Güncelleme Tarihi:
Poloz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Kanada İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda “Global Yavaşlama: Kargaşa mı Yoksa Geçiş Devresi mi?” konulu konuşma yaptı. ABD ekonomisinde bir yavaşlama söz konusu olduğunu belirten Poloz, risk taşıyan bazı sektörlerde balonlar oluştuğunu belirterek, “Balon oluşan sektörlerden biri konut sektörü. ABD'li otoriteler özellikle de konut sektöründe bir yavaşlama sağlamak için bilerek bunu yapıyorlar” diye konuştu.
ABD ekonomisindeki yavaşlamanın Türkiye'yi ve dünyanın diğer ülkelerini etkilediğini anlatan Poloz, Japonya, Çin ve AB'deki büyümenin bu yavaşlamayı dengelemesinin mümkün görünmediğini ifade etti. Küreselleşmenin, satışlar, üretim ve dağıtım boyutuna değinen Poloz, buna entegre ticaret adının verildiğini, globalleşme ile ticarette daha bağımlı hale gelindiğini anlattı.
Dünya ekonomilerini domino taşına benzeten Poloz, “Bir domino taşı düşse diğer domino taşları da patır patır düşer. Bir ekonominin diğerini etkileme riski çok fazla. ABD hapşıracak olsa, dünyanın büyük ekonomileri doğrudan soğuk algınlığına, gribe yakalanıyor” şeklinde konuştu.
Stephen Poloz, ABD'de konut balonunun patlamasıyla dünyada aynen domino taşı gibi bütün ekonomilerin etkileneceğini söyledi. Petrol fiyatlarının 45-55 dolara gerilemesi durumunda petrol krizi yaşanabileceğine işaret eden Poloz, metal sektöründe de spekülasyonlar yüzünden fiyatların çok arttığını ve birkaç ay içinde bakır fiyatlarının yarı yarıya düşeceğini vurguladı.
Fiyat riski balonuna da dikkati çeken Poloz, şirketlerin daha düşük kredi notu alacaklarını, ABD Doları'nın YTL ve diğer para birimlerine göre artış göstereceğini kaydetti. Poloz, “ABD piyasalarındaki yavaşlamanın Türkiye'deki etkileri görülmeye devam edecek. Mayıs-Haziran aylarında yaşanan mini kriz uyarı niteliği taşıyordu. Benzer, farklı testler de görülecek” dedi.
TÜRKİYE DAHA GÜÇLÜ HALE GELDİ
Poloz, Türkiye'nin mini krize çok iyi tepki verdiğini, 2000-2001 krizlerinde alınan yapısal tedbirlerle Türkiye'nin daha güçlü hale geldiğini ifade etti. Türkiye ile Kanada arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu dile getiren Poloz, şunları söyledi:
“Enerji sektörü açısından Türkiye ile Kanada arasındaki işbirliği kuvvetli şekilde devam etmektedir. Kanadalılar'ın Türkiye'de 5 milyar dolar yatırımları var. EDC olarak, burada bulunma sebeplerimizden en önemlisi de budur. Biz bir kredi ajansı olarak Eximbank gibi çalışıyoruz. Türkiye ile ticaret hacmini artırmaya uğraşıyoruz.”
Poloz, “Önümüzdeki dönemde karlılıkların düştüğü daha zor bir ekonomi bizi bekliyor” dedi.Soruları da yanıtlayan Stephen Poloz, “EDC olarak, Türkiye, stratejik piyasalarda ilk 10'a aldığımız ülkeler arasında” diye konuştu.
Önümüzdeki aylarda Türkiye'nin yaşayabileceği sorunların dünya çapındaki sorunlardan farklı olmayacağını belirten Poloz, Türkiye'nin önemli oyuncu olmaya devam edeceğini kaydetti. Geçen sene Kanadalı şirketlerin Türkiye'de 500 milyon dolarlık iş yaptıklarını bildiren Poloz, bu şirketlerin çoğunun EDC finansman programlarından en az birini kullandığını anlattı.
Türkiye'nin AB ile birleşmesinin kendiliğinden gerçekleşeceğine inandığını söyleyen Poloz, Türkiye'nin uzun vadede yüzde 6'lık büyüme trendini yeniden yakalacağını, AB ile birleşme süreci içinde Türkiye'de emlak fiyatlarının artacağını dile getirdi.
Poloz, bir soru üzerine de, bugünkü hammadelerin gelecekte de önemini taşımaya devam edeceğini, uranyum piyasasının giderek daha önemli hale geleceğini sözlerine ekledi.