlı 10 bin temizlik görevlisi çalışıyor.
Binlerce kişinin çalıştığı modern ve çok katlı binaların temizliği için trilyonlar harcanıyor. İş yerlerine temizlik hizmeti veren firmaların sayısı her geçen gün artarken, sadece İstanbul'daki hastane, otel, banka, büyük iş merkezleri, plazalar ve restoranların temizliğinin maliyeti yaklaşık 25 trilyon lirayı buluyor.
Modern plazaların sayısındaki artışla birlikte, Temizlik ve Servis Hizmetleri İşverenleri Derneği (TESHİD) bünyesinde toplanan yaklaşık 60 firmanın toplam çalışan sayısı da 10 bine ulaştı.
TESHİD Başkanı Cevat Turan, dernek üyesi firmaların; plazalar, büyük iş merkezleri, oteller ve daha bir çok yerde temizlik hizmeti verdiğini ve bünyesinde 1000-1500 kişi çalıştıran firmaların olduğunu söyledi.
7 GÜN, 24 SAAT
Her fabrikanın, alışveriş merkezi veya iş yerinin ihtiyaçlarına göre 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini belirten Turan, öncelikle fizibilite çalışmaları yaparak, hizmet götürecekleri yerin tüm ihtiyaçlarını saptadıklarını söyledi. ‘‘Bazı firmalarda henüz inşaat halindeyken fizibilite çalışmalarına başlıyoruz’’ diyen Turan, her katı kaç personelin temizleyeceği, halıların hangi malzemeyle yıkanacağı, yerin neyle sileneceğini, yönetim kurulu katında kaç kişinin çalışacağı gibi birçok detayın önceden saptandığını söyledi.
Temizlik hizmetlerinde tek bir personelin maliyeti yaklaşık 200 milyon lirayı bulurken, 60 kişi çalıştıran bir işyerinde sadece personel için ayda 12 milyar lira harcanıyor.
GÜVENLİK ARTIRILIYOR
Bazı firmalar temizlik ve güvenlik hizmetlerini birarada sunuyor. Bu firmalar, son aylarda şirketlerde güvenlik sistemlerinin artırıldığına işaret ederek, özellikle de kamera ve monitör sistemlerinin fazlalaştırıldığına dikkat çekiyor. İş yerlerine yerleştirilen tek bir kamera veya monitörün maliyeti ise 50-100 bin dolar arasında değişiyor.
Temizlik ve güvenlik şirketlerinin İstanbul Ticaret Odası'nda meslek komiteleri olmadığını belirten Turan, ‘‘Komite kurulabilmesi için 500 firmaya ulaşmak gerekiyor. Tüm Türkiye'de bu sayıyı geçtik. Şimdi 200'ün üzerinde imzalı dilekçeyle komite için İTO'ya başvuru yapacağız’’ diye konuştu.
Uçak temizliğine
özel eğitim
TÜRK Hava Yolları'nı temizleyen Birtem'in 230 personeli, uçak temizliğinde çalışıyor. Elemanlar 10 günlük özel bir eğitim alırken uçakları da THY Mühendisleri eşliğinde temizliyorlar.
Temizlik sektörünün marketi bile var
SEKTÖRÜN hızla büyümesi sonucunda sadece temizlik makinaları ve malzemeleri satan özel marketler de birbiri ardına açılmaya başladı. Bu marketlerde çok fonksiyonlu 6 milyarlık makinadan, belediyelerin kullandığı 12 milyar liralık yol süpürme makinasına kadar her çeşit temizlik makinasını bulmak mümkün. Bu marketlerde en dikkat çeken ürün de bomba ve yangın tesirli çöp kovaları... 8 ay önce Özgün A.Ş tarafından piyasaya sunulan bomba tesirli çöp kovaları, içinde bomba patlaması halinde çevreye zarar vermiyor ve ölüm oranlarını azaltıyor. Özgün A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kutlukhan Tüte, bu çöp kovaları ile özellikle belediyelerin ve emniyetin ilgilendiğini söyledi.
Denetimlerin artmasıyla birlikte fırınlar da, fırın temizliyicisine büyük ilgi gösteriyor. Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte plaj temizleme makinaları büyük rağbet görüyor. Bu makinalar kumsaldaki çöpleri kumdan arındırarak temizliyor.