Güncelleme Tarihi:
DAÄžLIK bir arazide yer alan ve tarım alanları oldukça sınırlı olan Bayır köyünde yüzlerce yıldır en önemli geçim kaynağını üzüm ve pekmez üretimi oluÅŸturuyor. Köylüler, kayalıklar arasında kazma kürekle düzenledikleri küçük alanları üzüm bağı yaparak geçimini saÄŸlıyor.Â
Son yıllarda baÄŸlarında görülmeye baÅŸlanan hastalık nedeniyle verimin düşmesi üzerine alternatif ürün arayışına giren köylüler için son dönemde yaygınlaÅŸmaya baÅŸlayan kiraz üretimi umut oldu.Â
Çevre ilçelerden 20 yıl önce getirilen birkaç fidan ile köyde üretilmeye baÅŸlanan kiraz, kalitesi ve aromasıyla ihracatçıların da dikkatini çekiyor.Â
"BÄ°R KÄ°LO BÄ°LE KÄ°RAZ YETÄ°ÅžMÄ°YORDU"Â
Bayır köyü Muhtarı Ahmet Esen, Toros DaÄŸları üzerinde kurulu, Karaman'a 70 kilometre uzaklıktaki köylerinin üzüm baÄŸları ve pekmeziyle ünlü olduÄŸunu söyledi.Â
Köyde tarım arazilerinin çok az olduÄŸunu belirten Esen, "Burası adından da belli olduÄŸu gibi bir bayırın yüzüne kurulmuÅŸ bir köy. Geçim kaynaklarımız üzüm ve hayvancılık. Yapacak baÅŸka bir ÅŸey yok. Hububat ancak kendi ihtiyacımız kadar yetiÅŸir. Ãœzüm baÄŸlarımızın bakımını katır ve atlarla yaparız çünkü traktör girmez." diye konuÅŸtu.Â
Son yıllarda üzüm baÄŸlarının kurumaya baÅŸladığını ve yeteri kadar ürün alamadıklarını anlatan Esen, şöyle devam etti:Â
"Köylüler alternatif ürün arayışı içine girdi. Yaklaşık 20 yıl önce Ermenek, Hadim ve TaÅŸkent tarafından bazı vatandaÅŸlar 3-5 kiraz fidanı getirerek yayladaki evlerinin önüne dikti. Zamanla tek tük kiraz bahçeleri oluÅŸtu. Yaylamızda hayvancılıktan baÅŸka bir ÅŸey yapmazdık. Keçi, koyun yayılırdı. Örnekleri baÅŸarılı olmaya baÅŸlayınca herkes atıl arazilerini düzenleyip kiraz bahçesi yaptı. Eskiden bir kilogram bile kirazın yetiÅŸmediÄŸi köyümüzde bu yıl bin tonun üzerinde kiraz üretimi oldu. Artık tüccarlar köyümüze kadar geliyor. Bir kiraz alım merkezi var. Bin ton kirazın yaklaşık 600 tonu ihraç ediliyor, diÄŸer kısmı iç pazara gidiyor. Bu yıl kirazı 4 ila 5 lira arasında sattık. Çok kaliteli kiraz vardı. Köyden göç eden insanlarımız bile tekrar gelerek arazilerine kiraz bahçesi yaptı."Â
ARTIK GÖÇ VEREN DEĞİL, ALAN BÄ°R KÖYÂ
Esen, eskiden birkaç çadırın olduÄŸu yaylalarında artık 50 evin bulunduÄŸunu, bölgenin mahalle olarak tescil edildiÄŸini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:Â
"Yaylamız 1600 ila 1900 rakım arasında. Havası temiz, toprağı bakir. Kiraz biraz geç olgunlaşıyor. Bizim köyümüz çalışkanlığıyla bilinir. Eskiden çevre köylere çalışmaya giderlerdi. Meyve toplama zamanında köyümüze komÅŸu köylerden artık işçi geliyor. Hiç köye gelmeyen hemÅŸehrilerimiz de hafta sonu gelmeye baÅŸladı. Birkaç gün köyde kalıp hem tanıdıklarına yardım ediyorlar hem de özlemlerini gideriyorlar. Çocukları yaylanın tadını çıkarıyor. Köyümüz 300 hane bir köy. Evlerden yaklaşık 100 tanesi boÅŸtu. Åžimdi özellikle bahar ve yaz aylarında tüm evler doluyor. Göçenler geri gelip evlerini yeniden yaptırdılar ayrıca kiraz bahçelerinin çok olduÄŸu yaylalara yapılan evleri saymıyorum bile. Artık göç vermiyoruz, göç alıyoruz. Gelecek yıllarda kiraz üretiminin artarak devam edeceÄŸine inanıyorum. Çünkü kiraz yeni geçim kaynağımız. Para kazandıkça ilgi artıyor. Kısa sürede bölgenin en önemli kiraz merkezi olacağız."Â
Kirazda rekabet edebilmek için bilinçli üretim yapılmasının önemine vurgu yapan Esen, ÅŸunları kaydetti:Â
"Kiraz üretimini deneme yanılma yöntemiyle öğreniyoruz çünkü bilmiyoruz. Tüccar geliyor, 'bu kirazı almam, bu ilacı kullanmışsın, şurada hata yapmışsın' diyor. Biz de seneye o yanlışları yapmıyoruz. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de son yıllarda eğitim vermeye başladı. Biz de fırsat buldukça yetkililere danışıp, bilinçli üretim yapmaya çalışıyoruz."