Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2006 00:00
Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi General Motors’un (GM) finans biriminin çoğunluk hissesini 14 milyar dolara Cerberus Capital Management yatırım fonu önderliğindeki bir konsorsiyuma sattığını bildirildi.
Cerberus’un önderliğinde, Citigroup ve Japon Aozora Bank’ın da yer aldığı konsorsiyumun, GMAC hisseleri için taahhüt ettiği 14 milyar doların 3 yıllık bir plan dahilinde ödeneceği belirtildi. GM, iştiraki General Motors Acceptance Corp.’un (GMAC) yüzde 51 oranındaki hissesine karşılık ilk etapta 7.4 milyar doları kasasına koyacak. GMAC ile iştiraklerinin kár payı dağımıtından da 2.7 milyar
dolar gelir elde edecek olan otomotiv devi, 3 yıl içinde bazı varlıkların nakde dönüştürülmesiyle 4 milyar dolarlık bir kaynağı da gelirlerine ekleyecek. Böylece zorlu günler geçiren, geçen ay 2005 yılı zararını 2 milyar dolar daha artırarak 10.6 milyar dolar olarak açıklayan GM, toplamda 14 milyar dolarlık bir ’can simidi’ bulmuş oldu.
CEO’NUN ZAFERİ AMA: Anlaşmayı GM CEO’su Rick Wagoner’in ’zaferi’ olarak nitelendiren Wall Street Journal gazetesi, GMAC’nin çoğunluk hissesinin satışı ve sonrasında şirketin aktiflerinin likit varlıklara dönüştürülmesiyle elde edilecek olan 14 milyar dolarlık nakit kaynağın GM’yi önemli şekilde rahatlatacağını belirtti. Öte yandan haberde, 2001 yılından beri araç satışından kár elde edemeyen ABD’li otomotiv devinin, oto finansmanı, mortgage ve sigorta gibi finansal alanlardan önemli gelir elde ettiğine işaret edilerek, uzun vadede GMAC hisselerinin satışının olumsuz etkiler doğurabileceği de vurgulandı.
3 MİLYAR DOLAR KÁR: 87 yıllık geçmişi olan GMAC, geçen yıl 3 milyar dolar kár elde ederken, GM’ye de 2.5 milyar dolarlık bir gelir aktarmıştı. Satış sonrasında ise GM, böyle büyük bir gelirin bundan sonra sadece yarısını elde edebilecek. Oldukça başarılı bir performans gösteren GMAC’nin çoğunluk hisseleriyle Kohlberg Kravis Roberts’ın (KKR) ve bazı büyük bankaların önderlik ettiği bir yatırımcı grubu da ilgilenmiş, ancak GM’nin KRR’den gelen teklife bazı detaylar sebebiyle soğuk baktığı bildirilmişti.
Alcatel ve Lucent birleşti, 25 milyar dolarlık dev doğduTELEFON ve internet ağlarını çalıştıran ekipmanları üreten Alcatel ve Lucent Technologies, birleşme sözleşmesi imzalayarak Amerikan yönetiminde Paris merkezli bir telekom teçhizat devi yarattı. Lucent CEO’su Patricia Russo, sektördeki değişikliklere karşı iki kültür arasında köprü kurma gibi zor bir görevle karşı karşıya. Russo, birleşmenin yıllık geliri 25 milyar dolar olan bir şirket yaratabileceğini söyledi. Bell Labs’ı bünyesinde barındıran Lucent, 100 milyar dolarlık aktifiyle 1990’ların en gözde teknoloji şirketlerindendi.