‘Global yol’a Cidde’den çıktı, bölgede 320 milyon doları buldu

Güncelleme Tarihi:

‘Global yol’a Cidde’den çıktı, bölgede 320 milyon doları buldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 20:24

YILDIZ Holding’in bisküvi, çikolata, şekerleme grubunu çatısı altında topladığı İngiltere merkezli Pladis’in Türkiye ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) CEO’su Mehmet Tütüncü, Cidde’deki sunumuna 'Neden Cidde'deyiz' sorusuyla girdi.

Haberin Devamı

YILDIZ Holding’in bisküvi, çikolata, şekerleme grubunu çatısı altında topladığı İngiltere merkezli Pladis’in Türkiye ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) CEO’su Mehmet Tütüncü, Cidde’deki sunumuna şu soruyla girdi:

- Neden Cidde’deyiz?

Ardından yanıtı verdi:

- Çünkü, Ülker global yolculuğa bu bölgeden çıktı. 1978’de 200 bin dolarlık ilk ihracatını Kuveyt’e yaptı. 1999’da da ilk dış üretimini Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde başlattı.

Pladis’in 2016’da ulaştığı büyüklüğe işaret etti:

- 13 ülke, 34 fabrika, 26 bin çalışanla 2016 yılını 14.1 milyar lira brüt satışla geride bıraktık. Bu rakamın yüzde 38’ini Türkiye, MENA ve Orta Asya bölgesinden geldi. MENA’nın tek başına payı yüzde 7 oldu.

İngiltere ve Türkiye’nin Pladis’in iki ana pazarı olduğunu vurguladı:

Haberin Devamı

- MENA’nın payı 2019’da yüzde 12’ye yükselecek. MENA bölgesindeki satışlarımız geçen yıl 320 milyon dolara ulaştı. Burası 3’üncü ana pazarımıza dönüşecek.

Suudi Arabistan’da iki fabrikada üretim yaptıklarını kaydetti:

- Cidde’deki fabrika alındığında oldukça küçüktü. Neredeyse sıfırdan yatırım yapılmış oldu. Riyad’daki fabrika ise United Biscuits alımıyla bize geçti. O tesisi de Borsa İstanbul’da halka açık olan Ülker’in bünyesine katacağız.

Ülker’in Mısır’da da bir fabrikasının bulunduğuna dikkat çekip sürdürdü:

- Ortadoğu’da atıştırmalık pazarı 3.5 milyar dolar. Suudi Arabistan’da bisküvi ve çikolata pazarı 1 milyar, Mısır’da 900 milyon doları buluyor. Bizim için bu bölgede gidilecek çok yol var.

Pladis’in 3 yıl için yılda yüzde 15 büyümeyi hedeflediğini aktardı, Pladis Ortadoğu Başkanı Mert Altınkılıç ekledi:

- Bisküvide pazar lideri olduğumuz Suudi Arabistan’da bu yıl yüzde 23 büyümeyi planlıyoruz. Suudi Arabistan’da geçen yılı 140 milyon dolar ciroyla kapattık.

Tütüncü, bölgede Suudi Arabistan’ın yanısra Lübnan, Katar, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ülker’in pazar lideri oluğuna değindi:

- 2014’te United Biscuits’in satın alımıyla pazarın diğer güçlü oyuncusu McVitie’s markası bize katıldı. Bölgedeki liderliğimiz perçinlendi.

Haberin Devamı

Cidde’de Tütüncü ve Altınkılıç’ın sunumu sonrası Ülker FMC fabrikasını gezdik. Ben Cidde’den döndüm, meslektaşlarım Riyad’daki fabrika turuna da katıldı...

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı Suudi Arabistan’daki fabrika turundan şu mesajı çıkardım:

- Global yolculuğa kutsal topraklardan çıktığımızı görün. Pladis için İngiltere’yi merkez seçmemizi farklı yorumlamayın.

MISIR’DA HURMALI BİSKÜVİ ÜRETİYOR

MEHMET Tütüncü, Pladis’in Ülker, McVities ve Godiva markalarıyla global oyunculuk yolunda ilerlediğini belirtti:

- 120 ülkede ürünlerimiz satılıyor. Bulunduğumuz pazarlarda yerel davranıp, ürünleri farklılaştırıyoruz. Örneğin, Mısır’daki fabrikamızda hurmalı bisküvi de üretiyoruz. 1 yıl önce piyasaya sunduğumuz bu ürünü bölge ülkelerine de gönderiyoruz.

Bunun üzerine sorduk:

Haberin Devamı

- Hurmalı bisküvi Türkiye’ye de gelecek mi?
- Şimdilik ülkemiz pazarında öyle bir talep görmüyoruz.

PLADİS’İN CEO YARDIMCISI OLDU

YILDIZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Cidde’deki toplantıya Mehmet Tütüncü’nün sunumu öncesi görüntülü bağlanıp şu bilgiyi verdi:

- Mehmet Tütüncü, Pladis’in Türkiye, MENA ve Orta Asya CEO’suydu. Kendisinin görev alanı genişledi ve CEO Yardımcısı oldu. Tütüncü, Pladis’in CEO’su Cem Karakaş’la birlikte çalışacak. Güney Amerika, Hindistan ve Pakistan’dan da sorumlu olacak.

ŞİRKET ALIMI İÇİN FIRSATLARA BAKARIZ

PLADİS CEO Yardımcısı Mehmet Tütüncü, şirket satın almalarıyla ilgili soru üzerine şu mesajı verdi:

- Finansal gücü olan bir şirket, büyümesini destekleyecek fırsat görürse, stratejisine de uygunsa şirket alımlarını değerlendirir. Biz de fırsatlar olursa bakarız.

Haberin Devamı

PLADİS’İN KUR RİSKİ YOK

MEHMET Tütüncü, bir soru üzerine kur dalgasının etkisini yorumladı:

- Pladis’in gelirlerinin yüzde 40’ı yurtdışından sağlanıyor. Yani, döviz geliri var. Kur riski yok. Elbette her zaman dikkatliyiz.
Ülker’in hisselerinin Borsa İstanbul’da işlem girdüğünü anımsattı:
- Ülker, kârda kur kaynaklı bir düşüş yaşadı. Geçen yılı 230 milyon lira kârla kapattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!